начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осигуровки

Мнениеот pleinphilip » 05 Фев 2021, 03:00

Самоосигуряващо се физ. лице за 1 месец е упражнявало дейност и получило доход единствено в два дни от месеца.За да изчисля точно дължимите осигуровки разделям минималния осигурителен доход за дейността на 21 (броят работни дни в месеца съгласно писмо на НОИ) и умножавам по 2 (двата работни дни).Правилен ли е методът?
pleinphilip
Младши потребител

Re: Осигуровки

Мнениеот jhoro » 05 Фев 2021, 12:11

Здравейте!
Накратко - ДА!
Методът е правилен, но има някой подробности! По въпроса има много написано, но - за да не Ви пращам, да четете - ще синтезирам накратко стъпките.
Да приемем, че става дума за дните 15 и 16 април 2020 г. - месеца има 21 работни дни.
    1. В срок до 25.05 трябва да подадете:
    - първа „Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице“, с която да декларирате, че упражнявате дейност като „свободна професия“ от 15.04.2021 и да изберете рисковете, за които ще се осигурявате - за „инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт“ (само) или „за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица“.
    - втора „Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице“, с която да декларирате, че прекъсвате дейността на 17.04.2021.
    2. В същия срок подавате Декларация обр. 1 „Данни за осигуреното лице”, и начислявате и внасяте осигурителни вноски за ДОО (ДОО+ДЗПО) и ЗО. Размера се определя в зависимост от:
    - избрания месечен доход между минималния - 650 лв. и максималния размер на осигурителния доход - 3 000 лв. за СОЛ.
    - датата на раждане на СОЛ - дали ще е преди 1 януари 1960 г. (само ДОО) или след 31 декември 1959 г. (ДОО + ДЗПО), но общия процент е един и същ!
    - вида на избраните рискове. Ако е избран само „фонд Пенсии" - ДОО (ДОО+ДЗПО) е 19,8% (14,8% + 5%). Ако избора е „фондове „Пенсии" и „Общо заболяване и майчинство" - процентите са 23,3% (18,8% + 5%).
    3. В срок 31.07.2021 подавате „Декларацията по чл. 55“ за авансов данък за доходи, придобити през второто тримесечие и тук посочвате реално получения доход, намален с НПР 25%.
    4. В срок от 10 януари до 30 април 2022 година подавате ГДД по чл. 50. В нея (Образец 2004) декларирате окончателния размер на осигурителния доход и довнасяте разликата.
Като числа:
    - избран осигурителния доход - 650 лв, работни дни през м. април - 2. Осигурителен доход 61,90 лв (2 х 30,95 лв);
    - СОЛ е роден след 31.12.1959 г;
    - осигуряването е само за „фонд Пенсии“;
    - получен доход - 700 лв.
Датите и сумите за внасяне са:
    - до 25.05.2021: ДОО - 9,16 лв, ДЗПО - 3,10 лв и ЗО - 4,95 лв. Общо - 17,21 лв.
    - до 31.07.2021: авансов данък - 52,50 лв. Получени 700 лв, минус НПР 175 лв. - база 525 лв.
Годишно изравняване
    - ДОО общо - 77,70 лв. За довнасяне - 68,54 лв
    - ДЗПО общо - 26,25 лв. За довнасяне - 23,15 лв
    - ЗО общо - 42,00 лв. За довнасяне - 37,05 лв
    - ДОД общо - 37,91 лв. Внесен данък - 52,50 лв, затова тук е „на минус“ -14,59 лв

Изчисленията са само за този доход от 700 лева!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nickolay_s » 06 Фев 2021, 14:30

"В срок 31.07.2021 подавате „Декларацията по чл. 55“ за авансов данък за доходи, придобити през второто тримесечие и тук посочвате реално получения доход, намален с НПР 25%."
Това е вярно, ако самоосигуряващото се лице, упражнява свободна професия. Иначе ако полага личен труд в търговско дружество не се подава Д55, а Д6 при определени случаи. И друго - няма значение колко дни е получавал доходи през месеца, а колко дни е полагал труд. От написаното разбирам, че е работил 21 дни, при което осигуровките са пълни, а не само за два дни, както сте го изчислили.
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 06 Фев 2021, 16:29

nickolay_s написа:Това е вярно, ако самоосигуряващото се лице, упражнява свободна професия. Иначе ако полага личен труд в търговско дружество не се подава Д55, а Д6 при определени случаи. И друго - няма значение колко дни е получавал доходи през месеца, а колко дни е полагал труд. От написаното разбирам, че е работил 21 дни, при което осигуровките са пълни, а не само за два дни, както сте го изчислили.

Добро разсъждение, но ... на основата на некоректен прочит! Как разбрахте, колко дни е работил???
Автора е казал
pleinphilip написа:Самоосигуряващо се физ. лице за 1 месец е упражнявало дейност и получило доход единствено в два дни от месеца.

ФЛ е РАБОТИЛО (полагало труд) САМО ДВА ДНИ! За получаването на доход - ако е еднократен акт - и 2 минути са много!
Но това са неща, които само ФЛ си знае и ползва - за собствена употреба.
За НАП значение имат Декларациите за регистрация на СОЛ - за започване и прекратяване на дейността!
Дните - между двете дати - са работните дни, за които се дължат авансови осигурителни вноски!
А общия доход - за дните/месеца/годината - базата за изчисляване на окончателния размер на осигурителните вноски!

Пп. Пишете „Д55 и Д6“! Голяма ... неразбория!
Едното е „Декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001)“, а другото ... не съм сигурен, какво визирате! Предполагам, че имате предвид „Декларация образец № 6 “Данни за дължими вноски и данък” по чл. 42 от ЗДДФЛ“, но само предполагам!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nickolay_s » 07 Фев 2021, 00:30

Моля за извинение, може би имате право, а за съкращенията сте се досетили вярно. Има факти, които не са изложени, за да се даде конкретен отговор. Например Вие сте го разгледали от страната на физическо лице, упражняващо свободна професия, а аз от гледна точка на това, че същото е самоосигуряващо се лице в търговско дружество. В моя случай се подава декларация обр. 6 при определи условия, а не декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. Мисля, че съм запознат какво и кога се подава, все пак съм счетоводитил, нищо че това е по принцип задача на ТРЗ.
Последна промяна nickolay_s на 07 Фев 2021, 01:21, променена общо 2 пъти
nickolay_s
Младши потребител

)

Мнениеот jhoro » 07 Фев 2021, 00:48

nickolay_s написа:Моля за извинение, може би имате право, а за съкращенията се се досетили вярно. Има факти, които не са изложени, за да се даде конкретен отговор. Например Вие сте го разгледали от страната на физическо лице, упражняващо свободна професия, а аз от гледна точка на това, че същото е самоосигуряващо се лице в търговско дружество. В моя случай се подава декларация обр. 6 при определи условия, а не декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ. Мисля, че съм запознат какво и кога се подава, все пак съм счетоводител, нищо че това е по принцип задача на ТРЗ.

Няма нужда от извинения, а от осмисляне на изложеното.
Автора казва
pleinphilip написа:СОЛ за 1 месец е упражнявало дейност и получило доход единствено в два дни от месеца.

Значи - СОЛ е ФЛ, упражняващо свободна професия.
Ако е ФЛ собственик на ЮЛ и осигуряващо се като СОЛ (а не с ДУК) - тогава доходите (респ. осигуряването) са перманентни! Дейност на ЮЛ не се „пуска и спира“ от днес за утре!
Знам тези подробности, защото са „ми минали през главата“ (и всички входно-изходни отверстия).
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Re: )

Мнениеот nickolay_s » 07 Фев 2021, 01:31

jhoro написа:Дейност на ЮЛ не се „пуска и спира“ от днес за утре!
Знам тези подробности, защото са „ми минали през главата“ (и всички входно-изходни отверстия).

А как, ако не с ОКД5? Полагам труд пускам си декларацията, няма дейност прекъсвам си я. Ако искам и ден мога да имам за целия месец. Подава се за минута-две към НАП. Или имате друго предвид?
nickolay_s
Младши потребител

Мнениеот pleinphilip » 07 Фев 2021, 16:12

nickolay_s написа:"В срок 31.07.2021 подавате „Декларацията по чл. 55“ за авансов данък за доходи, придобити през второто тримесечие и тук посочвате реално получения доход, намален с НПР 25%."
Това е вярно, ако самоосигуряващото се лице, упражнява свободна професия. Иначе ако полага личен труд в търговско дружество не се подава Д55, а Д6 при определени случаи. И друго - няма значение колко дни е получавал доходи през месеца, а колко дни е полагал труд. От написаното разбирам, че е работил 21 дни, при което осигуровките са пълни, а не само за два дни, както сте го изчислили.

Положен е труд единствено в два работни дни от месеца.Питането е дали е правилен методът на изчисление?Битува и едно друго становище,че правилният метод е друг,а именно 2 (двата работни дни) се разделят на 21 раб.дни в месеца и се умножава по осигурителния доход.Кой от двата метода е правилният?
pleinphilip
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 07 Фев 2021, 16:53

pleinphilip написа:Питането е дали е правилен методът на изчисление? Битува и едно друго становище, че правилният метод е друг, а именно 2 (двата работни дни) се разделят на 21 раб.дни в месеца и се умножава по осигурителния доход. Кой от двата метода е правилният?

Кои са „двата метода“?
    1. Осигурителния доход се разделя на броя раб. дни в месеца, и се умножава по броя дни с дейност.
    650 / 21 = 30,95 лв/ден
    30,95 х 2 = 61,90 лева осиг. доход
    2. Двата работни дни се разделят на 21 раб.дни в месеца и се умножава по осигурителния доход
    2 / 21 = 0,0952380952381
    0,0952380952381 х 650 = 61,90 лева осиг. доход

В началото дадох „Подробно описание“ - явно не сте го чели!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Осигурително право