начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Придобиване на имот по давност

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на имот по давност

Мнениеот boris_todorov » 01 Ное 2010, 00:58

Родителите ми дариха имот, като си запазиха правото на ползване върху част от имота. Преди 12 години сключихме дотовор за наем за 1 година с наш съсед. След изтичане на дотовора той остана под наем по устна договорка, Наем плащаше на родителите ми. Родителите ми починаха и аз искам да ползвам имота. Наемателят отказва за напусне. Как за постъпя и може ли да придобие имота по давност? Не мога да намеря договора за наем и разписки за платен наем. Имам нотариален акт.
boris_todorov
Младши потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот law_master » 01 Ное 2010, 02:05

Тъй като нямате договора, всичко е в сфрета на предположението. Но ето какъв е общия случай: Договорът скл. за определн срок (1 г. във вашия случай) се превръща в безсрочен с изтичането на срока, ако наемателят е продължил да ползва вещта със знанието и без противопоставянето на наемодателя. Същият се прекратява с предизвестие от 30 дни - добре е да се направи с нот. покана или обратна разписка. Наемателят винаги е само държател на вещта и не може да я придобие по давност - няма animus aquirendi :wink: . Нотасриалният акт ви лигитимира като собственик и обосновава правният ви интерес да заведете иск за опразване на наето помещение -> чл. 310 т. 2 ГПК :mrgreen:

Това е теорията, за практиката :arrow: към колега :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2010, 00:51

На ревандикация ми звучи...
whiskey
Потребител

Назад към Имотни казуси