начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Запорирано МПС може ли да се продава/разглобява

Запорирано МПС може ли да се продава/разглобява

Мнениеот bestman » 10 Юни 2014, 23:08

Здравейте !

Имам следният казус:

Предлагат ми запорирано МПС от ЧСИ на добра цена.
Питам:

1. Може ли да се прехвърли то - нотариално, чрез договор за покупко-продажба?
2. Може ли след нотариално завереният договор да се разглобява това МПС и да се продават части от него или ще има проблем, защото е запорирано ?

Благодаря Ви предварително !
bestman
Потребител

Re: Запорирано МПС може ли да се продава/разглобява

Мнениеот karanedeff » 11 Юни 2014, 08:09

bestman написа:1. Може ли да се прехвърли то - нотариално, чрез договор за покупко-продажба?

Може да се прехвърли, но няма да може да се пререгистрира.
bestman написа:2. Може ли след нотариално завереният договор да се разглобява това МПС и да се продават части от него или ще има проблем, защото е запорирано ?

За се разглобява и продава на части се предполага, че вече е бракувано и снето от регистрация.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот bestman » 11 Юни 2014, 11:03

В случай, че не е снето от регистрация - може ли да се продава или има законова пречка, че е под запор?
Т.е ще има ли някакви последици, ако се продава на части, въпреки наложеният му запор?
bestman
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 11 Юни 2014, 11:14

Наказателния кодекс казва:
Чл. 277.(1) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.

Т.е ако го продадете или унищожите (понеже като го разглобите вие реално това ще направите) извършвате следното: Вие се разпореждате с вещ – лек автомобил, поставена под запор и оставена ви за пазене като го продавате с договор за покупко-продажба, действайки при форма на вина пряк умисъл (от субективна страна вие осъзнавате, че вещта, с която се разпореждате е запорирана) и по този начин осъществявате състава на престъплението по чл.277 ал.2 във вр. с ал.1 НК
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bastard » 11 Юни 2014, 12:42

Здравейте,

активирайте си личните съобщения. Има си начини и то съвсем легални, но не са за форум ;) Процедурата обаче е сравнително дълга (поне няколко месеца), тежка и скъпа, затова си струва да се прави, ако става въпрос за сравнително скъпа кола. Ако е някой дръгел за няколко хиляди лева, мисля, че няма смисъл, точно заради допълнителните разноски.
bastard
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 11 Юни 2014, 13:03

bastard, не щеш да споделиш това легално ноу-хау а? :)
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bestman » 12 Юни 2014, 23:05

Става дума за дръгел, който може да изкара пари, ако се продаде на части ;)

Активарах си личните съобщения
bestman
Потребител

Мнениеот bestman » 12 Юни 2014, 23:07

bludniq_sin написа:Наказателния кодекс казва:
Чл. 277.(1) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.

Т.е ако го продадете или унищожите (понеже като го разглобите вие реално това ще направите) извършвате следното: Вие се разпореждате с вещ – лек автомобил, поставена под запор и оставена ви за пазене като го продавате с договор за покупко-продажба, действайки при форма на вина пряк умисъл (от субективна страна вие осъзнавате, че вещта, с която се разпореждате е запорирана) и по този начин осъществявате състава на престъплението по чл.277 ал.2 във вр. с ал.1 НК

В случаят ми го продават на мен, чрез договор.
Аз не смятам да сменявам собственост в КАТ, следователно ако, този който ми го прехвърля не ми е казал - отново ли ще съм извършил престъпление?
bestman
Потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Юни 2014, 00:02

Вие, не извършвате престъпление. Най-вероятно и продавача. Не вярвам да се е стигнало до опис и оставяне за пазене, НО той /продавача/ в такава каша се навира, че ...... :!:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 13 Юни 2014, 09:04

Както са ви казали запорът е ефективно наложен ако са изпълнени предпоставките за това (описан е автомобила и тн..). Като цяло работата е голяма бърканица и аз на ваше място бих стоял далеч от там ..
bludniq_sin
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство