начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Мога ли да подам иск за непозволено увреждане и имам ли шанс

Казуси за недвижими имоти

Мога ли да подам иск за непозволено увреждане и имам ли шанс

Мнениеот elfljo » 12 Май 2005, 12:21

Здравейте!

Обръщам се за съвет относно следния проблем - Имам гарсониера на предпоследния етаж от кооперация. Моята тераса е остъклена, но на съседа над мен терасата е съжсем открита, без козирка, така че когато вали, водата пада директно в терасата. В моята гарсониера не живее никой, а аз съм в чужбина и не мога да контролирам какво става в имота ми. До преди година таванът на моята тераса беше само леко напукан, но последният път, когато си бях в България намерих парчета от мазилката, изпадала по пода и целият таван е осеян с пукнатини. След упорити усилия от моя страна да се срещна със собственика и да успея да видя как изглежда при него и на какво се дължат вредите в моя имот станаха ясни 3 неща- 1. че между пода и зида на неговата тераса има пукнатина, по протежение на цялата му тераса, през който се процежда вода и руши тавана в моя апартамент. 2. Собственикът отказва да поеме кавито и да било ангажименти по уплътняването на терасата си, няма обаче нищо против ако аз със собствени средства купя материали и платя на майстор, които да направи изолация на терасата в неговия имот.
3. Самият той няма вина за пукнатината, която се дължи вероятно на лошо строително изпълнение и на последвалото " улягане" на сградата.

Какви правни действия мога да предприема в този случай? Мога ли да предявя иск за непозволено увреждане по чл.45 ЗЗД след като собственикът няма вина за дефекта на неговата тераса. Ако не мога - какъв друг начин има и какви са шансовете ми да спечеля делото. Никога не съм водила дела и нямам представа колко би се проточило във времето решението по подобен иск, както и какви разноски трябва да имам предвид.
Ако доброволно си платя всичко, мога ли по съдебен път да търся връщане не средствата инвестирани от мен за подобренията, извършени в имота на съседа?

Благодаря ви за отговорите!
elfljo

Re: Мога ли да подам иск за непозволено увреждане и имам ли

Мнениеот shveda » 13 Май 2005, 08:33

Мисля, че да - чл.50 от ЗЗД, но всичко е въпрос на доказване и начин на тълкуване от съда.
shveda
Потребител

Мнениеот Галина » 15 Май 2005, 17:27

Моят съвет е-постигнете съгласие със съседа, а ако ли не вложи някой друг лев и си защити собствеността.Дело може да водиш,но никой не може да ти гарантира колко ще трае това дело,какво ще успееш да докажеш,какво ще приеме съдът ,колко пари и т.н.Ако случайно съдът присъди в твоя полза,ако съседът няма нищо-нищо няма и да получиш.Така,че-захващай се на работа!
Галина

Мнениеот Boris08 » 18 Май 2005, 02:40

Elfljo,

мисля, че сме си писали във фото форума? Аз наскоро си купих Kodak DX 7440.

Галина дава добър съвет. Една такава поправка не струва бог знае колко, а измазването и боядисването на апартамента със сигурност е по- скъпо. Разбира се, че може да се води дело и да се търсят парите за ремонт, но ще става дума за малка сума, не се знае на какъв адвокат ще попаднете, колко време ще трае и накрая дали може да се вземе нещо от съседа ви.
Друг вариант е да направите козметичен ремонт у вас и да направите застраховка - като мазилката падне отново, застрахователя ще ви плати за ремонта и ще си търси парите от съседа.
Трайното решение на проблема изисква хидроизолация на терасата /~9 - 12 лв. на м2/ и водонепропусклива циментова замазка. 4 -5 лв на м2.
Ако терасата не е голяма, бих препоръчал и покриване с възможно най-евтиния гранитогрес /~ 23 - 25 лв. с поставянето на м2/. Иначе замазката може да се напука и отново да пропусне след 2 -3-4 год.
Така за стандартна тераса 1/3,5м ще отидат под 150 лв. Не че са малко пари, но това решава проблема за много години напред и спестява бъдещи нерви и разходи.
Boris08

Мнениеот elfljo » 20 Май 2005, 18:23

Chestito za kodaka i mersi za suveta. Az sushto si misleh da si napravja zastrahovka. Vsushnost sobstvenika na apartamenta e osven vsichko i advokat... i mai njama smisul da vodja dela.
elfljo

Назад към Имотни казуси