начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

имот, станал общинска собственост

Казуси за недвижими имоти

имот, станал общинска собственост

Мнениеот neda » 26 Мар 2004, 11:54

Как да докажа собственост върху имот , станал общинска собственост, т.к преди години е бил изоставен от собственика, който сега е наследодател на ищците. Имаме само свидетели, че имота е бил владян от 1938 до 1944г. Сега е пусто място в края на селото. Няма нотариален акт, няма нищо. Парцела се води остатъчен фонд в землището на селото. Мога ли да доказвам собствеността в този случай само със свидетели?
neda
Младши потребител

Re: имот, станал общинска собственост

Мнениеот Toshko » 26 Мар 2004, 12:01

Неда, е какви са тия свидетели, които да потвърдят че имота е владян между 1938 и 1944..... :-)))
Да не би да е е някакъв нов рекорд за столетници в България?!
Toshko

Мнениеот donna » 26 Мар 2004, 12:13

владението не се наследява

Разбирам го така Х е владял имота 38-44г. добре ,умрял е ...........и след много време У наследника се сеща че Х някога е владял нещо някъде си
ами каго го е владял Х следваше да поиска да му издадат акт за собственост да се впише и т.н. те и тогава се вписваха актовете
donna
Старши потребител

Мнениеот neda » 26 Мар 2004, 12:16

Възрастни са. На 68 години е единият, а другият не зная на колко е. Проблемът е, може би, че тогава са били деца. Освен това не е ли малък срока на владеене - пет години?
neda
Младши потребител

Мнениеот donna » 26 Мар 2004, 12:19

той и тогава си е бил 10г., но лицата които са го владели са починали , дори и да бяха владели тия 10г. следваше да си снабдят с акт
не съм запозната със случая ама ми се вижда абсурден
donna
Старши потребител

Мнениеот neda » 26 Мар 2004, 12:37

Законът дава възможност на тези, които са пропуснали административния ред чрез поземлената комисия да възстановят имотите си по съдебен ред. Въпросите ми са:
1. Трябва ли вледението да е било за срок над 10 години, или може и по-малък, както е в случая
2. Има ли възможност да се използват други доказателства, освен свидетели: някакви регистри, или нещо друго, като се има предвид отдалечеността на събитието /владение/ във времето.
neda
Младши потребител

Мнениеот doesn't matter » 26 Мар 2004, 15:27

Придобивната давност тогава е била 20 години. Може и с декларация+свидетели да се докаже, че имотът е бил на наследодателя Х, но наследникът не разполага с документа за собственост по една или др. причина, включително понеже имотът е бил придобит от наследодателя с частен продавателен акт. Ако е пропуснат срокът за подаване на заявление за възстановяване - установителен иск срещу поземлената комисия.
doesn't matter

Мнениеот donna2 » 26 Мар 2004, 16:08

прав сете колега за придобивната давност сгрешила съм годините
donna2
Потребител

Мнениеот Иван » 26 Мар 2004, 17:16

Смятам, че този иск може да бъде подкрепен само с писмени доказателства. Нотариално заверената декларация, която е доказателство пред ОСЗГ, не е надлежно такова пред съда. Ако наистина има частен писмен документ, трябва да се види дали попада в обхвата на валидизационните закони от онова време. Ако има само свидетели, дори и да установят необходимото 20-годишно владение, няма да е достатъчно. Нужен е писмен документ, най-малко частен продавателен акт, или поне извлечение от т.нар. "емлячен регистър". Иначе представяте ли си ако всеки тръгнеше да доказва, че дядо му е владял някакъв имот преди национализацията със свидетели пред съда? Повтарям пак-нотариално заверената декларация не е допустимо доказателство пред съда в това производство. Има съдебна практика.
Иван

Мнениеот Toshko » 26 Мар 2004, 18:24

Иване, това, че си добър юрист ме притеснява много :)
Дано да спечелиш конкурса за нотариуси за Пловдив, за да имаш по-малко свободно време за писане в Лекса. :-)))
Toshko

Мнениеот спешен кабинет » 27 Мар 2004, 19:18

Колеги, миясля ,че няма да стане-:
1. Владението ,което може да се докаже-10-20 години е ПРЕКЪСНАТО!!!
2. Не може да се присъедини владение , през други собственици или владеещи!
Ами аз мога да поискам да докажа ,че аспарух е мой дядо-значи ли ,че ако го ДОКАЖА-тогава неговото владение -ще ползва мен -сега?
Освен това -придобивната давност действа -ЗАНАПРЕД, т.е. до позоваването и трябва да е текъл прока, а не някога......
спешен кабинет

Назад към Имотни казуси