начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

изпълнително дело в друг район

изпълнително дело в друг район

Мнениеот todorova_v » 14 Дек 2020, 21:13

Здравейте,
Моля за мнението Ви по следния въпрос:
Образувано изп. дело при ЧСИ в гр. София. Последно изп. действие на 24.04.2014г. Делото е прекратено на осн. чл. 433 ал.1 т.8 ГПК.
Изпълнителния лист е изтеглен от взискателя и през 2018г.с него е образувано изп. дело при ЧСИ в друг район на действие (район, в който преди 15 години длъжника е имал постоянен адрес).
Длъжника по делото от 15 години насам няма адресна регистрация извън София.
Въпросът ми е спира ли се давността с образуването на второто изп. дело?
Благодаря предварително.
todorova_v
Нов потребител

Re: изпълнително дело в друг район

Мнениеот nikodim77 » 15 Дек 2020, 00:07

Здравейте,
Образуването на ИД (новото във вашия случай) не прекъсва давността.
Нещо повече, пишете, че ИД е прекратено като последното изп. д-ие. е от дата 24. 04. 2014 г., то без да се задълбава в разсъждения около това изп. д-ие. следва погасителната давност да е настъпила на 24. 04. 2019 г. О там насетне събиране на вземането не може да се осъществи принудително.
Съветвам Ви, с наличните документи да посетите адвокат или друг специалист в материята – юрист.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Дек 2020, 22:44

nikodim77 написа:Здравейте,
О там насетне събиране на вземането не може да се осъществи принудително.

Не може, но трябва да заведе иск срещу взискателя по чл.439 от ГПК и съдът да се произнесе. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Дек 2020, 02:36

Прекъсната е давността, не разбирам защо не - има ново дело, а това прекъсва - то иначе много лесно ще стават нещата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 22 Дек 2020, 18:43

ivan_lawyer написа:Прекъсната е давността, не разбирам защо не - има ново дело, а това прекъсва - то иначе много лесно ще стават нещата.

Не прекъсва, виж ТР № 2 от 26.06.2015 г.. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Дек 2020, 06:51

Депозирането на молба за образуване на изп. дело прекъсва, има интензитет. Нали иска изпълнение взискателя. Впрочем обикновено се отправят и конкретни искания - но - практически се овластява служебно, за мене е учудващо.

Според мен ще зависи от съдията как ще стане.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Дек 2020, 10:17

Постановлението за образуване на ИД не прекъсва давността, защото тя вече е прекъсната от молбата на взискателя, стига в нея да е посочен изпълнителен метод. Трябва да се чете делото и да се види има ли изгледи за успех УИ.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 23 Дек 2020, 23:48

ivanov_p написа:Постановлението за образуване на ИД не прекъсва давността, защото тя вече е прекъсната от молбата на взискателя, стига в нея да е посочен изпълнителен метод. Трябва да се чете делото и да се види има ли изгледи за успех УИ.

Постановлението за образуване на ИД не прекъсва давността защото това не е действие на кредитора, а на процесуален орган. :idea: Виж искането за изпълнителни действия от взискателя (което е задължително) в молбата за образуване на ИД, прекъсват давността, но това е нещо съвсем друго. Виж ТР № 2 от 26.06.2015 г.. Има и вариант взискателят да възложи на СИ да извършва действия по негова преценка, което също прекъсва давността. :idea:

П.П. Мислиш, че молбата за обр. на ИД може да е нередовна ли? :?:
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Дек 2020, 19:46

Има и вариант взискателят да възложи на СИ да извършва действия по негова преценка, което също прекъсва давността.

Аз никога не упълномощавам СИ, а изрично пиша какво изпълнително действие искам. Правя това, защото не знам дали упълномощаването е със силата на поисканото, а според мен не е и не ми се рискува СИ да нареди действие след една година.

П.П. Мислиш, че молбата за обр. на ИД може да е нередовна ли?

Молбата най-вероятно е редовна и е прекъснала давността, а какви са последиците не мога да предполагам без делото. Аз не съм от ентусиастите, на които всичко е лесно, убедил съм се, че има ли възможност за проблем той ще ти дойде на главата и е най-добре да се избягват всякакви рискове, което започва с четенето на документите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот llumar » 25 Дек 2020, 19:48

А защо не коментирате, че е образувано в друг район? Тамошния ЧСИ трябва да го препрати на ЧСИ в Сф. Ако го препрати въобще. Ако не го препрати, дори и да има някакви запори, те са незаконосъонбразни не прекъсват давността. Освен това , ккато някой споменя образуването ан ИД ( за съжаление) не прелкъсва давността, а я прекъсват само валидни изпълнителни действия като запор, възбрана и т.н.
llumar
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 26 Дек 2020, 18:31

llumar написа:А защо не коментирате, че е образувано в друг район? Тамошния ЧСИ трябва да го препрати на ЧСИ в Сф. Ако го препрати въобще. Ако не го препрати, дори и да има някакви запори, те са незаконосъонбразни не прекъсват давността. Освен това , ккато някой споменя образуването ан ИД ( за съжаление) не прелкъсва давността, а я прекъсват само валидни изпълнителни действия като запор, възбрана и т.н.

Но нали преди да се образува ИД има молба в която са описани изпълнителните действия, които да извърши СИ. :idea: Молбата, а не самото образуване на ИД прекъсва давността. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство