начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Оценка на земите по § 4

Казуси за недвижими имоти

Оценка на земите по § 4

Мнениеот гери » 28 Май 2005, 16:49

Необходима ми е вашата помощ при следния казус: при изготвяне на оценка на земите по § 4 от ЗСПЗЗ, считат ли се за подобрения трайните насаждения върху имотите, подлежащи на връщане т.е., включва ли се тяхната стойност в оценката?
Моля спешно за компетентно мнение....!
гери

Re: Оценка на земите по § 4

Мнениеот petyo73 » 28 Май 2005, 22:27

Колежке, това е труден казус и трудно може някой от форума да ви отговори, най-добре е да се срещнете с адвокат, който ще може подробно да ти обясни.
petyo73
Младши потребител

Мнениеот cleo » 29 Май 2005, 00:17

Колега Гери,
Може ли да конкретезирате въпроса си?
Оценка се изготвя по реда на пар. 4з, ал.2 от ЗСПЗЗ, но в този случай, получилия право да закупи земята ползовател изплаща чрез общината на бившите собственици стойността на земята, като се взимат предвид коефиценти за отдалеченост от населено място, инфраструктура, транспорт и т.н.
Оценка на подобренията би имало евентуално в случаите по пар.4б - когато, за да се направи въвод на владение на бившите собственици, същите следва да уредили отношенията си с ползователите - в този случай именно се прави оценка на подобренията - който в повечето случай са трайни насаждения- но сумата в никакъв случай не е голяма, срещала съм и случай в които се оценят и подобрения в инженерната инфраструктура, примерно изграждането на отклонения от общи мрежи и съоръжения, но наистина сумите са много под реалните пазарни цени.
В повечето случай, страните ползователи и бивши собственици за по-лесно и бърззо представят пред адм, орган нот. заверена декларация, че са уредили отношенията си.
Няма пречка обаче и да се възложи оценка на лицензиран оценител.

между другото - практиката на съда по пар.4з е противоречива - относно реда, по който следва да се изчислява оценката
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот клое » 30 Май 2005, 08:25

благодаря ви! смущава ме именно това, че практиката на съда е противоречива и има разногласие мужду юристите относно това, трайните насаждения обект на оценката ли са.
клое

Мнениеот pol1 » 30 Май 2005, 09:21

А следва ли построената сграда, която е основание за придобиване по &4 да е законна? При съставяне на нот. акт изследва ли се този въпрос?Мерси
pol1

Мнениеот Гери » 30 Май 2005, 12:29

А колега, това Гери не съм аз, ще помоля питащата дама да не използва чужди никове. Късмет и успех!
Гери

Мнениеот daris » 30 Май 2005, 22:08

разбира се, че се оценяват. Ползвателите имат правата по чл. 72 от ЗС - и трайните насаждения и сградите се оценяват в случаите когато земята се възсатновява на собствениците. Изненадана съм обаче - всички срокове отдавна изтекоха - помислете дали претенцията не е погасена по давност. Последния срок за закупуване беше 31.01.1998 г.
daris
Младши потребител

Назад към Имотни казуси