начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

хаос земеделски земи

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот donna » 07 Апр 2008, 15:57

Държавен вестник, бр. 36 от 4.4.2008г

ЗСПЗЗ
чл.14 (7) (Нова - ДВ, бр. 45 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 79 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г.) При откриване на нарушения на този закон и правилника за неговото прилагане, на нови обстоятелства, нови писмени доказателства от съществено значение за постановяване на решението по ал. 1 общинската служба по земеделие и гори по искане на министъра на земеделието и продоволствието или по искане на заинтере-суваните лица се произнася с решение да го измени в срок до 1 година от откриване на новите обстоятелства или от новите писмени доказателства, но не по - късно от 2 години от влизане в сила на плана за земеразделяне или от постановяването на решението на общинската служба по земеделие и гори по чл. 14, ал. 1, т. 1. Този ред не се прилага, когато за същите земи има влязло в сила съдебно решение.

питам се дали тоя текст няма да ме ползва
donna
Старши потребител

Мнениеот rosi_i » 07 Апр 2008, 22:37

Може и да те ползва, зависи дали се вместваш в сроковете. И аз се заинтересувах специално от този текст, защото тепърва ми предстои да нагазя дълбоко в подобно блато. Следя темата ти с интерес и ти желая успех!
По-горе Джулия(ако не се лъжа) бе писала, че не може да се възстанови имот, ако не е заявен. Моят случай обаче е точно такъв - явно според някои ОСЗГ липсата на заявление за конкретния имот не е никаква пречка за възстановяването му. Същевременно клиентът ми разполага с НА за дарение за същия имот, който при това никога не е внасян в ТКЗС и подобни организации. Не е участвал в производството, защото не е имало основание от една страна, а от друга - изобщо не е подозирал, че въпросният имот ще бъде предмет на производство по ЗСПЗЗ и като резултат от него ще бъде възстановен на трето лице. Така че, практиката ни все повече ще се обогатява с абсурди благодарение на фантазията и компетентността на някои състави на ОСЗГ. Струва ми се, че въпреки наборът от искове, с които разполагаме, същият ще се окаже неадекватно малък спрямо творенията на ОСЗГ.
rosi_i
Потребител

Мнениеот donna » 07 Апр 2008, 22:56

rosi_i написа:Може и да те ползва, зависи дали се вместваш в сроковете. И аз се заинтересувах специално от този текст, защото тепърва ми предстои да нагазя дълбоко в подобно блато. Следя темата ти с интерес и ти желая успех!
По-горе Джулия(ако не се лъжа) бе писала, че не може да се възстанови имот, ако не е заявен. Моят случай обаче е точно такъв - явно според някои ОСЗГ липсата на заявление за конкретния имот не е никаква пречка за възстановяването му. Същевременно клиентът ми разполага с НА за дарение за същия имот, който при това никога не е внасян в ТКЗС и подобни организации. Не е участвал в производството, защото не е имало основание от една страна, а от друга - изобщо не е подозирал, че въпросният имот ще бъде предмет на производство по ЗСПЗЗ и като резултат от него ще бъде възстановен на трето лице. Така че, практиката ни все повече ще се обогатява с абсурди благодарение на фантазията и компетентността на някои състави на ОСЗГ. Струва ми се, че въпреки наборът от искове, с които разполагаме, същият ще се окаже неадекватно малък спрямо творенията на ОСЗГ.

Кашата става пълна ,затова утре следобяд въоръжена с члена отивам в ОСЗГ на консултация и спявка :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 07 Апр 2008, 23:19

poli_g написа::lol: :lol: :lol: :lol: с члена?!? :wink: и на спявка- веселба :lol: :lol:

Сега сериозно- прати после информация, какво са казали от там. Обикновенно имат указания преди измененията- да видим.

Ок ще докладвам,ако има някой колега работещ материята моля за коментар...щото ОСЗГ ...зная им реакцията :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 08 Апр 2008, 15:24

donna написа:
poli_g написа::lol: :lol: :lol: :lol: с члена?!? :wink: и на спявка- веселба :lol: :lol:

Сега сериозно- прати после информация, какво са казали от там. Обикновенно имат указания преди измененията- да видим.

Ок ще докладвам,ако има някой колега работещ материята моля за коментар...щото ОСЗГ ...зная им реакцията :twisted:

ДОКЛАДВАМ:ОСЗГ НЯМАЛИ БЛАНКИ ,НЯМАЛИ УКАЗАНИЯ И НЕ ЗНАЯТ КВО ДА ПРАВЯТ!!!
Аз от своя страна им заявих ,че мога да си напиша заявлението :twisted: и стана кофти...
donna
Старши потребител

Мнениеот rosi_i » 08 Апр 2008, 16:04

Донна, ако овреме се бях сетила в коя служба си се запътила с члена и прочие въоръжение (предполагам, че по мястото на твоята регистрация), щях да те посъветвам да изчакаш. Възможно е дори и да имат указания, но още да не са разбрали. Преди време ми опънаха нервите с една скица - бяха я презаверили, въпреки че се оказаха променени обстоятелствата и впоследствие за 3 седмици едва издадоха нова - то не бе шефката им на обяд с хора от министерството, то не бе липса на не знам какво си...Когато на третия път поисках обяснение защо скицата ми се изготвя на момента след отдавна изтекъл срок и чинно платена такса и защо първия път са я презаверили въпреки, че и тогава са били налице промените, отговорът бе, че колежка, която вече не работи там, я презаверила без да съобрази... Та така, напоследък съм на вълна "Досиетата Х" - като гледам сериала, успокоявам се, че има и по-ясни казуси (случаи) от тези, създадени от ОСЗГ и нормативната уредба по материята. А по повод текста - замислих се сега, че всъщност повечето решения на ОСЗГ са издадени 90-те години и на практика двугодишния срок за тях е изтекъл.
rosi_i
Потребител

Мнениеот donna » 08 Апр 2008, 16:25

rosi_i написа:Донна, ако овреме се бях сетила в коя служба си се запътила с члена и прочие въоръжение (предполагам, че по мястото на твоята регистрация), щях да те посъветвам да изчакаш. Възможно е дори и да имат указания, но още да не са разбрали. Преди време ми опънаха нервите с една скица - бяха я презаверили, въпреки че се оказаха променени обстоятелствата и впоследствие за 3 седмици едва издадоха нова - то не бе шефката им на обяд с хора от министерството, то не бе липса на не знам какво си...Когато на третия път поисках обяснение защо скицата ми се изготвя на момента след отдавна изтекъл срок и чинно платена такса и защо първия път са я презаверили въпреки, че и тогава са били налице промените, отговорът бе, че колежка, която вече не работи там, я презаверила без да съобрази... Та така, напоследък съм на вълна "Досиетата Х" - като гледам сериала, успокоявам се, че има и по-ясни казуси (случаи) от тези, създадени от ОСЗГ и нормативната уредба по материята. А по повод текста - замислих се сега, че всъщност повечето решения на ОСЗГ са издадени 90-те години и на практика двугодишния срок за тях е изтекъл.

Да сме точни за вс. е изтекъл /ако се не лъжа/ ,но нашите нови остоятелства ги открихме едва мин. година ноември някъде ,оказа се че ответниците обаче са ги отркили мн. по рано предвид молбите за преписи по делбеното дело.
А това е така ,защото някога въобще не са им приели документите не важали ,незнам си кво ,ония хора не оспорвали ...та така си е останало по емляците .Върви доказвай....
Нямам време за чакане делото наближава.
donna
Старши потребител

Мнениеот rosi_i » 08 Апр 2008, 16:50

Някои все още имат шанс, имам клиенти с решения от 2006 г. В крайна сметка се чудя кого въобще ще ползва този текст, толкова ненавременен - та хората вече се разпоредиха със земите си и какво - ще тръгне да изменя ОСЗГ решение, защото го е издала в нарушение на закона?! Ако в сегашно време прецени, че е нарушила закона, та се налага изменение на решението, то къде е била при издаването му и следва ли да очакваме чак такова посипване с пепел?
rosi_i
Потребител

Мнениеот donna » 08 Апр 2008, 17:03

Права си ,не мога да мина по тоя ред.
Последна промяна donna на 08 Апр 2008, 19:56, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот rosi_i » 08 Апр 2008, 20:54

Съжалявам! Но така или иначе, и без друго е един ялов текст - не мисля, че с него би се постигнал реален резултат. Успех в делото!
rosi_i
Потребител

Мнениеот donna » 08 Апр 2008, 21:54

rosi_i написа:Съжалявам! Но така или иначе, и без друго е един ялов текст - не мисля, че с него би се постигнал реален резултат. Успех в делото!

