- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност по изпълнително дело
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Давност по изпълнително дело
Уважаеми форумци,един въпрос по темата.Получих от ЧСИ ИЛ от 11.10.2010г,където трябва да заплатя 155лв.хонорар за служебен защитник,по нак.дело от 2009г. /което не е за издръжка/. Освен това се посочва,че по ИД има 350лв.разноски/адвокат/, 105лв.такси по ИП -общо 610лв задължение в полза на взискателя НАП-София.Минаха години ,но не си спомням да са предприемани изпълнителни действия по случая.На ИЛ има клеймо - НАП-ВХОДЯЩ КОНТРОЛ,дата -27.04.2011г.С жалба, чрез ЧСИ до РС, искам да се позова на чл.433,т.1,ал.8 от ГПК за давност и прекратяване на ИД. Считам,че имам основание. Благодаря Ви предварително за мненията и съветите!
- diad40
- Младши потребител
Re: Давност по изпълнително дело
Конкретно по този член не става, а и не се бъркай където не ти е работа.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря на Ivanov_p за мнението, но правя това ,за което е създаден Форума.Явно съм пренебрегнал погасителната давност по ЗЗД, за което искам компетентно мнение.Благодаря!
- diad40
- Младши потребител
Цитирания от вас член е от значение не от кога е издаден ИЛ а от кога ви е наложен запор, или друго изпълнително действие от извършването на което са изминали 2 години. Срока е преклузивен и се прилага служебно - изп. производство се прекратява по силата на закона, но ЧСИ трябва да издаде Постановление за прекратяване, което подлежи на обжалване. Запора се вдига след влизане на постановлението в сила.
- neutralen
- Активен потребител
Форома е създаден за да търсиш и намериш съвет. Основният принцип в правото е да не клатиш лодката, затова не праиш нищо. Твоите действия няма да ти донесат никаква полза, защото прекратяването на изп.дело не погасява присъденото по изп.лист, а те набутва с нова 5 годишна давност. Спотайваш се и чакаш да изтекат не две, а пет години в бездействие и тогава търсиш точния член.
- ivanov_p
- Активен потребител
Послушай Иванов, щом толкова време не са правили нищо, си трай и си чакай.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Как да не са правили нищо - нали има образувано Изп.дло от ЧСИ и вероятно Запор. Защо да слуша Иванов - всяко изп.действие прекъсва давността и почва да тече нова 5-годишна давност.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::shock: Как да не са правили нищо - нали има образувано Изп.дло от ЧСИ и вероятно Запор. Защо да слуша Иванов - всяко изп.действие прекъсва давността и почва да тече нова 5-годишна давност.
Срещу активен взискател няма как да се защити, защото давността е санкция за бездействие. И тъй като вземането още не погасено по давност, с възражението си питащият най-вероятно само ще предизвика прекъсване и на вече изтеклата.
- kdkrastev1234
- Потребител
Нямам намерение да споря, но очевидно не сте наясно със спирането и прекъсването на давността,разликата и значението на давностните и преклузивните срокове, въпреки че по-горе вече писах за това - въпросът по темата е дали са налице основанията по чл.433,ал.1 т.8 от ГПК за прекратяване на изп.производство. Очевидно е че след като ИЛ е от 2010 г давността все още не е изтекла, а съдейки по написаното от Питащия, изпълнителното дело е образувано през 2014 г и с налагане на запор давността е прекъсната. Отговорът е че от последното изпълнително действие следва да са минали 2 години. Пак ви обръщам внимание, че всяко ново изп.действие прекъсва давността и почва да тече нова 5-годишна давност. С изтичането на цитирания 2 годишн преклузивен срок по чл.433, ал.1, т.8 от ГПК, изп.производство се прекратява по силата на закона и без длъжника да прави възражения. След този срок всички изп.действия на ЧСИ/СИ са нищожни
- neutralen
- Активен потребител
А вие май не четете въпросите. Спорът не е какъв е срока, давностен или преклузивен, а дали да подаде възражение или не. Аз съветвам да си трае. Защото възражението, най вероятно ще доведе до ответни действия, прекъсващи давността. А дори и изпълнителното дело да да бъде прекратено, поради изтекъл двугодишен срок, това не е сигурна зашита, защото може да се се образува ново. И Иванов го е написал много хубаво.
Ако имате друг съвет, нищо не пречи да го споделите, наместо да правите теоретични анализи.
Ако имате друг съвет, нищо не пречи да го споделите, наместо да правите теоретични анализи.
- kdkrastev1234
- Потребител
Това което имам предвид е че е възможно след издаването на ИЛ да е било образувано изп.дело при държавен СИ при който да не са извършвани изп.действия повече от 2 години и изп.дело след това да е изпратено на ЧСИ. Последиците са че действията на ЧСИ се явяват нищожни, тъй като изп.производство е прекратено по силата на закона/чл.433, ал.1, т.8 ГПК/. В интерес на Питащия в този случай е да направи възражение, тъй като преклузивния 2-годишен срок се следи и се прилага СЛУЖЕБНО, както от съда, така и от СИ/ЧСИ. А до като се реши този спор може да изтече и давността.
Това което предлагате с Иванов, длъжника да си трае и да плаща е просто неразумно. Следва да имате предвид, че Иванов е събирач на вземания и защитава кредиторите а не длъжниците, за това са такива неговите съвети и винаги трябва да имате едно на ум, когато той дава съвети по такива теми.
Това което предлагате с Иванов, длъжника да си трае и да плаща е просто неразумно. Следва да имате предвид, че Иванов е събирач на вземания и защитава кредиторите а не длъжниците, за това са такива неговите съвети и винаги трябва да имате едно на ум, когато той дава съвети по такива теми.
- neutralen
- Активен потребител
Незнам къде видя видя съвет да си плаща ... По-скоро беше написано да не разлайва кучетата. А ако сложим десетина предусловия, може и да си прав за варианта
- kdkrastev1234
- Потребител
С изпращане на ПДИ, ЧСИ налага "запор" на банковите му сметки и ежемесечно започват да се правят съответните удръжки до погасяване на задължението. Длъжника не си плаща, срещу него се извършва принудително изпълнение. Вие го съветвате да си трае, при положение, че е възможно изп.производство вече да е прекратено ex lege и да няма образувано ново изп.производство по съответния ред.
- neutralen
- Активен потребител
Уважаеми участници,следя изказванията и мненията на всички ,но не мога да се включа по обективни причини /работя по особен график в планинска обсерватория/.Благодаря на всички за участието,но искам да поясня две неща.Първо: Не искам да предизвиквам излишни прения и не искам да клатя ничия лодка,само защото съм се хванал за нея.Друг е въпросът дали някой ти подава ръка или те удря по нея.Добронамерен съм към всички и бих обяснил на всеки,ако ме попита нещо за звездите .Второ: не става въпрос за шикалкавене/шиканиране/ или спотайване ,а за правни възможности.Искам да съм по-ясен по изложеното от 03.07.2014г. ,а именно: получих ПДИ със запор на заплатата от ЧСИ на 01.07.2014г. по ИД от 30.06. т.г., с приложен ИЛ от м.10.2010 издаден от РС до НАП.Същият изп. лист е заведен входящо в НАП на 25.04.2011г,като взискател на хонорар/ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ/от 150лв., на служебно назначен защитник,по НАХД ОТ 2009Г. Сега разбирам ,според neutralen,че ИП трябва да се прекрати служебно,тъй като действията на ЧСИ/СИ са нищожни/според чл.433,ал.1,т.8 на ГПК/. Тоест,няма изп.действия от взискателя повече от 2г.Според мненията ви,принудителните действия не могат да се прилагат ,но задължението от 150лв. си остава,поради неизтекла 5г. давност.Предполагам,че тук се визира ЗЗД чл.110. Питам: не трябва ли да се има предвид ЗЗД чл.111/а/ от ЗЗД,където се определя 3г.погасителна давност за труд.възнаграждение/написано по- горе с главни букви/.Което е и предмет на взизскателя/НАП/ по ИЛ. И най-важното-тази давност от 3г.,според ЗЗД чл.114,не тече ли от 25.04.2011г.,датата на която ИЛ е влязъл в НАП.Мисля, че давността я има, след като се прекъсва, с предприемане на действия за принудително изпълнение-ЗЗД чл.116/в/. С две думи-има ли задължение,та да ги платя тия 150лв в НАП, или няма. Ако няма ,остават много въпросителни!! Благодаря ви!
- diad40
- Младши потребител
Доколкото правилно съм разбрал написаното от вас ще се опитам да ви отговоря донякъде на поставените въпроси, макар и не в същата последователност:
1. Ако вземането е установено със съдебно решение,(какъвто е вашия случай) срокът на новата давност е всякога 5 години ! - чл.117, ал.2 от ЗЗД.
2. Образуването на изп.дело НЕ ПРЕКЪСВА давността - съгласно чл.116, буква "в" от ЗЗД - "Даността се прекъсва с предприемане на ДЕЙСТВИЯ за принудително изпълнение". Действията за принудително изпълнение са ИЗЧЕРПАТЕЛНО изброени в закона. Това са Запор, Възбрана, Опис, Публична продан, въвод във владение и т.н.
Не са изпълнителни действия - образуването на изп.дело, покана за доброволно изпълнение и разните там писма и кореспонденция между Длъжника и СИ/ЧСИ. За това в случая , ако по образуваното в НАП изп.дело няма извършени някое от гореизброените изп.действия,няма прекъсване на давността и давност тече, считано от датата на влизане в сила на Съдебното решение през 2009 г. Възможно е вече 5-годишния давностен срок да е изтекъл, или да предстои да изтече.
3. От датата на образуване на Изп.дело в НАП, започва да тече 2-годишния ПРЕКЛУЗИВЕН срок по чл.433, ал.1, т.8 от ГПК. С изтичането на този срок изп.производство СЕ ПРЕКРАТЯВА по силата на закона.
4. За да се образува ново Изп.производство, следва Взискателя да подаде ново заявление при СИ или ЧСИ, което във вашия случай очевидно не е направено и действията на ЧСИ са незаконни/нищожни.
1. Ако вземането е установено със съдебно решение,(какъвто е вашия случай) срокът на новата давност е всякога 5 години ! - чл.117, ал.2 от ЗЗД.
2. Образуването на изп.дело НЕ ПРЕКЪСВА давността - съгласно чл.116, буква "в" от ЗЗД - "Даността се прекъсва с предприемане на ДЕЙСТВИЯ за принудително изпълнение". Действията за принудително изпълнение са ИЗЧЕРПАТЕЛНО изброени в закона. Това са Запор, Възбрана, Опис, Публична продан, въвод във владение и т.н.
Не са изпълнителни действия - образуването на изп.дело, покана за доброволно изпълнение и разните там писма и кореспонденция между Длъжника и СИ/ЧСИ. За това в случая , ако по образуваното в НАП изп.дело няма извършени някое от гореизброените изп.действия,няма прекъсване на давността и давност тече, считано от датата на влизане в сила на Съдебното решение през 2009 г. Възможно е вече 5-годишния давностен срок да е изтекъл, или да предстои да изтече.
3. От датата на образуване на Изп.дело в НАП, започва да тече 2-годишния ПРЕКЛУЗИВЕН срок по чл.433, ал.1, т.8 от ГПК. С изтичането на този срок изп.производство СЕ ПРЕКРАТЯВА по силата на закона.
4. За да се образува ново Изп.производство, следва Взискателя да подаде ново заявление при СИ или ЧСИ, което във вашия случай очевидно не е направено и действията на ЧСИ са незаконни/нищожни.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа: Образуването на изп.дело НЕ ПРЕКЪСВА давността
...
Не са изпълнителни действия - образуването на изп.дело, покана за доброволно изпълнение и разните там писма и кореспонденция между Длъжника и СИ/ЧСИ.
Абсолютна некомпетентност. Досега не ти бях чел писанията, дано и другите да не са такива.
Решение № 139 от 28.08.2013 г. по търг. д. № 98/2012 г. на Върховен касационен съд
"Молбата за издаване на изпълнителен лист се квалифицира като предприемане на действие за принудително изпълнение, поради което същата прекъсва давностния срок съгласно чл. 116, б. в ЗЗД."
Определение № 642 от 25.05.2011 г. по гр.д. № 124/2011 г. на Върховен касационен съд
"Молбата за за образуване на изпълнително дело до съдебния изпълнител прекъсва давността".
Постановление № 3 от 18.XI.1980 г. по гр. д. № 3/80 г., Пленум на ВС
"След образуването обаче на изпълнителното дело при висящност на изпълнителния процес прекъснатата вече давност се спира."
- kdkrastev1234
- Потребител
От написаното от питащия може да се направи дисертация, но аз съм практик и за мене са важни други неща, напр. как в ЧСИ е попаднало публично вземане, ако няма друго? От кога НАП наема адвокати за по 350 лв. и т.н.
Вариантите са:
1. Звездоброецътима две задължения, едното може да е от всеки, който е завел ИД и към него са се лепнали хиените от НАП, затово на бегом при съдията да се види за какво става дума;
2. Организацията на служебните защитници, не й помня името, са завели дело за парите за сл. адвокат. Те са бюджетна организация, задълженията към тях минават в НАП, по ги присъждат на тяхна сметка и т.н., не съм имал работа с тях и не знам какви ги вършат.
Важното е, че задължението е изискуемо и не е минала давност по него, няма и да мине скоро. ИЛ е от 2010 г., давността по него изтича през 2015 г., тя е прекъсната от ИД и ще изтече с абсолютната по задължения към НАП - 2020 г.
Което ме подсети за дивиза ми: Платете си, ще Ви олекне!
Вариантите са:
1. Звездоброецътима две задължения, едното може да е от всеки, който е завел ИД и към него са се лепнали хиените от НАП, затово на бегом при съдията да се види за какво става дума;
2. Организацията на служебните защитници, не й помня името, са завели дело за парите за сл. адвокат. Те са бюджетна организация, задълженията към тях минават в НАП, по ги присъждат на тяхна сметка и т.н., не съм имал работа с тях и не знам какви ги вършат.
Важното е, че задължението е изискуемо и не е минала давност по него, няма и да мине скоро. ИЛ е от 2010 г., давността по него изтича през 2015 г., тя е прекъсната от ИД и ще изтече с абсолютната по задължения към НАП - 2020 г.
Което ме подсети за дивиза ми: Платете си, ще Ви олекне!
- ivanov_p
- Активен потребител
Не бива да се бърка задължителния характер на съдебни актове на ВКС с тяхната правилност. Минават понякога години, даже десетки години за да се изостави неправилна съдебна практика. Такъв е случая с прословутото Постановление № 3/1980 г на Пленума на ВС, част от което сте цитирали и което обуславя и предопределя настоящата неправилна съдебна практика.
Съгласно това което сте цитирали - при висящност на изп.производство давността "спира", тоест НЕ ТЕЧЕ. Тогава остава открит въпроса, как някое изпълнително действие, примерно "Опис" ПРЕКЪСВА давността и почва да ТЕЧЕ нова давност - чл.117, ал.1 от ЗЗД.
Налице е едно тълкуване contra legem, за съжаление, щото давността може да бъде прекъсната само когато тече.
Що се отнася и до цитираните определения на ВКС и те са contra legem - както изп.действия, така и случаите в които давността се прекъсва са ИЗЧЕРПАТЕЛНО изброени в закона - това са случаите по чл.116, букви "а","б" и "в" - да виждате някъде там да е записано, че издаването на ИЛ, или образуването на Изп.дело да прекъсват давността. Това са просто някакви свободни интерпретации по конкретни дела. Моето мнение се основава на закона. Не си мислете, че само вие сте запознат със съдебната практика, нито че това ви прави компетентен а мене некомпетентен.
Съгласно това което сте цитирали - при висящност на изп.производство давността "спира", тоест НЕ ТЕЧЕ. Тогава остава открит въпроса, как някое изпълнително действие, примерно "Опис" ПРЕКЪСВА давността и почва да ТЕЧЕ нова давност - чл.117, ал.1 от ЗЗД.
Налице е едно тълкуване contra legem, за съжаление, щото давността може да бъде прекъсната само когато тече.
Що се отнася и до цитираните определения на ВКС и те са contra legem - както изп.действия, така и случаите в които давността се прекъсва са ИЗЧЕРПАТЕЛНО изброени в закона - това са случаите по чл.116, букви "а","б" и "в" - да виждате някъде там да е записано, че издаването на ИЛ, или образуването на Изп.дело да прекъсват давността. Това са просто някакви свободни интерпретации по конкретни дела. Моето мнение се основава на закона. Не си мислете, че само вие сте запознат със съдебната практика, нито че това ви прави компетентен а мене некомпетентен.
- neutralen
- Активен потребител
Драги теоретици и практици,давайте по-просто, като Иванов.Само че,тия 350лв.адв.хонорар не ги плаща НАП,а ЧСИ ги търси от мен като разходи по ИД,плюс 150лв.такси по ИП,вкл. такса ЧСИ. Сигурно тези 450лв.са "второто" задължение ,наред с първото от 150лв. за НАП.За neutralen-изп.действие има ,тъй като в ПДИ ,ЧСИ съобщава,че ми е наложен запор на ТВ.Въщност всичко можеше да е просто: НАП известява длъжника ,че трябва да внесе доброволно дължимата сума в срок, и че следват принудителни дйствия и наказателни лихви.Плащаш и точка!! Така че, някой се заиграва с НАП,или обратното! Ще отида при ЧСИ,както ме съветва практикът ,та да се разбере кой е цар,пъдар или бръснар!! Съжалявам за многото съкращения, но то е ,за да не излезе пак някоя дисертация за скучаещи участници във форума! Благодаря на всички за участието,но не мога да взема участие в теоретични спорове,а практични съвети няма,или са менторски.Благодаря Ви.
- diad40
- Младши потребител
Не съм очаквал да разберете за какво става дума. Иванов ви съветва да не правите нищо, въпреки това вие искате да отидете при ЧСИ. Това е разумно - плащате цялата сума наведнъж и се отървате, иначе когато изп.действия са "на час по лъжичка" текат лихви и разноски и изп.процес трае години и вместо 600 лв ще ви вземат примерно 1200 лв а може и повече, особено ако е някой като Иванов, който ще заведе срещу вас няколко изпълнителни дела - отделно за лихви, отделно за разноски и т.н.Нищо лично, просто бизнес, зависи кой на коя страна е в процеса - дали е на страната на Взискателя, или на страната на Длъжника.Но вие си знаете.Желая ви успех в борбата с ламята
- neutralen
- Активен потребител
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|