начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Ограда на имот.

Казуси за недвижими имоти

Ограда на имот.

Мнениеот valeria1kiriakova » 22 Яну 2012, 12:20

Здравейте!
Собственик съм на имот в централна градска част, състоящ се от застроена и незастроена част, които бяха отчуждени и след дела с Общината си ги възтановихме. През 1999г поискахме разрешение от главния архитект на Общината за поставяне на ограда на дворното ми място. Получих отказ с мотива, че имота не е урегулиран и бях посъветствана от гл.архитект на Общината да поставя лека ограда от мрежа, както и направих, като оградата е поставена в моя имот , а не по имотната граница. Сега след 13г. „доброжелателни“ съседи пуснаха жалба до Общината и РДНСК, че оградата е незаконна и трябва да се събори. Наистина, оградата е незаконна защото нямам издадено разрешение за строеж.Трябва ли да демонтирам оградата? Следва ли, че след като общината не си е свършила работата да урегулира имотите, дворното ми място трябва да стои неоградено, да се ползва от съседи, да става свърталище на бездомни кучета и редица др? Сега трябва ли пак да искам разрешение за строеж за поставяне на ограда от гл. архитект и писменото съгласие на съседите( като през 1999г съседният имот беше държавен,който по-късно по някакъв съседите начин придобиха)? Моля за съвет.
valeria1kiriakova
Нов потребител

Re: Ограда на имот.

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2012, 13:19

Ако имотът Ви към днешна дата е урегулиран и регулацията е приложена, не би следвало да Ви откажат разрешение за строеж. Що се касае кога и при какви условия следва да построите оградата само във Вашия имот вижте какво пише в чл.48 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот valeria1kiriakova » 22 Яну 2012, 14:35

Оградата съществува и е отразена в кадастралния план от 2003 год. като лека ограда. Трябва ли сега да събарям оградата към съседа?Как да маркирам имота си?
valeria1kiriakova
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 22 Яну 2012, 15:52

Ако Вашият имот има някакви неуредени и неуредими регулационни проблеми, тогава можете да поискате, а главният архитект е длъжен да Ви разреши изграждане на временна ограда по имотните граници по реда на чл. 50, т. 1, б. "е", респективно т.2 (при незастроен имот). Съобразена с изискванията на чл. 48, ал. 2 ЗУТ.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Яну 2012, 15:58

Уважаема valeria1kiriakova, това че една лека ограда е нанесена в кадастралния план или карта не я прави законно-построена.Съгласно чл.151 ЗУТ леката ограда не е измежду обектите чието изграждане се допуска без разрешение за строеж. А строеж за който не е издадено разрешение за строеж е незаконен по смисъла на чл.225 (2) т.2 ЗУТ. В случай, че тази ограда е там преди 07.04.1987г. тогава можете да се позовете на §16 ДР на ЗУТ, защото е в режим на търпимост.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси