начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Собственост

Казуси за недвижими имоти

Собственост

Мнениеот radoslava86 » 21 Дек 2011, 17:22

Здравей те,искам да намеря решение на следния казус:имам къща с дрорно място,като една част от дворното място е собственост на съседите.Въпреки това тази част се ползва от моето семеиство откакто е построена къщата ни.Но в скицата не е отбелязана като наша част.
Въпросите ми са следните:Как мога а си озаконя и тази част от дворното място?Какво трябва да направя-какви документи да подготвя?Дали ще трябва да го откупя или има и друг начин да го озаконя?Какви документи ще са ми необходими и към кого ще трябва да се обърна?
radoslava86
Нов потребител

Re: Собственост

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Дек 2011, 18:22

По принцип възниква право на собственост ако се владее имота по давност.

В случая обаче нямаме данни дали съседите са наясно, че вие стопанисвате имота като собственици, с намерение да го придобиете. Зависи и от размера на имота.

Впрочем ако си съставите нотариален акт - чрез други свидетели, можете да се надявате след още 5 години абсолютно да Ви признаят за собственик.

Иначе откупуването на частта от имота е най-простото нещо - просто е нужно съгласие.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот radoslava86 » 21 Дек 2011, 19:08

Съседите са наясно,че по скица е тяхно,но не са предявявали никакви претенции,площа на тази част от дворното място е около 20-30кв.м.Като ние я ползваме откакто е построена къщата-повече от 50г.
radoslava86
Нов потребител

Мнениеот Melly » 21 Дек 2011, 21:25

Бъдете благодарни на съседа, че не ви притеснява да ползвате тези 20-30 кв.м. Нали става ясно, че не можете да ги придобиете в собственост по давностно владение, защото тази площ не отговаря на изискванията за лице и повърхност съгласно ЗУТ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Яну 2012, 19:07

Нали става ясно, че не можете да ги придобиете в собственост по давностно владение, защото тази площ не отговаря на изискванията за лице и повърхност съгласно ЗУТ.

Melly! Именно съгласно ЗУТ има хипотеза когато това може да се окаже ибратното.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 08 Яну 2012, 19:32

:lol: То може и да може, ама когато съм писала, "стъкленото клЪбце" ми е казало друго.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Яну 2012, 21:01

От гледна точка на "стъкленото клЪбце" си неотразима, особено като се вземе под внимание, че то решава без грешка според това какъв е умствения хабитус на този който пита. Самият факт че пита за "озаконяване" е достатъчен!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси