Здравейте , срещу мен е образувано изпълнително дело за парично задължение , въпреки че преди образуването му с нотариална покана съм уведомила кредитора , че на основание чл.103 от ЗЗД изплащам задължението си чрез прихващане на мое парично вземане от него , което е станало изискуемо и ликвидно преди неговото.
След получаване на поканата за доброволно изпълнение , в този смисъл подадох възражение до ЧСИ , по което и до настоящия момент не се е произнесъл.
Моля за съвет , при тези обстоятелства какво още мога да направя за прекратяване на изпълнителното дело и как да проведа защитата си ?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спешно съвет по чл.103 от ЗЗД
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спешно съвет по чл.103 от ЗЗД
Подайте молба с което молите чси да се произнесе (ей така да го има по делото) - чси вероятно ще иска становище от взискателя който пък от своя страна вероятно ще изрази становище да не се прекратява ид щото и разноските ще са за негова сметка. от там ако получите отказ отивате и подавате сигнал в камарата срещу чси-то и имаше мисля и една комисия в мин. на правосъдието при която също може да подадете сигнал. импровизирано за това се сещам .. само дето няма да стане за ден-два предполагам.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Първо, въз основа на какво е издаден ИЛ срещу вас ? Ако е въз основа на заповед за изпълнение по 410 ГПК, защо не сте реагирали ? Ако е по 417 ГПК пуснете си възражението. Оттам насетне, взискателят нека доказва , че му дължите сумите, като в хода на делото ще може да направите и възражението си за прихващане.
- lukaychev
- Младши потребител
Възражението за прихващане е до последно заседание по делото. Няма как да се прихващат суми при ИД.
- ivanov_p
- Активен потребител
Имам предвид, че ще може да направи възражение в делото, което взискателят ще заведе, за да установи вземането си, в случай, че длъжникът подаде възражение срещу заповедта.
- lukaychev
- Младши потребител
Паричното ми задължение е за присъдени съдебни разноски в полза на взискателя по гражданско дело с влязло в сила съдебно решение.
Паричното ми вземане е идентично , но по друго гражданско дело за присъдени съдебни разноски в моя полза и е възникнало преди задължението ми.
И двете задължения са между същите страни за присъдени съдебни разноски по две различни граждански дела.
Паричното ми вземане е идентично , но по друго гражданско дело за присъдени съдебни разноски в моя полза и е възникнало преди задължението ми.
И двете задължения са между същите страни за присъдени съдебни разноски по две различни граждански дела.
- kirile
- Потребител
Не обясняваш ясно. Вероятно сте длъжник по изп. дело срещу взискател, който ви дължи пари по друг изп. лист.
Не може да направите прихващане! СИ не прихващат, а събират дългове. Следва да направите следното:
1. Образувате изп. дело срещу длъжника си при същия съдия изпълнител при който той е образувал срещу вас;
2. Пускате молба по образуваното от вас дело да се запорират във ваша полза платените от вас суми по еди кое си дело, по което сте длъжник.
3. Плащате сумата и ЧСИ я запорира.
Ако вашето вземане е по-голямо си прибирате парите, като се приключва с неговото изп. дело срещу вас и продължавате да събирате остатъка. Ако вашето вземане е по-малко ще намалите дълга и приключите вашето изп. дело срещу него, като ще остане да доплащате разликата по неговото дело срещу вас.
Това се прави при насрещни изпълнителни листи и почти винаги единият е разноски по отхвърлена част от иска. Тук се внимава защото може да стане така, че неплатежоспособната фирма може да прибере парите от платежоспособната, а обратното да не стане. Затова и очите и ушите трябва да са на шест.
Не може да направите прихващане! СИ не прихващат, а събират дългове. Следва да направите следното:
1. Образувате изп. дело срещу длъжника си при същия съдия изпълнител при който той е образувал срещу вас;
2. Пускате молба по образуваното от вас дело да се запорират във ваша полза платените от вас суми по еди кое си дело, по което сте длъжник.
3. Плащате сумата и ЧСИ я запорира.
Ако вашето вземане е по-голямо си прибирате парите, като се приключва с неговото изп. дело срещу вас и продължавате да събирате остатъка. Ако вашето вземане е по-малко ще намалите дълга и приключите вашето изп. дело срещу него, като ще остане да доплащате разликата по неговото дело срещу вас.
Това се прави при насрещни изпълнителни листи и почти винаги единият е разноски по отхвърлена част от иска. Тук се внимава защото може да стане така, че неплатежоспособната фирма може да прибере парите от платежоспособната, а обратното да не стане. Затова и очите и ушите трябва да са на шест.
- ivanov_p
- Активен потребител
СИ не прихващат , а кой орган изобщо прихваща. Прихващането настъпва по силата на закона /с изявление на едната страна до другата/, а СИ само го констатира с протокол.
- ludi
- Потребител
Никой орган не прихваща, прихващането настъпва по силата на закона и се констатира в решението при вързажение за прихващане. След постановяване на решенията може да се направи искане за прихващане, което е възможно само при две изпълнителни дела(две насрещни и безпорни вземания) между същите страни висящи при един и същ СИ.
Като започнем от чистата теория отиваме в практиката и питаме:
1. Какво става с разноските?
2. Какво става с присъединените кредитори и особено тези с привилегии? Напр. как ще прихванем ако хрантутниците от НАП имат за взимат от едната страна страна размера на главницата, а другата има присъединени взискатели, без привилегии, които също трябва да блажат на разпределение? Страните ще предложат на СИ да даде на присъединените взискатели по един изп. лист да му се радват?
Как става "прихващането" по реда на погасяване?
Написал съм какво се прави, който иска да приключи за 2-3 дни да го прави, който иска да влиза в екшъни дето могат да продължат месеци или година-две, с безкрайни обжалвания - да прихваща. Да не споменавам, че при пропуснати присъединени взискатели може да остане с прихванато вземане към своя длъжник, но със задължение да връща след обжалвано разпределение.
Като започнем от чистата теория отиваме в практиката и питаме:
1. Какво става с разноските?
2. Какво става с присъединените кредитори и особено тези с привилегии? Напр. как ще прихванем ако хрантутниците от НАП имат за взимат от едната страна страна размера на главницата, а другата има присъединени взискатели, без привилегии, които също трябва да блажат на разпределение? Страните ще предложат на СИ да даде на присъединените взискатели по един изп. лист да му се радват?
Как става "прихващането" по реда на погасяване?
Написал съм какво се прави, който иска да приключи за 2-3 дни да го прави, който иска да влиза в екшъни дето могат да продължат месеци или година-две, с безкрайни обжалвания - да прихваща. Да не споменавам, че при пропуснати присъединени взискатели може да остане с прихванато вземане към своя длъжник, но със задължение да връща след обжалвано разпределение.
- ivanov_p
- Активен потребител
1. За присъдените в моя полза съдебни разноски съм образувал изпълнително дело в началото на 2013 г. Длъжникът не е платежно способен и няма имущество , което да се запорира , поради което повече от година събирането на моето вземане е невъзможно.
2. За присъдените съдебни разноски в негова полза по друго дело , длъжникът по моето изпълнително дело през 2014 г. образува изпълнително дело срещу мен при друг ЧСИ , въпреки че още преди образуването му съм изпратил до него нотариална покана , с която го уведомявам , че прихващам вземането си със моето задължение към него. Моето задължение към него е по - малко от вземането ми. Той завежда изпълнително дело , за да ме натовари допълнително с разноски по него , а ЧСИ не отговаря на възражението ми за извършено прихващане преди образуването на изпълнителното дело.
2. За присъдените съдебни разноски в негова полза по друго дело , длъжникът по моето изпълнително дело през 2014 г. образува изпълнително дело срещу мен при друг ЧСИ , въпреки че още преди образуването му съм изпратил до него нотариална покана , с която го уведомявам , че прихващам вземането си със моето задължение към него. Моето задължение към него е по - малко от вземането ми. Той завежда изпълнително дело , за да ме натовари допълнително с разноски по него , а ЧСИ не отговаря на възражението ми за извършено прихващане преди образуването на изпълнителното дело.
- kirile
- Потребител
Не си губете времето. Колегата ivanov_p ви е посочил начина по който следва да действате.
- neutralen
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|