начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Безплатно саниране - условия.

Казуси за недвижими имоти

Безплатно саниране - условия.

Мнениеот chamsi » 26 Окт 2016, 15:17

Здравейте. През февруари 2013 купих апартамент, но така и не успях в двумесечния срок да подам данъчна декларация в общината (или каквато там декларация се подава при покупка) и след това, а днес, а утре, та до сега.. Днес ми казаха, че искат да подават документи за кандидатстване за безплатно саниране. Въпроса ми е това пречка ли ще е че не е регистриран и съответно не съм плащал данъци? И ако ида сега да подам тази декларация, каква ще бъде глобата? Благодаря ви предварително!
chamsi
Нов потребител

Re: Безплатно саниране - условия.

Мнениеот vili_spasova » 24 Ное 2016, 16:55

Съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси в двумесечен срок след придобиване на недвижим имот, трябва да го декларирате на свое име в служба "Местни данъци и такси" към съответната община по местонахождение на имота.
Към декларацията следва да се представи и копие от документа за собственост на имота. Възможно е да бъдат изискани и други документи, напр: пълномощно (в случай, че декларацията се подава от пълномощник); и др.
Глобата е в ЗМДТ:

Чл. 123. (1) (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2000 г., в сила от 01.01.2001 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., доп. - ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) Който не подаде декларация по чл. 14, не я подаде в срок, както и не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на данъка в по-малък размер или до освобождаване от данък, се наказва с глоба в размер от 10 до 400 лв., а юридическите лица и едноличните търговци - с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв., ако не е предвидено по-тежко наказание.

А за санирането не мисля, че е пречка. Все пак подайте декларацията, макар и по-късно.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Имотни казуси