- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поръчител по кредит изкупен от фирма за събиране на задължен
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Поръчител по кредит изкупен от фирма за събиране на задължен
Кредита по който съм поръчител е изтеглен 2009г. В края на 2010г ми доийде писмо от банката че кредита не е обслужван повече от 92дни и ме приканиха да заплатя в 7 дневен срок.Аз така и не платих!
През 2012 г започнаха да ме търсят от Фирмата която е купила кредита от банката. От 20 000лв кредит бяха сложили някакви лихви и ми казаха че трябва да платя 28000лв! Отидох на място да се разберем и им казах че съм готов да заплатя 20 000лв и да не ме занимават с лихвите, но те отказаха и аз си тръгнах. Търсиха ме в продължение на 1 година по телефона и се отказаха. В края на 2013г кредитополучателя почина и от тогава не са ме търсили. Защо не ме дават на съдия изпълнител и има ли някакъв законов срок в който да ме съдят , защото аз предпочитам да ме осъдят и след това да заплатя сумата(имам опасения че ако платя преди да ме осъдят директно на фирмата нещо ще ме прецакат)? Явно искат да се трупат наказателни лихви и нарочно бавят процедурата?Но те така могат да се бавят 10 години и накрая да ми обяват нереална сума за плащане!
През 2012 г започнаха да ме търсят от Фирмата която е купила кредита от банката. От 20 000лв кредит бяха сложили някакви лихви и ми казаха че трябва да платя 28000лв! Отидох на място да се разберем и им казах че съм готов да заплатя 20 000лв и да не ме занимават с лихвите, но те отказаха и аз си тръгнах. Търсиха ме в продължение на 1 година по телефона и се отказаха. В края на 2013г кредитополучателя почина и от тогава не са ме търсили. Защо не ме дават на съдия изпълнител и има ли някакъв законов срок в който да ме съдят , защото аз предпочитам да ме осъдят и след това да заплатя сумата(имам опасения че ако платя преди да ме осъдят директно на фирмата нещо ще ме прецакат)? Явно искат да се трупат наказателни лихви и нарочно бавят процедурата?Но те така могат да се бавят 10 години и накрая да ми обяват нереална сума за плащане!
Последна промяна sundera86 на 26 Юли 2014, 00:34, променена общо 1 път
- sundera86
- Младши потребител
Re: Поръчител по кредит изкупен от ЕОС Матрикс
Вие чували ли сте, че има адвокати. Като се разболееш отиваш на доктор. Защо като имате такъв проблем не отидете при адвокат. Така както описвате нещата, вероятно задължението ви като поръчител вече отпаднало - виж чл.147, ал. 1 от ЗЗД. Не си губи времето тук във форума - с документите при адвокат.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Вие чували ли сте, че има адвокати. Като се разболееш отиваш на доктор. Защо като имате такъв проблем не отидете при адвокат. Така както описвате нещата, вероятно задължението ви като поръчител вече отпаднало - виж чл.147, ал. 1 от ЗЗД. Не си губи времето тук във форума - с документите при адвокат.
Не е отпаднало по този член защото от банката са включили клауза че се задължавам като поръчител да платя и в случаите когато банката се забави повече от 6 месеца по член. 147, ал. 1 от ЗЗД.
И съм се консултирал и с адвокат, но имам някакви съмнения и исках да видя и мнения от форума.
Последна промяна sundera86 на 25 Юли 2014, 21:30, променена общо 1 път
- sundera86
- Младши потребител
Банката не може да издава и да променя закони! Май проблема при вас е не че не знаете, а че си мислите че знаете. Срока по чл.147, ал.1 от ЗЗД е преклузивен - ако банката не е завела дело срещу длъжника в посочения срок, отговорността на поръчителя отпада ЗАВИНАГИ
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::D Банката не може да издава и да променя закони! Май проблема при вас е не че не знаете, а че си мислите че знаете. Срока по чл.147, ал.1 от ЗЗД е преклузивен - ако банката не е завела дело срещу длъжника в посочения срок, отговорността на поръчителя отпада ЗАВИНАГИ
Ще ви цитирам от договора с банката:
IV. ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА КРЕДИТА
(1)Страните се съгласяват, че с подписване на настоящия договор и за обезпечаване на предоставения кредит ПОРЪЧИТЕЛИТЕ се задължават да отговарят заедно с длъжника пред БАНКАТА за зялото задължение по сключения кредитен договор
(4)ПОРЪЧИТЕЛИТЕ се задължават да отговарят и в случаите, когато БАНКАТА е предявила иск срещу длъжника след изтичане на шестмесечния срок(регламентиран в чл.147 ЗЗД) от настъпване на падежа по кредита.
Другия проблем е че от фирмата ми отказаха да ми кажат кога е падежа. Възможно ли е кредита да е продаден на фирмата и все още да не се води предсрочно изискуем. И един глупав въпрос - предсрочно изискуем и падежирал едно и също ли е?
- sundera86
- Младши потребител
То банките от сутрин до вечер само за това мислят, колко повече документи да дадат на който поиска. Даже ако не вземеш ти пращат за два часа вкъщи секретарката на шефа да те убеди да вземеш.
Най-вероятно задължението е отпадало, без значение от хитреенето на банката, но адвокатът първо трябва да се насочи към проверка за заведено дело срещу поръчителя, ако няма добре, ако има ще е проблем за към 30 хилядарки. Иначе документи ще види от банката само при дело.
Най-вероятно задължението е отпадало, без значение от хитреенето на банката, но адвокатът първо трябва да се насочи към проверка за заведено дело срещу поръчителя, ако няма добре, ако има ще е проблем за към 30 хилядарки. Иначе документи ще види от банката само при дело.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:То банките от сутрин до вечер само за това мислят, колко повече документи да дадат на който поиска. Даже ако не вземеш ти пращат за два часа вкъщи секретарката на шефа да те убеди да вземеш.
Банката е продала кредита не ЕОС Матрикс и аз немога да разбера дали изобщо този кредит който е изтеглен началото на 2009 е вече предсрочно изискуем
И ако делото срещу поръчителя е заведено по късно от 6 месеца след като кредита е бил предсрочно изискуем отпада задължението?Така ли?
Как да разбера кога е падежа на главното задължение?
- sundera86
- Младши потребител
Защо не отидеш при адвокат. Престоя ти тук във форума е опасен за теб. Не всички са добронамерени, и има представители на различни гилдии, включително ЧСИ. Примерно ivanov_p е събирач на вземания, ти не знаеш, ще се довериш на неговите "съвети" и действително ще платиш 20-30000 лв. Върви при някой адвокат в твоя град, той знае както да направи и ще ти отговори на вълнуващите те въпроси.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Защо не отидеш при адвокат. Престоя ти тук във форума е опасен за теб. Не всички са добронамерени, и има представители на различни гилдии, включително ЧСИ. Примерно ivanov_p е събирач на вземания, ти не знаеш, ще се довериш на неговите "съвети" и действително ще платиш 20-30000 лв. Върви при някой адвокат в твоя град, той знае както да направи и ще ти отговори на вълнуващите те въпроси.
мерси за съвета!
Би ли ми казал как да разбера кога е падежа на кредита по главното задължение?
- sundera86
- Младши потребител
Когато длъжника не плати 1 - 2, или 3 вноски/според това което е записано в договора/, банката обявява кредита за предсрочно изискуем. От този момент почва да тече срока по чл.147, ал.1 от ЗЗД. Ако до изтичането на срока, банката не предяви иск срещу длъжника, задължението на поръчителите отпада ЗАВИНАГИ.
- neutralen
- Активен потребител
Аз съм наясно с материята защото събирам дългове! Никой не дава документи. Не само банки, а който и да е. Отиваш на гишето, казват ти колко дължиш и се приключва. Това са големи фирми, за тях работят юристи и психолози, имат опит от натрупана практика и не може посмъртно да измъкнеш каквото и да е. Единнственият начин е, ако тяхното вземане ти се види голямо, да водиш иск с който да установиш, че не е дължимо цялото. Иначе чакаш да те погнат и в делото може да намалиш нещо, но пък трябва да платиш масрафа на всички по линията.
Ако няма заведено Заповедно човекът може да прескочи трапа, ако са го завели в срок ще плаща, но това е малко вероятно, защото техните гении, между другото някоя голяма адвокатска кантора, им е дала акъл да борят закона с клаузи в договора.
Падежа на кредита е според договора, ако се плаща е един, ако не се плаща друг, според написаното, напр. след 3 вноски, но така или иначе е настъпил вероятно още през 2009 г.
Лично аз, ако бях на твое място, щях да поискам да ми изпратят съобщение с дължимото и банкова сметка за да си превеждам задължението и щях да им пускам всеки ден по два лв. Ей така, да се знае, че съм съвестен гражданин. Най-евтино излиза в техен клон и винаги с подробно обяснение, че това е за еди какво си. Ако си на зор може и по един.
Ако няма заведено Заповедно човекът може да прескочи трапа, ако са го завели в срок ще плаща, но това е малко вероятно, защото техните гении, между другото някоя голяма адвокатска кантора, им е дала акъл да борят закона с клаузи в договора.
Падежа на кредита е според договора, ако се плаща е един, ако не се плаща друг, според написаното, напр. след 3 вноски, но така или иначе е настъпил вероятно още през 2009 г.
Лично аз, ако бях на твое място, щях да поискам да ми изпратят съобщение с дължимото и банкова сметка за да си превеждам задължението и щях да им пускам всеки ден по два лв. Ей така, да се знае, че съм съвестен гражданин. Най-евтино излиза в техен клон и винаги с подробно обяснение, че това е за еди какво си. Ако си на зор може и по един.
- ivanov_p
- Активен потребител
Иванов, отговорността на поръчителя е отпаднала, стига си го карал да плаща!
- neutralen
- Активен потребител
ivanov_p написа:Аз съм наясно с материята защото събирам дългове! Никой не дава документи. Не само банки, а който и да е. Отиваш на гишето, казват ти колко дължиш и се приключва. Това са големи фирми, за тях работят юристи и психолози, имат опит от натрупана практика и не може посмъртно да измъкнеш каквото и да е. Единнственият начин е, ако тяхното вземане ти се види голямо, да водиш иск с който да установиш, че не е дължимо цялото. Иначе чакаш да те погнат и в делото може да намалиш нещо, но пък трябва да платиш масрафа на всички по линията.
Притесняват ме лихвите които текат? Колко време може да ми начисляват тези лихви? Имам ли право на някакви възражения относно лихвите? Според мене нарочно бавят нещата за да може като ме осъдят да са ми начислили повече лихви
- sundera86
- Младши потребител
Re: Поръчител по кредит изкупен от фирма за събиране на задъ
Ти още в понеделнек отиди да внесеш 1-2 лева и така няколко месеца! Какво става с лихвите е Божа работа и не те интересува. Съсредоточи се върху вноските за да изкараме пари от банката, защото тя каквото може ще ти вземе, там прошка няма.
Положенията:
1. Банката не е обявила кредита за предсрочно изискуем и продължава да начислява лихви. Това е хипотетична възможност, договорите определят настъпването на изискуемостта, а трябва да се чете и практиката.
2. Банката е обявила кредита за предсрочно изискуем и е изкарала заповед за изпълнение срещу тебе. Също много малко вероятно, защото нямаше да те търсят колектори (срама на бранша), а бирници. Тук щеше да тече и законната лихва от малко над 10% годишно и то от настъпването на исизкуемостта. Не говорим за падеж, защото плащанията са месечни и такъв е настъпвал месечно, а "падежът" на целия е идентичен с настъпването на "предсрочната идискуемост". От този момент трябва да тебе "законната лихва", а не банковите.
3. Най-вероятното е, че е настъпила изискуемост, банката е проспала щестте месеца и сега се чуди как да те измуфти да платиш. Да не говорим, че си допуснал огромна грешка и си отишъл да плещиш глупости, как ще им платиш главница и т.н. Това е дало сигнал на всички лешояди да накацат около тебе като около платежоспособна мърша.
В така създалата се ситуация се съсредоточи върху две неща - заведено ли е дело срещу теб и плащането към банката, по дадена от тях сметка и основание. Другото не може да промениш. Опитай се да измъкнеш и някакви документи, но е умряла работа.
Положенията:
1. Банката не е обявила кредита за предсрочно изискуем и продължава да начислява лихви. Това е хипотетична възможност, договорите определят настъпването на изискуемостта, а трябва да се чете и практиката.
2. Банката е обявила кредита за предсрочно изискуем и е изкарала заповед за изпълнение срещу тебе. Също много малко вероятно, защото нямаше да те търсят колектори (срама на бранша), а бирници. Тук щеше да тече и законната лихва от малко над 10% годишно и то от настъпването на исизкуемостта. Не говорим за падеж, защото плащанията са месечни и такъв е настъпвал месечно, а "падежът" на целия е идентичен с настъпването на "предсрочната идискуемост". От този момент трябва да тебе "законната лихва", а не банковите.
3. Най-вероятното е, че е настъпила изискуемост, банката е проспала щестте месеца и сега се чуди как да те измуфти да платиш. Да не говорим, че си допуснал огромна грешка и си отишъл да плещиш глупости, как ще им платиш главница и т.н. Това е дало сигнал на всички лешояди да накацат около тебе като около платежоспособна мърша.
В така създалата се ситуация се съсредоточи върху две неща - заведено ли е дело срещу теб и плащането към банката, по дадена от тях сметка и основание. Другото не може да промениш. Опитай се да измъкнеш и някакви документи, но е умряла работа.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:.......... банката, защото тя каквото може ще ти вземе, там прошка няма.
Това е пълна глупост.
Иначе изходната информация е малко за категорични съвети.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
kdkrastev1234 написа:ivanov_p написа:.......... банката, защото тя каквото може ще ти вземе, там прошка няма.
Това е пълна глупост.
Иначе изходната информация е малко за категорични съвети.
Какви са категоричните съвети? Скоро ми пратиха писмо в което пишеше да заплатя задълженията си в 5 дневен срок .В противен случай щели да си търсят правата по съдебен път
- sundera86
- Младши потребител
Моят съвет е да не им отговаряш и да не плащаш нищо, а ако можеш да си хванеш адвокат. Щом заплашват, а не са предприели действия за събиране на дълга, вероятно имат юридически проблем. Може да са изтървали срока за търсене на отговорност от поръчителя, може кредитополучателя да е имал застраховка, може и да е нещо друго. Ще се разбере, като се погледнат документите. Само не се вързвай да подписваш някакви споразумения за отсрочване /разсрочване / опрощаване, защото с тях ще признаеш задължението. Шансовете да не платиш нищо са добри.
advokat.k.krastev@gmail.com
- kdkrastev1234
- Потребител
kdkrastev1234 написа:Моят съвет е да не им отговаряш и да не плащаш нищо, а ако можеш да си хванеш адвокат. Щом заплашват, а не са предприели действия за събиране на дълга, вероятно имат юридически проблем. Може да са изтървали срока за търсене на отговорност от поръчителя, може кредитополучателя да е имал застраховка, може и да е нещо друго. Ще се разбере, като се погледнат документите. Само не се вързвай да подписваш някакви споразумения за отсрочване /разсрочване / опрощаване, защото с тях ще признаеш задължението. Шансовете да не платиш нищо са добри.
За съжаление днес разбрах че другия поръчител е внесъл някакви пари по сметката предоставена от ЕОС в края на миналата година и е подписал документ в който го уведомяват че фирма ЕОС е изкупила дълга от банката. Явно вече нямам шанс и ще трябва да плащам и аз, въпреки че не съм се разписвал никъде . По този начин той се признава според мене за виновен като внася пари и сега ако има дело сигурно ще го загубиме.
Другото което ме притеснява е че не намирам никъде в договора да пише кога настъпва предсрочната изискуемост. Има ли вариант кредита да не е обявен за предсрочно изискуем?
Последна промяна sundera86 на 30 Авг 2014, 20:35, променена общо 1 път
- sundera86
- Младши потребител
Я кажи на другия поръчител да ми се обади, а и ти прати хабер като внесеш парите, защото съм сигурен, че досега не си изпълнил съвета ми да им внасяш по 1-2 лв. на ден.
Поръчителството отпада по силата на закона, единственият начин да ти го натресат е да изтървеш делото и заповедта за изпълнение да влезе в сила.
За тези от 1-2 лв. плащам добра цена, за другите по-умерена.
И търсете с другия кредитор някой лекар да ви клонира, че аман от безсъвестни длъжници дето не искат да плащат!
Поръчителството отпада по силата на закона, единственият начин да ти го натресат е да изтървеш делото и заповедта за изпълнение да влезе в сила.
И търсете с другия кредитор някой лекар да ви клонира, че аман от безсъвестни длъжници дето не искат да плащат!
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Я кажи на другия поръчител да ми се обади, а и ти прати хабер като внесеш парите, защото съм сигурен, че досега не си изпълнил съвета ми да им внасяш по 1-2 лв. на ден.
Другото което ме притеснява е че не намирам никъде в договора да пише кога настъпва предсрочната изискуемост. Има ли вариант кредита да не е обявен за предсрочно изискуем?
Не съм внасял пари както ме посъветва.
Как така да изтърва делото и да ми го натресат?
- sundera86
- Младши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|