начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

брачен договор и кредитори

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

брачен договор и кредитори

Мнениеот eli100 » 13 Ное 2009, 00:58

как според вас са защитени интересите на кредиторите когато има брачен договор който е сключен по време на брак и с него например съпруга длъжник прехвърля имуществото си на съпруга-недлъжник,или пък друг вариант-преди действията на СИ длъжника сключи брачен договор и така остава без собственост.какви са вариантите за кредиторите как мислите :wink:
eli100
Нов потребител

Re: брачен дотовор и кредитори

Мнениеот inspectora » 13 Ное 2009, 01:00

чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот eli100 » 13 Ное 2009, 01:11

inspectora написа:чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...

благодаря за отговора ,но какво имаш предвид - :oops: доколкото е възможно
eli100
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Ное 2009, 01:44

eli100 написа:
inspectora написа:чл. 135 ЗЗД са вариантите /доколкото е възможно/ ... други май няма ...

благодаря за отговора ,но какво имаш предвид - :oops: доколкото е възможно

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 08:32

:!: Бъди колегиален. Явно само теб разбират. Обясни "доколкото е възможно"!

Ред и дисциплина са нужни на този форум :!:
А ако някой се сети да прочете нормата на 135 може и да минеш без обяснения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Ное 2009, 09:14

Под "доколкото е възможно" имам предвид, че не съм мислил по въпроса, а все си мисля, че ще има нещо, което да направи текста най-малкото трудно приложим заради "природата" на брачния договор ... /не съм мислил просто - може и да няма никакъв проблем .../ ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 09:37

няма никакъв проблем
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Ное 2009, 10:30

Колеги, темата наистина е интересна и поражда размисли. Още повече, че сега ще ми се юрнат едни длъжници на банки и не само да подписват такива договори. От кой момент обаче брачният договор има сила?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 10:42

Спред мен си има сила и е противопоставим на трети лица от момента на вписването му в централния електронен регистър за имуществените отношения на съпрузите (или както аз му казвам РИОС)
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 13 Ное 2009, 10:58

eli100 написа:как според вас са защитени интересите на кредиторите когато има брачен договор който е сключен по време на брак и с него например съпруга длъжник прехвърля имуществото си на съпруга-недлъжник,или пък друг вариант-преди действията на СИ длъжника сключи брачен договор и така остава без собственост.какви са вариантите за кредиторите как мислите :wink:

"Действие на брачния договор
Чл. 40. (1) Брачният договор поражда действие от момента на сключване на брака, а когато е сключен по време на брака - от деня на сключване на договора или от друга дата, определена в него.
(2) С договора не могат да се засягат права, придобити от трети лица преди сключването му."

Можем да поразсъждаваме върху това.
Julyan
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 13:11

Здравейте, колеги.
Та по отношение кредиторите, договорът
stillminkova написа:... има сила и е противопоставим на трети лица от момента на вписването му в централния електронен регистър за имуществените отношения на съпрузите (или както аз му казвам РИОС)

за мен това е правилната позиция.
и според мен това е отговорът.

И старата тема viewtopic.php?f=6&t=38560
и чл. 25, ал.5 от ЗННД
ПВ
и практиката по отношение вписване на актове за разпореждане ...
Аз, извинете ме, но отново не виждам проблем.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 13 Ное 2009, 13:56

не си само ти, поли... :wink: , проблем не виждам и аз....
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 14:10

Това е моето мнение, тъй като темата тук Е за интересите на кредиторите при сключен брачен договор между длъжник и съпруг, смятам че е важно от кой момент договорът е проотивопоставим на трети лица т.е. на кредиторите в случая. Иначе между страните по договора той поражда действие от сключването му защото след полагане на подписите под него - за страните не е нужно да си правят справки в РИОС.
За кредитори станали такива преди 01.10.2009г. които са или не са пристъпили към изпълнение - и според мен 135 от ЗЗД е единствения начин да защитят интереса си при такива сделки (скл. брачни договори с цел увреждане на кредитора).
Но от началото на Октомври занапред един кредитор преди да сключи сделка с ФЛ (например при отпускане на кредит с обезпечение реален залог на МПС или ипотека) задължително трябва да си направи справка към същата дата от този регистър. Иначе никой няма да му е крив...
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 13 Ное 2009, 16:41

stillminkova написа:Това е моето мнение, тъй като темата тук Е за интересите на кредиторите при сключен брачен договор между длъжник и съпруг, смятам че е важно от кой момент договорът е проотивопоставим на трети лица т.е. на кредиторите в случая. Иначе между страните по договора той поражда действие от сключването му защото след полагане на подписите под него - за страните не е нужно да си правят справки в РИОС.
За кредитори станали такива преди 01.10.2009г. които са или не са пристъпили към изпълнение - и според мен 135 от ЗЗД е единствения начин да защитят интереса си при такива сделки (скл. брачни договори с цел увреждане на кредитора).
Но от началото на Октомври занапред един кредитор преди да сключи сделка с ФЛ (например при отпускане на кредит с обезпечение реален залог на МПС или ипотека) задължително трябва да си направи справка към същата дата от този регистър. Иначе никой няма да му е крив...

Тук пишат някакви плюсове и цифри, аз ще го кажа простичко- абсолютно точно!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот stillminkova » 13 Ное 2009, 16:42

По-проблемни според мен са моменти като: този че в новия СК не е регламентиран срока в който да бъде регистриран един договор. Ясно е че когато брачния договор касае вещни права той подлежи на вписване в РИОС и в ИР. Но след изменение на споразумението по исков ред, влезлия в сила акт на съда подлежи ли на вписване в РИОС? Как иначе кредиторът и третите лица ще се осведомят?! Не открих изрична разпоредба... На последния семинар за новия СК стана дума и че исковите молби за изменение на брачен договор не подлежат на вписване и докато виси делото имотът може да бъде прехвърлен от единия съпруг и трето лице да го придобие добросъвестно... затова според мен тези искови молби трябва да се вписват в ИР както и досега.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Назад към Семейни казуси