Здравейте !
Имам следният казус:
Предлагат ми запорирано МПС от ЧСИ на добра цена.
Питам:
1. Може ли да се прехвърли то - нотариално, чрез договор за покупко-продажба?
2. Може ли след нотариално завереният договор да се разглобява това МПС и да се продават части от него или ще има проблем, защото е запорирано ?
Благодаря Ви предварително !
- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запорирано МПС може ли да се продава/разглобява
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запорирано МПС може ли да се продава/разглобява
bestman написа:1. Може ли да се прехвърли то - нотариално, чрез договор за покупко-продажба?
Може да се прехвърли, но няма да може да се пререгистрира.
bestman написа:2. Може ли след нотариално завереният договор да се разглобява това МПС и да се продават части от него или ще има проблем, защото е запорирано ?
За се разглобява и продава на части се предполага, че вече е бракувано и снето от регистрация.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
В случай, че не е снето от регистрация - може ли да се продава или има законова пречка, че е под запор?
Т.е ще има ли някакви последици, ако се продава на части, въпреки наложеният му запор?
Т.е ще има ли някакви последици, ако се продава на части, въпреки наложеният му запор?
- bestman
- Потребител
Наказателния кодекс казва:
Чл. 277.(1) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.
Т.е ако го продадете или унищожите (понеже като го разглобите вие реално това ще направите) извършвате следното: Вие се разпореждате с вещ – лек автомобил, поставена под запор и оставена ви за пазене като го продавате с договор за покупко-продажба, действайки при форма на вина пряк умисъл (от субективна страна вие осъзнавате, че вещта, с която се разпореждате е запорирана) и по този начин осъществявате състава на престъплението по чл.277 ал.2 във вр. с ал.1 НК
Чл. 277.(1) Който съзнателно премахне или повреди печат, поставен на законно основание от орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител върху движима или недвижима вещ за знак, че достъпът или разпореждането с нея са ограничени, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който се разпорежда с вещ, поставена под запор и оставена му за пазене.
Т.е ако го продадете или унищожите (понеже като го разглобите вие реално това ще направите) извършвате следното: Вие се разпореждате с вещ – лек автомобил, поставена под запор и оставена ви за пазене като го продавате с договор за покупко-продажба, действайки при форма на вина пряк умисъл (от субективна страна вие осъзнавате, че вещта, с която се разпореждате е запорирана) и по този начин осъществявате състава на престъплението по чл.277 ал.2 във вр. с ал.1 НК
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Здравейте,
активирайте си личните съобщения. Има си начини и то съвсем легални, но не са за форум Процедурата обаче е сравнително дълга (поне няколко месеца), тежка и скъпа, затова си струва да се прави, ако става въпрос за сравнително скъпа кола. Ако е някой дръгел за няколко хиляди лева, мисля, че няма смисъл, точно заради допълнителните разноски.
активирайте си личните съобщения. Има си начини и то съвсем легални, но не са за форум Процедурата обаче е сравнително дълга (поне няколко месеца), тежка и скъпа, затова си струва да се прави, ако става въпрос за сравнително скъпа кола. Ако е някой дръгел за няколко хиляди лева, мисля, че няма смисъл, точно заради допълнителните разноски.
- bastard
- Потребител
bastard, не щеш да споделиш това легално ноу-хау а?
- bludniq_sin
- Потребител
Става дума за дръгел, който може да изкара пари, ако се продаде на части
Активарах си личните съобщения
Активарах си личните съобщения
- bestman
- Потребител
bludniq_sin написа:Наказателния кодекс казва:
В случаят ми го продават на мен, чрез договор.
Аз не смятам да сменявам собственост в КАТ, следователно ако, този който ми го прехвърля не ми е казал - отново ли ще съм извършил престъпление?
- bestman
- Потребител
Вие, не извършвате престъпление. Най-вероятно и продавача. Не вярвам да се е стигнало до опис и оставяне за пазене, НО той /продавача/ в такава каша се навира, че ......
- n_ikito
- Активен потребител
Както са ви казали запорът е ефективно наложен ако са изпълнени предпоставките за това (описан е автомобила и тн..). Като цяло работата е голяма бърканица и аз на ваше място бих стоял далеч от там ..
- bludniq_sin
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|