начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Кой е компетентният съд?

Кой е компетентният съд?

Мнениеот plamen793 » 13 Сеп 2014, 20:29

Колеги, питането ми е по повод следният казус.
С решение на АССГ съм оспорил административен акт постановяващ отказ за изплащане на земеделски субсидии. На втора инстанция ВКС потвърждава решението на АССГ, с което се отменя административния акт. В същото решение обаче съдът не постановява изплащането на земеделските субсидии.
Та питането ми е кой е компетентния съд за издаването на изпълнителен лист. Дали АССГ като първа инстанция, или Софийски градски съд трябва да издаде изпълнителен лист?
Изпълнителното производство по 402 ГПК ли ще се води, или 417 ГПК ?
plamen793
Младши потребител

Re: Кой е компетентният съд?

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Сеп 2014, 22:29

Е, хубава работа, колега 8) - предмет на делото е бил отказа. Същия е отменен, така щото срещу него сте депозирал жалба- какъв изпълнителен лист за плащане на субсидии, като нямате осъдителен диспозитив за тях ( то, не им е и мястото в това дело, де).
Изпълнителен лист само за разноските( ако сте поискали такива и са ви присъдени от всяка инстанция) ще ви издаде първоинстанционния съд. Във вашия случай трябва да е АССГ ( АССГ е адм. съд София град или?).

От тук насетне органа постановил отказа следва да се признесе отново по заявлението за подпомагане, съгласно указанията в обстоятелствената част на съдебните актове ( четете след "връща делото на... за произнасяне съгласно ...."). Чакате 14 дни от дата на решението на ВАС и ако на 15 ден липсва акт на (ОД) ДФ”Земеделие” - действате в срок отново.

А, мястото на ВКС в цялата тази фактология е доста неясно, освен ако не става въпрос за грешка на перото, която укрива абревиатурата ВАС.
Без коментар и изложението - такава мешавица, като за колега..., но не изключвам грешката да е у мен, де ( с решения се обжалват откази, пък липсвало произнасяне по ненаправено искане за плащане, което е и недопустимо сега в това дело, пък и изпълнителен лист при липса на диспозитив, че и кой да е компетентен...ама де да знам, трябва да изоставам).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот plamen793 » 14 Сеп 2014, 09:29

Да грешката е моя при изписването ВАС потвърждава.
plamen793
Младши потребител

Мнениеот plamen793 » 14 Сеп 2014, 09:39

Благодаря много. ДФ" ЗЕМЕДЕЛИЕ" не се е произнесъл в 14 дневният срок.
От тук на татък ще трябва нов иск ли?
plamen793
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 14 Сеп 2014, 09:57

Следва да правите разлика между Мотиви и Решение на съда. Цитирай Решението/Диспозитива, за да разберем за какво става дума и да ти отговорим, какво следва.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот plamen793 » 15 Сеп 2014, 07:04

Довечера ще се постарая да бъда по изчерпателен.
plamen793
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Сеп 2014, 08:56

Компетентния съд е винаги най-близкия! Никой не е длъжен да знае къде да води дело, носиш си молбата в най-близкия съд и те ще разсъждават относно компетентността, ако не е при тях ще прекратят делото с определение и ще го пратят където трябва.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот plamen793 » 16 Сеп 2014, 09:44

Благодаря ВИ много на всички. Гледал съм с невиждащи очи. Но все пак сега се прохождам. Миналият петък си взех изпита за юридическа правоспособност. Хубавото е, че трупам опит върху собственият си гръб.
Относно решението ще го цитирам:
ОТМЕНЯ уведомително писмо №................. от .....................г. на ЗИД на ДФ" ЗЕМЕДЕЛИЕ" с което е отказано финансово подпомагане на МЕН. по мярка ...................... в оспорената му част.
ИЗПРАЩА преписката на ИД на ДФ" ЗЕМЕДЕЛИЕ" за произнасяне съобразно указанията по тълкуването и прилагането на закона дадени в настоящото решение в срок от 1 месец от влизане в сила на настоящото решение.
Един месец измина от влизане в сила на решението и АО не се е произнесъл. Или аз не съм уведомен ако се е произнесъл. Явно става въпрос за мълчалив отказ. Който отново трябва да се оспорва в съда. По мое мнение пред СГС.
А относно изпълнителният лист, да ще поискам такъв от АССГ за разноските.
Моля ако отново греша някъде по опитните да ме поправят.
plamen793
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 16 Сеп 2014, 10:52

Виж чл.145 и следващите от АПК :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот plamen793 » 16 Сеп 2014, 14:20

Благодаря ВИ NEUTRALEN. Чудех се дали бих могъл да се позова на чл.269 ал.2 във вр. с чл.268 ал.2 АПК относно неполучените суми за подпомагане.
plamen793
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство