начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

иск по чл.108-ЗС и реституция

Казуси за недвижими имоти

иск по чл.108-ЗС и реституция

Мнениеот veselinova » 25 Фев 2004, 10:39

Ответник съм по иск по чл.108 от ЗС. На ищеца е възстановено правото на собственост съгласно ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др. с решение на Окръжен съд, което е влязло в сила още през февруари 1999г., когато не съм имала интерес от неговото обжалване. С договор от октомври с.г. закупих съседен парцел. Сега ищецът е предявил иск за отстъпване на собствеността.
Мога ли в това производство, имайки предвид че в административното производство не могат да се конституират заинтересовани страни, обосноваващи свои права върху процесния имот, обект на отмяната на отчуждаването и след като в административното производство не могат да се разрешават спорове за материално право и на заинтересованите страни да поискам от гражданския съд следва на общо основание да преценява наличието на предпоставките за реституция, тъй като съдебното решение по административното производство не обвързва неучаствалите в процеса по постановяването му лица?
Предварително благодаря.
veselinova
Младши потребител

Re: иск по чл.108-ЗС и реституция

Мнениеот intelekta » 25 Фев 2004, 10:57

Щом си закупила съседното,а не възстановеното,къде е проблема?
intelekta

Мнениеот stavrev » 25 Фев 2004, 13:37

И аз не мога да разбера какво е това искане за отстъпване на собствеността. Колкото до решението по ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др. ,то има сила само спрямо страните по делото и в твоето дело с основание чл.108 могат да се правят всякакви възражения срещу него.
stavrev
Потребител

Мнениеот stavrev » 25 Фев 2004, 21:53

Всъщност с решението по ЗВСВНОИ по ЗТСУ, ЗПИНМ и др само се отменя отчуждаването.А пък кой точно е собственик може да се решава и в отделно производство.
stavrev
Потребител

Мнениеот veselinova » 26 Фев 2004, 10:20

да, но в конкретното решение на Окръжен съд е записано "отменя отчуждаването, ....възстановява собствеността....." така ищецът се е снабдил с КНА
veselinova
Младши потребител

Мнениеот harmaiani » 27 Фев 2004, 10:00

Доколкото разбирам сте закупили съседен парцел, а не този с възстановентото право на собственост.От кого сте купили съседния парцел и защо пък ищецът вероятно пак е предявил иска по чл.108 ЗС?Дайте ми повече подробности.
harmaiani

Мнениеот veselinova » 27 Фев 2004, 18:53

и двата парцела са били публична общинска собственост. парцелът на съседа е възстановен по ЗВСНОНИ/ЗПИНМ/. след като клиента ми е купил другия парцел е започнал строеж, като е засегнал и част от съседния и затова е предявен иск по чл.108 от ЗС. Въпросът ми е мога ли да оспоря отмяната на отчуждаването при положение, че има влязло в сила решение на Окръжен съд и, че съседния имот:
1-не отговаря на изискванията за обособяване на самостоятелен парцел;
2-мероприятието, за което е отчужден през 50-те г. е осъществено.
veselinova
Младши потребител

Мнениеот stavrev » 27 Фев 2004, 21:57

С това направо ще искаш пререшаване на делото по отмяна на отчуждаването, а пък то си има сила на присъдено нещо относно тези два въпроса. Дори да нямаше СПН, според мен нямаш и правен интерес,тъй като това не виждам с какво ти се засягат правата.
stavrev
Потребител

Назад към Имотни казуси