начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

ОТМЯНА ПО ЧЛ.135 ЗЗД на ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ

Казуси за недвижими имоти

Re: ОТМЯНА ПО ЧЛ.135 ЗЗД на ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ

Мнениеот vero6 » 10 Дек 2010, 16:23

Това , което имах предвид в първия пост, го изясних. Във втория говорех само за движимости-чети колега.
В първия исках да отбележа , че това право на ползване най-вероятно ще бъде преодоляно на публичната продан, не е необходим иск по чл. 135 ЗЗД.
Така или иначе, с тази дълга и пропита с обиди дискусия, едва ли помогнахме на човека! Не е ли така, колега?
vero6
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2010, 16:47

Не мога да ти отговоря на ЛС, щот не си ги пуснал/а ...
А това кой кога какво е имал предвид и кой колко "владее силата", вече оставям който иска да си преценя за себе си ...

И винаги ще реагирам така, както реагирах в тази тема: Ако забелязваш първо те помислих за студент и бях малко по-благосклонен /макар и иронично-саркастичен/, но после като видях, че вече си и адвокат ...
Както и да е ... все тая - ако си имал/а предвид /с първия си пост/ движимости - моите извинения, но за мен, ти си имаше предвид баш недвижимостите, че от ПП по ГПК се придобиват оригинерно ... /дори с колегата Революшън сме писали едновременно .../
Няма значение ... не ме занимавай повече с обяснения ...
А кой на кого и как помага - всеки си преценя кога, къде, дали и по какъв начин и на кого да помага ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот miury » 10 Дек 2010, 17:31

можем да помислим в насока, че при учередяването на ПП ползвателя придобива плодовете от веща / имота и ако има запор върху тези плодове тоте не могат да се вземат от кредитора. или пък греша
miury
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Дек 2010, 17:49

inspectora написа:Не мога да ти отговоря на ЛС, щот не си ги пуснал/а ...
А това кой кога какво е имал предвид и кой колко "владее силата", вече оставям който иска да си преценя за себе си ...

И винаги ще реагирам така, както реагирах в тази тема: Ако забелязваш първо те помислих за студент и бях малко по-благосклонен /макар и иронично-саркастичен/, но после като видях, че вече си и адвокат ...
Както и да е ... все тая - ако си имал/а предвид /с първия си пост/ движимости - моите извинения, но за мен, ти си имаше предвид баш недвижимостите, че от ПП по ГПК се придобиват оригинерно ... /дори с колегата Революшън сме писали едновременно .../
Няма значение ... не ме занимавай повече с обяснения ...
А кой на кого и как помага - всеки си преценя кога, къде, дали и по какъв начин и на кого да помага ...

И това не беше единствената грешка в този пост.
vero6 написа:Колкото до правото на ползване-много е важно кога е учредено-дали преди вписване на възбраната,а също и това колко е продължило. Правото на ползване може да се защитава ако е продължило поне 6 месеца непрекъснато.

Подчертаното също не е вярно.Явно се смесват различни неща.Всъщност колега , аз също , а и не вярвам да има някои , който да не е правил грешки.Въпросът е в това , че като видиш пропуска да осъзнаеш за какво иде реч и да си признаеш грешката.Няма нищо срамно в това.Напротив.От замазването няма смисъл.Казвам го с най-добри чувства към Вас и Ви желая успешна кариера.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ko7ko7ko » 10 Дек 2010, 18:01

МАРКИРАНЕТО НА ЧОВЕЧЕТА Е ХУБАВО НЕЩО ИНСПЕКТОРЕ. НО ЗАЩО ВМЕСТО ДА ХАБИТЕ ВРЕМЕ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НЕ ИЗЯСНИХТЕ ТОЧНОТО ФАКТИЧЕСКО ПОЛОЖЕНИЕ - КАКВИ ПОЛЗУВАНИЯ НА ВЕЩИ ЛИ НА НИВИ ЛИ, НА КАКВО. КАКВА ПРОЦЕДУРА И ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ТАКАВА ЗА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ВЕЩИ И НИВИ.И Т.Н. И Т.Н. И ЕДВА ТОГАВА ДА СЕ УПРАЖНЯВАМЕ В ОСТРОУМНА НЕГРАМОТНОСТ. ПРАВНА И МИСЛОВНА. НАВЯРНО ВИ Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ ЧИЧКО ГУГЪЛ ДАВА ГОЛЕМИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА СЕ ПООБРАЗОВА ЧОВЕК, А И ДА НАУЧИ НЕЩО - АКО ИМА ЖЕЛАНИЕ ИЛИ МУ Е ХОБИ.
НО КОГАТО ХОРА С ХОБИ НА АДВОКАТИ ВМЕСТО ДА СЪДЕЙСТВУВАТ НА ПИТАЩИТЕ СИ ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИТЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРОТЪРКАНИ И ИЗБЕЛЕЛИ ИЗРАЗНИ СРЕДСТВА ОТ КОНЬОВИЦА, СОФИЙСКО.ЛОШО. А АКО ВИ СЕ ИСКА ДА СИ ПОИГРАЕМ НА РЕШАВАНЕ КАЗУСИ , РЕШЕНИ ОТ МЪДРИ СЪДИИ, СПЕЦИАЛИЗИРАЛИ ВЪВ ВЕЩНОТО, ДРАСНЕТЕ.
ko7ko7ko
Нов потребител

Мнениеот vero6 » 10 Дек 2010, 18:09

Относно: " Подчертаното също не е вярно". Тук приемам критиката, сгрешила съм!
Обаче за другото това , което имам предвид, е точно това, което съм обяснила! Исках да направя разлика между обикновена продажда на недв. имот, върху който е учредено право на ползване-тук правото на ползване си остава( това е като примерно при договорите за гледане и издръжка- ако искаш да продадеш имот , придобит с такъв договор, бабата и дядото както се казва вървят с имота :lol: ;новият приобретател е длъжен на търпи това право на ползване), и ПП- където вещта се придобива чиста от всякакви права. Да, при недвижимите имоти не е правилно да се използва оригинерен способ като термин, но той най-много се доближава до този способ; имайки предвид и движимостите, придобити чрез ПП.
не знам защо тук всички решиха така да ме нападат- май темата се превърна в КОЛКО СА КОМПЕТЕНТНИ ОТГОВАРЯЩИТЕ....
Извинявам се, че имах неблагоразумието да пиша тук, вече само ще чета вашите мъдри мисли, обективирани в този форум.
vero6
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2010, 18:16

:roll: Между другото, само да вметна, че в последният ви пост има неточности, но да не издребняваме, колеги ( аз колко щуротии съм написала..., ама на- още съм тук).

Влязох в темата, за да напомня, че днес е петък :idea: и ако седмицата е била тежка, каквато смятам, че е , обяснимо е това опъване на нервите.
Не си струва, нали?

Я се усмихнете :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2010, 20:00

REVOLUTION написа:И това не беше единствената грешка в този пост.
vero6 написа:Колкото до правото на ползване-много е важно кога е учредено-дали преди вписване на възбраната,а също и това колко е продължило. Правото на ползване може да се защитава ако е продължило поне 6 месеца непрекъснато.

Подчертаното също не е вярно.

Забелязах го още когато отреагирах за първата грешка, но викам хайде, това да кажем е нещо от бързане, или от неопитност /абе да го кажем - "по-малкото зло", което може да се подмине/, а и си помислих, че колегата е студент, на който може да се прости, включително и за онова "оригинерното" ...
Обаче като се поразрових в постовете на колегата ... и като видях, че току-що се е вписал/а, т.е. взел/а адвокатския изпит ... и като се сетих какво ме направиха тогава "старите" колеги за мнението ми в темата за адвокатския изпит /за "младите", невзели изпита да не говорим - те ме изядоха направо с дрехите/ ... и не можах да се сдържа ... И те така се почна ... Просто исках да видят всички /най-вече невярващите ми/ за какво иде реч ... и до къде са я докарали с образованието като цяло и в частност с юридическото и после да ме упрекват, че на 9 от 10 човека тук казвам ............. ...
Не може да си юрист и да пишеш точно в този форум простотии - аз като не знам по даден въпрос, не пиша в темата просто ... А те пляскат откровено неверни правни положения и като им кажеш /в моя случай - изсмееш/, почват да ти спорят и да замазват, вместо да погледнат закона /или в някоя книга/ и да се поучат ...
Ядосвам се, как няма да се ядосвам - ами тоя днес е станал адвокат, но утре ще ми стане я законотворец, я съдия, я нещо министър ... пък и адвокат да си остане - все по-често ще слушам, че от адвокати няма смисъл, щото нищо не разбират ... Ядосвам се щото ми е болно. Не си мислете, че се забавлявам като видя такива неща писани от колега ... щото напоследък, освен искови молби и отговори на такива, които като прочета и не знам да се смея ли, да плача ли? ... и съдебни решения, които ме навяват на същите чувства чета ... /не по мои дела за щастие/ ... ама то и статистики правят хората и се установява, че първо никой нищо не сяда да прочете и второ - прочетеното пък не може да се схване ... И това ако не е признак на малоумие? Какво е? Значи какво лошо има на малоумника да му кажеш, че е такъв? Или по-добре да му ръкопляскаме?

... както и да е ... че се отплеснах вече ... а уискито е на привършване :mrgreen:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 10 Дек 2010, 21:13

vero6 написа: ПП- където вещта се придобива чиста от всякакви права.

Това е много подвеждащо и неточно твърдение /за недвижима вещ/. Купувача по публичната продан, придобива нито повече, нито по-малко, а точно правата притежавани от длъжника към момента на вписване на ипотеката/възбраната/.

п.с. Продължавам да се чудя, дали трябваше да го пиша горното. Колега, никой не се е родил научен и когато се пише се правят най-много грешки. Не се сърди.
Успех...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот miury » 10 Дек 2010, 22:29

а плодовете, от веща кой придобива ползвателя, собственика или кредитора
miury
Младши потребител

Мнениеот portokal » 11 Дек 2010, 14:44

Веро6, от публична продан имотът се придобива чист от възбрани и ипотеки, както и от вещни права, вписани след вписването на първата ипотека или възбрана, но не от съвсем "всякакви".
Това с обявлението по ДОПК и по стария ДПК и аз бих го характеризирала като оригинерен способ. Щом който и да е бил собственик, не се ли "обади" в срока, купувачът става собственик... ми оригинерен способ си е, целият този фактически състав: продан, обява и непредявяване на иск. Но всяко друго придобиване на недвижим имот от публична продан е съвсем производен способ.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси