начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Право на ползване

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване

Мнениеот alex_alex01 » 07 Фев 2017, 14:25

И аз и сестра ми получихме по един апартамент от родителите си като дарение. На моя родителите ми са си запазили правото на ползване върху една стая и сервизни помещения безвъзмездно, но не са включили клаузата заедно и поотделно. Жилището е двустайно. Единият ми родител почина. Сестра ми продаде нейния апартамент, поради дългове и иска да влезе да живее в моя с правото на ползване на живия ми родител (а той е съгласен) и счита, че има право и тя и детето и да живеят там „безвъзмездно“ – без да плащат наем и сметки - така разбират те безвъзмездно. В действителност те няма как да живеят в същата стая и ще влязат в другата стая – аз не живея там и няма как да попреча. Нямам против живият ми родител за живее там, но не и сестра ми и детето и, защото ще натрупат сметки и никога няма да мога да ползвам жилището си. Освен това аз също имам наследници и ще дойде време да им трябва имота. В момента там има наемател и трябва да дам 1 месец предизвестие, за да напусне. Дайте съвет как да постъпя. Мога ли да взема баща си при мен да живее, без сестра ми или да компенсирам правото на ползване с парична сума или да му наема друг имот. От повече от 5 години аз съм сключил договор за наем, но съм пращал целия наем на родителите си с пощенски запис, както и съм плащал данъците и съм правил ремонти в жилището, за което имам запазени документи. Не искам да оставя възрастен човек без покрив, а да се защитя от некоректната си сестра. Моля за разяснение какво значи „безвъзмездно“.
alex_alex01
Нов потребител

Re: Право на ползване

Мнениеот bobi9 » 20 Фев 2017, 14:22

Безвъзмездно, следва да се разбира в смисъла, че при момента на прехвърляне на собствеността, правото на ползване се запазва за бившия собственик без той да дължи на новият собственик нещо. Това е така, тъй като ограничените вещни права, каквото е правото на ползване, могат да се придобиват по същите начини, както останалите. Например, чрез покупко продажба, давност или др. Не означава, че може да ползва имота, без да плаща данъци и сметки, доколкото и в закона пише точно обратното. Че е длъжен да ги плаща. Не че има пречка да има уговорка и в обратния смисъл, но тя трябва да е изрична.За по-конкретен отговор трябва да се прочете акта. Имат право да ползват само стаята за която е учредено правото. Останалата част можете да браните със всички средства, включително ви дължат и наем.
bobi9
Потребител

Назад към Имотни казуси