начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

неоснователно обогатяване на банка

неоснователно обогатяване на банка

Мнениеот jelupi » 02 Май 2012, 19:02

Моля дали някой знае за това дали има Решение на ВКС за неоснователно обогатяване на банка
jelupi
Нов потребител

Re: неоснователно обогатяване на банка

Мнениеот temida_h » 02 Май 2012, 22:21

изключително добре обмислен и стратегически зададен въпрос. Не се срамувайте, отговорете на колегата,
Моля, някой дали знае: има ли такова решение на ВКС ?
temida_h
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 02 Май 2012, 22:30

Ами защо вие не отговорите? Въпроса не само че не е стратегически, а е зададен некоректно - тук няма казус а една хипотеза, че може би има някакво решение на ВКС за неоснователно обогатяване на банка. Неоснователното обогатяване по смисъла на ЗЗД съдържа няколко хипотези. Примерно някой колега посочи някакво решение, има опасност питащия да каже - това решение по този чл. го знам, мен ме интересува НО по чл.едикой си. Какво правим тогава?
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jelupi » 16 Юли 2012, 08:14

Става въпрос за следното-по кредит като обезпечение банката е поискала договорна ипотека за два имота,отделно запис на заповед с поръчители.Кредита не се обслужва и банката си е придобила собствеността върху имотите,обаче тя иска да изтегли дивидент и върху записа на заповед и притиска поръчителите по записа на заповед-запорирала е тяхно имущество и иска да го разпродаде на публична продан.В случая не е ли на лице неоснователно обогатяване на банката-тя вече е е удовлетворила с заложените като обезпечение имоти.Мисля че има свързано с това Решение на КС-един вид ако банката е удовлетворена по този път- чрез обезпечението на имоти,няма право да иска обезпечение по запис на заповед-т.е или едното или другото.В случая както тя иска да се облагодетелства и от придобитите вече от нея имоти-заложени като обезпечение при вземането на кредита и от имотите на поръчителите по записа на заповед не е ли на лице това неоснователно обогатяване.
Та ако някой знае нещо по въпроса и помогне-предварително благодаря
jelupi
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Юли 2012, 11:10

jelupi написа:Става въпрос за следното-по кредит като обезпечение банката е поискала договорна ипотека за два имота,отделно запис на заповед с поръчители.Кредита не се обслужва и банката си е придобила собствеността върху имотите,обаче тя иска да изтегли дивидент и върху записа на заповед и притиска поръчителите по записа на заповед-запорирала е тяхно имущество и иска да го разпродаде на публична продан.В случая не е ли на лице неоснователно обогатяване на банката-тя вече е е удовлетворила с заложените като обезпечение имоти.Мисля че има свързано с това Решение на КС-един вид ако банката е удовлетворена по този път- чрез обезпечението на имоти,няма право да иска обезпечение по запис на заповед-т.е или едното или другото.В случая както тя иска да се облагодетелства и от придобитите вече от нея имоти-заложени като обезпечение при вземането на кредита и от имотите на поръчителите по записа на заповед не е ли на лице това неоснователно обогатяване.
Та ако някой знае нещо по въпроса и помогне-предварително благодаря

Не е сложно на този казус да бъде поставена "диагноза".
Не ми благодарете, а се обърнете към колега адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Юли 2012, 09:19

Един въпрос /простете за който/ - въпросните ипотекирани имоти, с които "банката се е удовлетворила", стигат ли за погасяване на целия размер на кредита? Ще го задам и по друг начин: Ако от непогасената част от кредита извадите стойността на двата имота /т.е. сумата, която се е получила при продажбата им/, получава ли се нула, или отрицателно число?
inspectora
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство