начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покана декларация за частно посещение

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Покана декларация за частно посещение

Мнениеот trixus » 08 Яну 2013, 12:24

Имам следното питане:

Искам да поканя приятел от Тайланд на частно посещение, но разбрах, че е необходим документ за собственост или наем на недвижима собственост. Аз живея във фамилна къща, която се води на баба ми. Нужно ли е заради заради 1 покана да прехвърлям имота на мое име, или още по-голямата глупост, да правя договор за наем на собственото си жилище?
trixus
Нов потребител

Re: Покана декларация за частно посещение

Мнениеот karanedeff » 08 Яну 2013, 13:44

trixus написа:Нужно ли е заради заради 1 покана да прехвърлям имота на мое име, или още по-голямата глупост, да правя договор за наем на собственото си жилище?

Не е нужно, стига постоянният Ви адрес да съвпада с този на имота на бабата.
Описва се колко стаи е имота, колко народ живее в него - към поканата декларация се прилага и декларация за имотно състояние и удостоверение за доходите от местоработата или копие от данъчната декларация за последната година - бланките са безплатни и си получават на място в ОДВР.
по подробно
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 10 Яну 2013, 11:36

karanedeff написа:
trixus написа:Нужно ли е заради заради 1 покана да прехвърлям имота на мое име, или още по-голямата глупост, да правя договор за наем на собственото си жилище?

Не е нужно, стига постоянният Ви адрес да съвпада с този на имота на бабата.
Описва се колко стаи е имота, колко народ живее в него - към поканата декларация се прилага и декларация за имотно състояние и удостоверение за доходите от местоработата или копие от данъчната декларация за последната година - бланките са безплатни и си получават на място в ОДВР.
по подробно

Не е съвсем така, защото на самата бланка на Покана-декларация отзад пише - "Гостите ще приема в жилище на адрес ....................... на което аз съм собственик/наемател.
Реално изискването е лицето, което кани да има законово право да се разпорежда с имота, в който ще настани чужденците, а не баба му или майка му да ги изгони :D .
Реално в имотната декларация може да пише, че има 3 апартамента и 4 вили, но когато адресът отзад на поканата не съвпада с този на декларациите може да му откажат заверяване.
Редно е да попита в самата служба служителят, приемащ документите какво точно да направи в неговия случай, защото нито една от двете страни няма интерес да си създава главоболия
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот bilibi » 18 Яну 2013, 21:22

Докато ходиш от гише на гише за всички аспекти да оправяш, по-лесно ще ти излезе Декларацията за наем :D
bilibi
Нов потребител

Назад към Гражданство