начало

Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов Сарафов поиска имунитета на Кирил Петков заради ареста на Бойко Борисов

Джиросване на заем

Джиросване на заем

Мнениеот silverfan » 13 Мар 2012, 14:21

Преди десетина години баща ми,без да сподели с мен и със сестра ми,е дал 15 хил.лева заем на някакъв свой познат за кофинансиране на уж много успешен и печеливш проект.Заемът не е бил обезпечен,но има разписка.От тези 15 хил.лева баща ми е получил обратно 4 хил.лв.,след което заемът не е бил погасяван,защото заемополучателят бил фалирал.Това са много пари за родителите ми-пенсионери.Те много тежко изживяват загубата им.Темата е табу в нашето семейство.Разбрах,че преди изтичане на 5-годишния давностен срок на разписката заемополучателят е подписал нова разписка,но нищо не е плащал.Баща ми не иска да се занимава повече с този казус и се е примирил,че е постъпил наивно и затова е бил измамен.
Въпросът ми е:Може ли баща ми да джироса /преотстъпи/ правата си по разписката на мен и на сестра ми и можем ли ние да си търсим парите от въпросния пишман бизнесмен?Трябва ли да се води дело или с разписката при съдия-изпълнител директно?Какви са шансовете да се върнат парите на баща ми?
silverfan
Младши потребител

Re: Джиросване на заем

Мнениеот kleines » 13 Мар 2012, 14:38

Включете си личните съобщения от настройките на форума.
kleines
Потребител

Мнениеот inspectora » 13 Мар 2012, 14:39

silverfan написа:Може ли баща ми да джироса /преотстъпи/ правата си по разписката на мен и на сестра ми и можем ли ние да си търсим парите от въпросния пишман бизнесмен?

Може /макар, че точният термин не е джиросване/. Вземането може да се прехвъря.
silverfan написа:Трябва ли да се води дело или с разписката при съдия-изпълнител директно?

Дело трябва. Не може директно при "съдия-изпълнител" /и той не се казва така, но става ясно какво имате предвид ;) /
silverfan написа:Какви са шансовете да се върнат парите на баща ми?

Ей сега отивам да питам кристалното кълбо ... Ако някой Ви посочи какви са шансовете, значи Ви лъже /или идея си няма какво прави/ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот silverfan » 13 Мар 2012, 15:05

Извинете ме за досадната грешка.Написаното "съдия-изпълнител" да се чете "частен съдебен изпълнител".
silverfan
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство