начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

пълномощно за имот

Казуси за недвижими имоти

пълномощно за имот

Мнениеот NaNe » 29 Яну 2004, 17:09

Какво мислите по този казус:
Един мой познат ме попита дали ще има проблеми. Преди около 7-8 години купил къща от един турчин, който в последствие заминава за Турция, и повече не се е появявал. При сделката нотариуса ги убедил, че генерално пълномощно ще замести нотариалния акт за собственост. И тъй като мой познат нямал достатъчно пари, избрал генералното пълномощно. Сега се притеснява, че турчина може да се върне и да оттегли пълномощното.
Доколкото разбрах в пълномощното пише всички подробности от сделката (вид на имота, цена и т.н.). Може ли сега на базата на това пълномощно да си извади нотариален акт? И ще има ли проблеми ако реши да продаде имота без акт за собственост?
Благодаря
NaNe

Re: пълномощно за имот

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 17:15

Какво значи да закушиш имот с пълномощно? Единственият валиден и законен начин за това е чрес сделка / пр. покупко-продажба, замяна и др./ под формата на нотариален акт! Пълномощното може да послужи само за прехвърляне на собственост, но дълбоко се съмянвам някой нотариус да изповяда сделка с пълномощно от преди 7-8 години /което въобще не е ясно оттеглено ли е/ + при покупко-продажба се подписват едни декларация по ДПК от собственика, как ще стане това! Моето становище е че за декларация пълномощно не може да се ползва! Декларатора носи лична отг. по 313 от НК за неверните данни отразени в нея! Един вид който плаща зле, плаща два пъти. Другият вариант е да стои и да чака да минат 10 години и да си извади нот. акт за придобиване по давност, който обаче хич няма да му е съвсем сигурен титул за собственост!
Гери

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 29 Яну 2004, 17:21

Би ли публикувал въпросното пълномощно, без имена и други лични данни разбира се.
Иначе съм съгласна с Гери, но наистина съм много любопитна да видя това творение на "правната мисъл"
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот donna » 29 Яну 2004, 17:24

пълномощното не замества нотариалният акт , недвижим имот се прехвърля с нотариален акт това е форма за действителност на сделката ,предполагам че това е било пълномощно с което вашият познат да продаде сам на себе си имота /тоест да се договаря сам със себе си /

в пъллномощното за продажба на недвижим имот се описва целия имот както е по акта , ако не е записана цена се записва текста да продаде на когото и да е и на каквато и да е цена вкл. да се договаря сам със себе си

най важното пълномощното за продажба на недвижим имот не е генерално ,а е ИЗРИЧНО -ТОЕСТ ОПИСВА СЕ ИМОТА И ДЕЙСТВИЯТА КОИТО ДА ИЗВЪРШИ ТОВА ЛИЦЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ИМОТА В СЛУЧАЯ ДА ГО ПРОДАДЕ /така както сте описали пълномощното то е изрично /

ВАШИЯТ ПОЗНАТ -ако в пълномощното е записано да продаде имота сам на себе си да го прави ,ако ли не да го прехвърли на някой близък ,този някой да му даде обратно писмо че сделката е привидна/за по -голяма сигурност/ и след вписване на нотариалният акт този някой да продаде имота отново на вашият познат
donna
Старши потребител

Мнениеот Гери » 29 Яну 2004, 17:25

В интерес на истината и на мен ми стана много любопитно!
Гери

Мнениеот gery » 29 Яну 2004, 17:34

Как ще го прехвърли без декларациите по ДПК?

[%sig%]
gery
Потребител

Мнениеот NaNe » 29 Яну 2004, 18:23

За donna
Просто преразказвам думите на моя познат, не съм виждала никакъв документ. Каза ,че си имал договор за покупко - продажба и пълномощно, но няма нотариален акт. И тъй като на мен ми стана интересно, реших да питам и други за тяхното мнение.
NaNe

Мнениеот donna » 29 Яну 2004, 18:27

освен по 226 от ДПК ,трябва да се представи декларация за гражданство и имуществено състояние - начина е един след като човека не е в страната да му ги прати и подписа да се завери в бългаското консулство или от чужд нотариус но тогава е по-сложно декларацията следва да се преведе подписа да се завери и да се завери от чужд нотариус ,там става малко по сложно ще се наложи превод и апостил
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 29 Яну 2004, 18:44

как така има договор за покупко продажба -за предварителен договор ли става дума ,ако не е такъв той е нищожен и според доктрината се трансформира като предварителен ,вашият познат знае ли какво има или ще изкочи още нещо
donna
Старши потребител

Мнениеот NaNe » 30 Яну 2004, 10:52

Този уикенд ще се постарая да се видя с него и да го разпитам по-подробно. Благодаря ви за отговорите.
NaNe

Мнениеот az13 » 30 Яну 2004, 16:47

Ами ако упълномощителят е починал?
Декларацията по чл. 226 ДПК не е проблем защото може да се извади удостоверение от данъчната служба .Колкото до декларацията по чл. 25 ЗНот може да представите др. доказателства за обстоятелствата , които се декларират с нея..По-важно е да знаете имота деклариран ли и и кой плаща данъците му.Как е записан в разписния списък към плана?
az13
Младши потребител

Назад към Имотни казуси