начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Добавяне на фамилно име

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Добавяне на фамилно име

Мнениеот dely84 » 03 Сеп 2008, 11:30

Здравейте. Искам да си добавя към фамилията, моминското име на майка ми. Това възможно ли е? Към адвокат ли трябва да се обърна?
Какви са таксите свързани с тази процедура?
Благодаря Ви предварително.
dely84
Нов потребител

Мнениеот milletti » 03 Сеп 2008, 14:36

Ами то и аз исках да си добавя към фамилията "Тръмп", ноооо...не става. Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.
Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

Ако смятате, че имате някое от горните основания...да, трябва да се обърнете към адвокат. А той ще Ви разясни процедурата и таксите.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот georgi07 » 12 Сеп 2008, 11:44

Процедурата не е скъпа.Проблемът е да убедите съдията, че попадате в хипотезите на разпоредбата, която колегата цитира по-горе.
Бившият депутат Георги Дилков успя да впише прякора си Лорда в личната карта.На обратния полюс след 12-13 дела един обикновен гражданин успя да я докара до Манчестер Светослав Иванов Юнайтед /или нещо подобно/ вместо исканото от него име само на футболния клуб.
georgi07
Потребител

за промяната

Мнениеот dely84 » 18 Сеп 2008, 15:55

Благодаря за уточнението и примерите. Аз обаче искам просто да си добавя още едно фамилно име. Нямам намерение да премахвам настоящите си - просто да имам и това на майка ми :). Аз търсих в закон за гражданската регистрация, но и там само това за промяната е упоменато - никъде не пише какъв е случаят ако искаш просто да си добавиш :). Ако случайно знаете нещо подобно, моля пишете
dely84
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 18 Сеп 2008, 16:09

Да, омъжете се за някой, който има като фамилия моминското име на майка Ви - при сключване на брака си добавяте към фамилията неговото име, след което ако мъжът не Ви трябва за друго - се развеждане на осн. 99 ал.3, като в СР запазвате и придобитата от мъжа фамилия.

Безумно ли Ви звучи- може и да е така, но тази седмица не видях нищо разумно и в новините....
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот Kutzarov » 20 Сеп 2008, 10:04

Здравейте :) Видях че има такава тема, затова прецених че е по-добре да попитам в нея :) Та на въпроса - фамилното ми име е същото, като първото с оканчие Ов - това е направено от уважение към дядо ми, на когото съм кръстен. Но с годините станах известен с фамилията на рода ми /която се носи от баща ми, дядо ми и т.н./ от тази гледна точка сложна ли е процедурата по добавяне на 4то име с тире и какви са условията.
Kutzarov
Нов потребител

Re: Добавяне на фамилно име

Мнениеот tin78 » 18 Мар 2010, 18:21

здравейте, въпросът ми е мога ли да добавя второ лично име към името на детето си /бебе на 4м/. Моля за съвет, а не за упреци от рода на "сетила се след дъжд качулка" или нещо от този род. Благодаря на тези, които ще погледнат сериозно на въпроса ми!
tin78
Нов потребител

Назад към Гражданство