Признавам ,че се заблудих с тоя текст ,но това е закон цвете какво да се прави.
donna
Старши потребител

Мнениеот rosi_i » 09 Апр 2008, 07:49

Пак препоръчвам - гледайте "Досиетата Х" :) . В тях поне се знае, че истината е някъде там, докато това не може да се каже за ЗСПЗЗ и някои други закони, които обаче се налага да прилагаме такива, каквито са. Правя този извод не само от текста на закона, но и от съдебната практика по него - като чета 7-8 часа от двете, ставам шизофреник, а истината все не намирам. :)
rosi_i
Потребител

Мнениеот julia » 11 Апр 2008, 01:58

Ех, момичета /Дона и Рози/ разсмяхте ме ! Браво! Отдавна не бях се смяла така! Обикновенно ОСЗГ /ОбПК/ у мен поражда погнуса , а не смях.Защото "ЧЛЕНА " от закона -слънце/а и не само тоя/ си го стискам вече има няма 15г. Заради кашата, която забърка! А тя, вервайте ми, съвсем не е случайна, защото е повсеместна! А е повсеместна, защото ОбПК въобще не работеше по закона /Рози , няма защо да го четеш/, а по указания на МЗГАР и МРРБ.
Тези указания бяха не просто да се заобикаля закона , а буквално да се върви срещу него ! Така, че при сблъсъка на закона и указанията да се роди ХАОСА, без , който не можеше да се крадът имоти. За собственост става въпрос , а не за трици.!А къде е собствеността ? В кадастъра! Затова лом го направиха и никъде не можеш да откриеш стар такъв !Все едно от 1995г. започва кадастъра.
Без този хаос Дона ,ти нямаше сега да си блъскаш главата и ЦАРЯТ нямаше да може да си върне един и същ имот два пъти- по два документа ! Мислиш ли, че ония 20дка на твоите клиенти са останали така ничии /без собственик/ и откъде мислиш, че дойдоха 4000-те дка в повече на ВЕЛИЧИЕТО.Мислиш ли още , че тоя нотариален акт на твоите клиенти и документа за делба са останали неупотребени ! Жестоко се лъжеш , ако е така!
Рози, горното не съм го писала аз, но е така!
Най важното е, че документа трябва да е вписан в заявлението! /чл.12 от ППЗСПЗЗ/.Защото иначе същия може да бъде употребен към друго заявление или ако е годен/ НА и Договор за делба / и за имота по него има отказ и скица-директно пред нотариус за обст. проверка /ЗВСОНИ-чл.9/. Но те не са ги вписвали именно с тая цел!
Това става чрез подправяне на заявления и удостоверения за н-ци. В случай на нужда се ползват и декларации за идентичност на имена и фалшиви пълномощни, сгрешени ЕГН.И знаете ли колко лесно става при наследници с идентични имена с наследодателя ? Имота отива директно у внука и без последния и да подозира , имотчето заминава! Метода се ползва най-вече при починал в последствие заявител. Ясно защо нали! Не носи наказателна отговорност за подправено заявление!
Е ВЕРВАЙТЕ МИ МОЯ СЛУЧАЙ Е ТАКЪВ !
Указанията , разбира се бяха и в посока като как ще се променя закона, така ,че това което днес им е указано да вършат незаконно , утре вече /като го изменят /ще е законно .От тоя текст , а и от другите промени има кой да се ползва ! Не се кахърете! Ползват го тия които употребиха документите ни и взеха това , което остана от нас.След като изтече срока по ЗВСОНИ.
Кого мислите , че ползват изменения на чл. 15 от ЗСПЗЗ и чл.18 от ППЗСПЗЗ в 1997г или 2000-все едно срокът е изтекъл още в 1991г.? . Текста е следния : "[b]В срок от шест месеца , след влизане в сила на ЗСПЗЗ , КМЕТЪТ /ОбС/е длъжен да представина ПК данните ............ виж чл. 18......... В случай , че те не бъдат представени , ПК сама ги изготвя " . В единия ЧЛЕН стои КМЕТА , а в другия ОБС , пък и ПК. В първоначалната редакция е било обратно - там където е стоял ОРГАНА КМЕТ сега стои ОРГАНА ОбС. [/b]
Извинявам се , ако съм разменила местата на ЧЛЕНОВЕТЕ И ОРГАНИТЕ.
Нямам ги законите при мен. И ако не са били представени тези данни какво? Кой ОРГАН ИЛИ ЧЛЕН е виновен ? И ако третия ОРГАН /ПК / и тя не ги е подготвила тези данни и е връщала каквото трябва и не трябва пак какво ? Ами ти ходи и гони Михаля /отговорността , че някой ОРГАН не си е свършил работата / Тя ОТГОВОРНОСТТА за хаоса затова е и размита между ОРГАНИТЕ на тези ЧЛЕНОВЕ ! За да не се търси! Въобще няма нищо случайно в хаоса !
Дона , като е имал НА клиента ти, значи е имало и кадастър за този имот , преди да го изземат или включат в ТКЗС /ако изобщо е бил имота в ТКЗС/ и значи е бил в стр. граници! За да е включван в ТКЗС , трябва първо да е изключен от тези граници.
А знаете , предполагам , че имоти , които предстоеше да се възстановят ЕКС ЛЕГЕ /по закон , без адм. процедура на ЗСПЗЗ/ по чл. 2 ал.2 на ЗВСОНИ /от 97г./ им бе проведена такава и още не са възстановени ! Тоест за имот , който ти принадлежи по право и си е твой , в 1992г. ПК те въвежда в заблуда , че ти го възстановява по админ. ред с извинение на ЗСПЗЗ. именно с тая цел - да изтече давността и друг да го придобие по ЗСПЗЗ.
За целта го изключат от регулация след 1997г и го включат в заличената ТКЗС, за да има от кого евентуално да са отчуждили част от него за улица или друго. Защото ако е парцел в регулация няма как част от него да се заграби /чл. 59 от ЗТСУотм./.Тоест сменят му статута и той става обект на дейността на ОРГАНА по ЗСПЗЗ/ любимата на всички ни ПК/. След това отново го вкл. в регулация , но вече ограбен , взависимост от документите, и ето ти реда по чл. 11от ППЗСПЗЗ.
Тоя ЧЛЕН пък е бил отменен в 1992г.-тоест ПК не е била компетентна да връща имоти в регулация.Но е връщала уж във възст. граници /разбирай по плана от 1951г -преди образуване на ТКЗС/, но без да ги посочи, както и номер на имота в плана. Тоест въвеждала те е в заблуда , че ти е възстановила права , които всъщност не са възникнали. Вместо това неправомерно е ограничавала правата по ползване на тези имоти, въз основа на удостоверения от Общината като това :Имотът е вкл. в регулация , но не е заснет на името на собственика . Необходимо е да се попълни кадастр. основа . " Неправомерно е защото визира грешка в регистъра , която няма отчуждително действие и въобще не е основание за ПКО. Те това ПКО с по-малката възстановена площ е изменението на кадастъра.
Целта на този вид реституция /ИЗМАМАТА /е очевидна /.Докато те лъжат с нищожните решения на ПК от 1993г. във възст. граници /без да са посочени , защото е предстояло изменение /, че са ти възстановени права по ЗСПЗЗ, да загубиш чрез неупражняване на владението, придобитите по ЗВСОНИ права, за да може друг да придобие части от тяхпо давност или чрез правна сделка.
Които е знаел каква е играта е жалил решенията, който не е спал спокойно!

Защо мислите в 1997г. вече се иска скица по чл. 13 , а в 1992г. закона не е предвиждал такава , а само удостоверение ? За да не се види с каква площ е бил имота в плана от 1951г. -пруеди образуване на ТКЗС!
Сигурно се досещате защо първо влезе в сила ЗСПЗЗ и после тая разпоредба на ЗВСОНИ- за да огледат плановете и попадналите им документи за собственост и да преценят къде може да се граби. А и за да има време след това /от 1991г. до 1997г./ да се изменят плановете.В какво се състои изменението /ПКО/?Отразяване на имота с по-малката възстановена площ!
По ЗСПЗЗ се възстановяват площи , а не конкретен имот.!При положение , че се укрият плановете /затова по чл. 13 не се е искало скица-дръж го на тъмно да му е ясно!
В случая САКСКОБУРГОТСКИ се е възползвал от двата си документа за един имот и резултатът е сумиране на декари. Другите обаче не сме царе и при нас ефектът е с обратен знак /-/, защото единия документ друг ще го използва . Заявленията по закон са в два екземпляра. Вписват в ъв втория другия документ и схемата действа. Казват ти , че единия документ не го уважават , връщаш се ти по живо по здраво, а те са си направили копие. След това са си извадили заверен препис и по-нататък го описах. Следва отказ по този документ , който нети обявяват ;скица и нотариус. В случаите на невписани договори -изчезват самите оригинали, защото няма от къде да ги вземат . След десет години виждаш,че както ти е изчезнал оригинала , така ти е изчезнал и имота в кадастъра.
Я сега си представете случая , че за един и същ имот имате два документа /да кажем емляк и НА / от различни години и с различни площи, но те са у два различни кръга наследници/случая на Дона/, но може и да са недобросъвестни трети лица ,на които ПК е услужила с единия документ. И ето го спорът за мат. права.
julia
Потребител

Мнениеот rosi_i » 11 Апр 2008, 08:07

Радвам се, че сме предизвикали и положителни емоции у теб по повод любимия ни закон и прилагащите го :)
И аз съм убедена, че цялото безумие и хаос са натворени едновременно целенасочено, но и поради некомпетентност на различни нива. Ако проявявате интерес, тези дни ще ви запозная и с последния ми казус. Ако някой вече е решил такъв, ще съм благодарна да сподели опит.
Успешен ден, колеги!
rosi_i
Потребител

Re: хаос земеделски земи

Мнениеот donna » 14 Окт 2008, 20:20

:D Има развитие нивите ни ги признаха с изкл . на една нива дето трябва да е продедана на наследодателя на доверителите ми , но като наследство ,но нали знаете как се продава наследство като права и задължения и кое влиза в наследството след толкова години...та за там трудна работа ,но ще жалим и дано имаме късмет и за нея :D :D :D :D :D
donna
Старши потребител

Мнениеот rexlegis » 14 Окт 2008, 22:38

от donna на 14 Окт 2008 07:20 pm

Има развитие нивите ни ги признаха с изкл . на една нива дето трябва да е продедана на наследодателя на доверителите ми , но като наследство ,но нали знаете как се продава наследство като права и задължения и кое влиза в наследството след толкова години...та за там трудна работа ,но ще жалим и дано имаме късмет и за нея

:|
Аватар
rexlegis
Потребител

Мнениеот dino6506 » 29 Окт 2008, 23:30

имаше ли произнасяне на съда относно дейстието на чл.5 ал.2 от ЗВСОНИ - вече виддях други положителни произнасяния на Съд , но в конкретния казус ? :wink:
dino6506
Потребител

Мнениеот Гост. » 30 Окт 2008, 19:22

:roll: На мен, доколкото ми е известно- не!
Донна може и да ви каже, когато се включи- дъъълго решение от 7 страници/ четох го/ и толкова объркан диспозитив... а в мотивите всичко си върви добре.
Тук ще се съглася изцяло с нея- хаос, повсеместен.
Но, ще е интересно продължението му - спора се е пренесъл вече пред въззивната, за нас остава да следим развитието му. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Trapped » 01 Юни 2009, 11:19

Има ли някакво развитие? И дори не разбрах дали е уважил давността или си е намерил нещо друго на 1 инст.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Окт 2009, 18:16

:wink: Донна, поздравления!
Гост.
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Имотни казуси