начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Газопровод

Казуси за недвижими имоти

Газопровод

Мнениеот Gaz! » 27 Юни 2005, 11:31

Привет колеги,

Сблъсках се челно с един газопроводен казус, като муха с предно стъкло и за да не бъде последното нещо което ще ми мине през главата собствения ми газопровод (справка, едноименния виц за мухата и предното стъкло) ви моля за помощ. Казусът е следният:

Налице е сграда, публична държавна собственост. Налице е и газопровод, затъкнат в нея. Той, като съоръжение на техническата инфраструктура, не се актува със сградата ами си е снабден с разрешение за ползване както си му се следва...

Драмата се състои в това, че същият следва да бъде продаден на съгл. § 4. от ПЗР на Закона за Енергетиката на преносното или съответното разпределително предприятие. (Мн. мразя мнополисти, уредени със закон!) Дотук нищо лошо, но въпросът е в това каква е собствеността върху газопровода. Дали следва сградата (държавна публична) или е частна държавна, и няма нищо общо със сградата?
Относно това дали е движима или недвижима вещ, мисля, че нотариусите са сравнително единодушни (с няколко излючения), че е движима.

Благодаря!

ИБ
Gaz!

Мнениеот didide » 27 Юни 2005, 11:59

Освен земята (и сградите), недвижими са и всички вещи, който са трайно прикрепени към земята или към сградите. По въпроса за газопроводите имаше един добър анализ в Собственост и право - 2004 или 2005г. Едно е обаче газопровод, друго е газопроводна инсталация в сграда, трето е "енергиен обект (който включва всичко друго "без инсталациите на потребителите").
Предоставената информация за конкретния случай е твърде обща, за да може да се даде еднозначен отговор.
didide

Мнениеот Гост » 27 Юни 2005, 13:27

Благодаря за отговора!

Определението го знаем за недвижима вещ. Въпросните анализи бяха изчетени, то не е само един, даже и по стария закон има - и тях изчетох, но това не ми отговаря на основния въпрос. Освен това теоретичният анализ на колегата там (те всичките 4 статии са от него) не съвпада с практиката, а тя е, че нотариусите не издават нотариални актове за газопроводи, с ЕДИНИЧНИ изключения, както споменах.
Става дума за газопровод като газопровод, съвсем си е енергиен обект, а не домашна инсталация, иначе не би подлежал на изкупуване по ЗЕ.
Основното, което ме мъчи е статутът му като публична или частна държавна собственост. Не откривам привръзка към сградата в ЗУТ, а съоръжението преминава през общински, частен, и държавен публичен имот. Това последно е така само за цвят, да ми е по леко на душата... :)
Гост

Назад към Имотни казуси