начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

загуба на собственост върху имот

Казуси за недвижими имоти

загуба на собственост върху имот

Мнениеот teodora_bs » 12 Окт 2011, 15:56

Здравейте!Имам проблем, който след изчитане на хиляди закони неуспях да реша. Казуса е следният: майка ми имаше имот в размер на 2014кв. м. в землището на с. Искра, община Ситово, обл. Силистра, който е придобит чрез дарение от дядо и, притежава нотариален акт с регистрирана партида, плаща данък смет и сгради до 2008г., в имота е имало тухлена постройка и в последствие е съборена, парцела е в регулация до 1996г.( не съм сигурна) или близка до тази година. До тази година имота е в регулация, но е на границата, последен имот, след промяната на регулацията, имота излиза извън регулация и според длъжностните лица в общината е трябвало да предостави нотариалния си акт за собственост, за да удостовери, че имота все още е нейна собственост. Тъй като, тя не е била уведомена от общината за настъпилите промени в регулацията на селото и че имота излиза от регулация и трябва да го регистрира един вид наново, след известен срок, тя губи правото си на собственост върху имота, т.е. имота някак си става собственост на общината и се прави търг за отдаване под наем, вече с променен статут от УПИ на земеделска земя. Моля ВИ, обяснете ми, как става така, че в един момент имаш имот в другия вече го нямаш, при условие, че той не е отчужден с някаква цел(за водопровод, електропровод или път), а си е просто е едно парче земеделска земя, може би за част от пасище? Силно се надявам някой да знае отговора на моят случай, тъй като аз не намерих такъв. Благодаря!
teodora_bs
Нов потребител

Re: загуба на собственост върху имот

Мнениеот sunnyset » 12 Окт 2011, 18:50

teodora_bs написа: До тази година имота е в регулация, но е на границата, последен имот, след промяната на регулацията, имота излиза извън регулация и според длъжностните лица в общината е трябвало да предостави нотариалния си акт за собственост, за да удостовери, че имота все още е нейна собственост.

Здравейте!
Моето мнение е, че вероятно проблема възниква от момента на промяна на регулацията въз основа на която промяна, имота излиза извън регулация. Според разпоредбата на чл. 2 от Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/:
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) Земеделски земи по смисъла на този закон са тези, които са предназначени за земеделско производство и:
1. (доп. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., доп. - ДВ, бр. 68 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г.) не се намират в границите на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), определени с подробен устройствен план, или с околовръстен полигон;

Мисля, че след като имота попада извън регулация, той вече е имал статут на земеделска земя. Въз основа на същия този закон – ЗСПЗЗ и по- точно на основание чл. 25 ЗСПЗЗ, общината придобива право на собственост върху земеделска земя, чийто собственик не е установен - Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) Земеделската земя, която не принадлежи на граждани, юридически лица или държавата, е общинска собственост.
Разбира се, това е само мое предположение за това как общината е станала собственик на имота.
Най - добре е да се обърнете към адвокат.
sunnyset
Потребител

Re: загуба на собственост върху имот

Мнениеот petyo73 » 20 Ное 2011, 22:18

Най-правилното решение е да се консултирате с адвокат или двама адвокати за да разберете съвпадат ли мненията. Така те ще ви кажат какво да направите и ще сте сигурни че вършите нещата както трябва.
petyo73
Младши потребител

Назад към Имотни казуси