начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Отказ от наследство

Отказ от наследство

Мнениеот sokrat » 03 Фев 2012, 23:22

Искам да питам за следния казус.Умира лице,което няма никакви активи,а само задължения към банка и има започнато изпълнително дело относно неплащане на задълженията.Лицето няма сключен граждански брак,не живее на семейни начала и няма деца.Наследници са родителите,които се отказват от наследството.Трябва ли следващите в редицата за наследяване-респективно сестра,леля,чичо,вуйчо,братовчеди всичките да се се откажат от наследството?И може ли в един момент някой втори братовчед да се окаже длъжник с огромна сума пари,без изобщо да е виждал очите на починалия?
sokrat
Младши потребител

Re: Отказ от наследство

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2012, 00:12

sokrat написа:....И може ли в един момент някой втори братовчед да се окаже длъжник с огромна сума пари,без изобщо да е виждал очите на починалия?

:roll: Тази точно хипотеза не виждам като как ще се случи, колега, освен ако е незрящ( последното идва от максимата "правото не е за незрящите", не визирам хората с увреждания).

Отказът уголемява дяловете на останалите, ако от първи ред направят отказ, то следващите наследяват, но защото е безумно да наследиш без да си призован от съда, надали е нужно да правят изричен формален отказ следващите редове, ако не са уведомени надлежно за случващото се. Пък и да не се отзоват- последиците на неявяването ги ползват.
К трябва да е активна страна в тея работи, подпомаган от съда.

п.п. Не съм имала до момента такъв казус, признавам, К да гони следващ ред на Д, но мисля, че ще се съгласите с логиката ми за изрично уведомяване от съда именно заради наличието на по-близки наследници. Макар, че чл. 51 об. се ползва за наследници от по-близка степен на родство, не виждам пречка с по-голяма задължителност да не се прилага и за по-далечните.
Не съм чела съдебни актове в тази насока, ама не вярвам да няма.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sokrat » 04 Фев 2012, 00:25

Въпроса е ,че става дума за голяма сума пари- около 30 хиляди лева и е ясно,че банката ще си търси парите до последно.Та именно за това ми е въпроса-трябва ли всички наследници до шеста степен включително изрично да се откажат от наследството?Възможно ли е в един момент банката да си търси парите от някой по реда на наследяване ако не се е отказал от наследството?

П.п-що се отнася до това,че някой втори братовчед може никога да не го е виждал вероятността е много голяма.Аз самият имам втори братовчеди,които никога не съм виждал,дори не знам общо колко са на брой.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2012, 00:33

Не бъдете така сигурен за банковите юристи, колега- те все пак са юристи!

Май не съм се изказала правилно, разбираемо, но не виждам кое точно не ви е ясно в чл. 51?
Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.

Следващия ред дори да не направи формален отказ от наследство, ако след покана от съда не се яви в посоченият срок- приключват нещата.

Бихте ли ми обяснил логиката да издирвате всички наследници на починалия длъжник, че да правят отказ?
Може пък по-добре да схвана притесненията ви.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sokrat » 04 Фев 2012, 00:43

Колежке-благодаря за информацията!Просто откакто съм завършил през 2001г се занимавам само с наказателно право,така ,че реших да се допитам до по-компетентно мнение.
Така и така съм ви хванал в добро настроение за безплатни консултации ще си позволя да ви задам още един въпрос.Откога почва да тече 5 годишния давностен срок за неизпълнено задължение по кредит към банка?
sokrat
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Фев 2012, 01:12

Хайде, да съм йезуит, но и въпросът такъв- от дата следваща датата на падежа ( чл. 84 ЗЗД). :)
Четете договора за кредит- там е казано точно кога настъпва изискуемостта на целия кредит, защото банките имат лошав навик да си държат "свежи" кредитите далеч след настъпването и.

п.п. ако тези 30х. са по един договор за кредит, навярно ще настанат трудни времена за поръчителите.
Гост.
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство