Здравейте, въпросът ми е, след като си имам нормална пенсия за стаж и възраст / на 63год., съм/, защо решението ми е издадено със срок до 3 години?/изтича на 21.12.т.г.. Решението ми го издадоха в периода, в който ми изчисляваха пенсията ми./съвпадение/. Имам сменена става на дясно коляно - 52% инвалидност. Трябва ли да се явявам на нова комисия, след като не ми трябват главоболия - личния ми лекар вече ми е дал полагащото ми за годината едно направление.?
stefana_sem@abv.bg
Благодаря Ви!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пенсионерка по стаж и възраст, но с ТЕКЛ за 3 години
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Пенсионерка по стаж и възраст, но с ТЕКЛ за 3 години
Здравейте, не получихте ли писмо от РУ "СО", в което да Ви се определя пожизнена пенсия?
Имах подобен казус - пенсионната възраст човекът навърши по време на 2-те години, за които се определяше пенсия за инвалидност и получи писмо, с което се определяше пожизнена пенсия.
Съгласно чл. 30, ал. 2 от Наредба за пенсиите и осигурителния стаж: "Пенсията за инвалидност и добавката за чужда помощ на лицата, навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО, се отпуска пожизнено. Ако лицето е навършило възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО през срока, за който му е определена трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, пенсията и добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО се считат за отпуснати пожизнено от датата на навършване на възрастта.".
Имах подобен казус - пенсионната възраст човекът навърши по време на 2-те години, за които се определяше пенсия за инвалидност и получи писмо, с което се определяше пожизнена пенсия.
Съгласно чл. 30, ал. 2 от Наредба за пенсиите и осигурителния стаж: "Пенсията за инвалидност и добавката за чужда помощ на лицата, навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО, се отпуска пожизнено. Ако лицето е навършило възрастта по чл. 68, ал. 1 КСО през срока, за който му е определена трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, пенсията и добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО се считат за отпуснати пожизнено от датата на навършване на възрастта.".
- galimaciq
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|