начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Погасяване на давност ?

Погасяване на давност ?

Мнениеот bobih » 23 Юли 2014, 19:35

Здравейте,
имам следното питане, ако ответникът е осъден с влязло в сила решение от 2005год. да заплати на ищцата "Х" сума, а ищцата е извадила изпълнителен лист от РС чак през 2014год., ответника има ли право - счита ли се за изтекла давността по чл.117, ал.2 от ЗЗД. :?: :roll: :?:

Благодаря Ви.
bobih
Нов потребител

Re: Погасяване на давност ?

Мнениеот ilian_todorov » 23 Юли 2014, 21:22

bobih написа:Здравейте,
имам следното питане, ако ответникът е осъден с влязло в сила решение от 2005год. да заплати на ищцата "Х" сума, а ищцата е извадила изпълнителен лист от РС чак през 2014год., ответника има ли право - счита ли се за изтекла давността по чл.117, ал.2 от ЗЗД. :?: :roll: :?:

Благодаря Ви.

Да, тя е пет години и започва да тече от влизане на решението в сила.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот desichka1909 » 25 Сеп 2014, 00:08

Здравейте,
Получих запор на банковата ми сметка от частен съдебен изпълнител. Запорираха ми около 3700лв., но в сметката имах 1111лв. и останалата сума се дължи + лихви, чиято стойност още не ми е известна.
След това получих и писмо от ЧСИ с прикрепен изпълнителен лист със следното съдържание:
"Изпълнителен лист по т.д. номер 1426/2014г. на Софийски градски съд,

Осъжда Д.В.И..... да заплати на "Профи кредит" ЕООД сумата от 2565.46, заедно със законна лихва от 11.06.2009 г. - датата на постановяване на арбитражното решение до окончателното погасяване на задължението, сумата от 100лв. разноски по арбитражното производство, както и сумата от 50лв., заплатена на молителя държавна такса в производството по издаване на изпълнителен лист и сумата 293.93ст. юрисконсултско възнаграждение."
Въпросът ми е дали това мое задължение следва да изтече по давност според ЗЗД, член 110 (а именно през 2019 г.)? Както и какво се има предвид в чл. 116 а) под "признаване на вземането от длъжника"?
Съответно, ако изтича по давност през 2019 г. какви действия трябва да предприема тогава, към съда ли трябва да се обърна или към ЧСИ? Някой да сподели ако е минал през всичко това.

Благодарности,
Десислава Иванова
desichka1909
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 25 Сеп 2014, 20:11

Голямо набутване - като изпълнително основание се сочи някакво "арбитражно решение". Много лошо. Трябва да се консултираш с адвокат, като му занесеш всичките документи, включително договора за кредит.
Това е така, щото всеки арбитражен съд си има собствени процесуални правила, а в договора за кредит може би става дума за арбитражните клаузи и кой е арбитражния съд
neutralen
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство