начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Грабеж на обищнска собственост

Казуси за недвижими имоти

Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот Imperato » 28 Яну 2004, 01:25

до Председател на Общински Съвет
Свищов

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
от Гриша Димов Грозев,
ул. Хаджи Димитър №34-А, ап.16,
Тел.№ 2-34-08, Е-mail: AbuTalib@abv.bg

Початаеми господин Захариев,
Само преди три дни вестник “Труд “публикува една статия на доцент д-р Никола Филчев, Главен Прокурор на РБ, в която съвсем смело той говори за престъпления при приватизация на банки...
И без да съм дипломиран юрист, още от сега мога да кажа, че ТБ “Биохим” попада в тази категория на предварително приватизирани банки, без при това да е имало Закон за приватизацията на държавно и т.н. имущество.
Научих от господин Емил Димитров, че усилено стягате редовна сесия на Общинския Съвет за 29 януари 2004 г. Ето защо, макар и да е малко късно за нещо ново по дневния ред, намирам за нужно да споделя следното. В края на изминалата година депозирах писмено Заявление, с което замолвах кмет-Свищов, да ме снабди с някои Актове за Държавна Собственост, а така също и с други Индивидуални Административни Актове, обикновено съпътствуващи тези АДС. Там аз само бегло споделих една идея в суров вид, а именно, че предлагам в нашата Община да се проведе един реферундум по въпроса, следва ли да имаме общинска банка. Идеята е, цялата печалба да остава в общината, за да може по-добре да се финансира здравеопозването на гражданите. Аз нарекох тази нова банка “Общинска банка-Биохим”. Ето защо, замолен сте да внесете това предложение като последна точка по дневния ред за 29 януари. Нека се дебатира по-обстойно по този въпрос, като няма пречка да се отложи за следващата сесия на Общинския Съвет. Лично съм обещал на Емил Димитров да му поднеса всички онези аргументи в подкрепа на твърдението ми, че собствеността върху земята под ТБ “Биохим” е дадена умишлено на “оперативно управление”-нещо непознато по ЗДС – така че, след като изтече един давностен срок от десет години, считано от 21 ноември 1997 г., тази общинска собственост да стане частна по обстоятелствена проверка?! Такъв е сисълът на някои актове за ДС, в които ТБ “Биохим” са я завели като “правоприемник” на БНБ, без да имало някакво правоприемство. То се случва, акот някой умре или юридическо лице преустанови дейността си и пасивите и актиите преминат върху друго юридическо лице. Това, за сведение, не е станало с БНБ и Биохим;няма никакво правоприемство, а съвсем чист опит за грабеж?!
Свищов,
27 Януари 2004 г.
С почитания
Гриша Димов
Imperato

Re: Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот Питанчо » 28 Яну 2004, 12:11

Ваше императорско величество, случва се по някой път от едно юридическо лице да се отдели друго.
Питанчо

Re: Грабеж на обищнска собственост

Мнениеот bgjurist » 28 Яну 2004, 12:20

Само за доуточняване - съгласно наказателно-правната теория, за да е налице грабеж, е необходимо да са изпънени елементите на състава му. Т.е., от обективна страна, изпълнителното деяние да е употребата на сила и/или заплашване, жертвата да е физическо лице, предметът да е движима вещ, а престъплението да е резултатно. Ако сме изправени в хипотезата на опита, то нещата стоят другояче - опитът довършен ли ли е, или не. Според мен, тук не става дума за грабеж, а по-скоро за друго престъпление, или дори - за съвкупност и при съучастие. Нека бъдем по-точен в юридическия форум ...
bgjurist
Потребител

Назад към Имотни казуси