начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

СОЛ в ООД майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СОЛ в ООД майчинство

Мнениеот valracheva » 26 Дек 2019, 16:25

Здравейте! Имам следния казус ... аз съм СОЛ с полагане на личен труд, без договор за управление и контрол в ООД. От 2017та се самоосигуряваме със съдружничката ми по един и същи начин - плащаме си осугуровки + тези за майчинство в началото на база 900 лв, от 2018та на база 1100 лв. и също така полагаме личен труд в дружеството като сме го приравнили на 380 лв. през 2017г. ми се наложи да ме оперират и бях един месец в болничен, той ми беше изплатен на база на внесените осигуровки. всяка година попълваме данъчна декларация, плащаме си данъците и така. През 2019та излязох в майчинство и до преди един месец всичко беше точно получавах го на база на осигурителния доход. До сега не сме имали проблем с данъчната декларация. През декември получавам майчинство с ревизирана ставка и съптвено по-малка сума. На 23.12 получавам разпореждане от НОИ, което гласи, че са ми плащали повече майчинство и в 14 дневен срок искат да им върна сума от близо 3000 лв. надплатено майчинство и болични още от 2017та. Въпросите ми са: като съм си внасяла осигуровки за определени суми, не са ли длъжни да изчисляват тях; имат ли законно право на това преизчисляване още от 2017та година; мога ли да обжалвам и какви са ми шансовете да спечеля; ако се стигне до там да им връщам сумата, какво се случва с моите внесени осигуровки, мога ли да си ги изтегля; и последно как така ако е било проблем да внасям осугуровки за една сума, а като полагане на личен труд е по-малка сумата това три години не е било проблем в данъчната ми декларация и не са го отбелязали като нередно. Пропуснах да кажа, че към момента от внасяни осигуровки на база 1100 лв, майчинството ми е преизчислено на минимална работна заплата. Четох, че реално полагането на личен труд е вид трудово правоотношение, но все пак се гледа по различен начин от договор за управление и контрол ... някак си не са ми ясни нещата и счетоводителката ми изглежда доста объркана от случващото се. Аз искам да обжалвам, но искам и да съм на ясно до колко те са прави и до колко аз. Реално аз съм внесла сумите за осигуровките ... Благодаря Ви предварително!
valracheva
Нов потребител

Назад към Осигурително право