Привет на всички тук и предварително благодаря за съветите !
Аз съм бивш служител в една финансова компания и работих там до преди 3 месеца , специалноста ми е международна икономика , но както и да е ! Преди докато работих теглих креди , разбира се не е голям в размер на 500 лв , но след като бях съкратен аз доходите ми секнаха и съответно не можех да погасявам месечните задължения (което разбира се не е оправдание за неплатежоспособност), но ето тук все пак ми е молбата за съвет ! Получих преди 10 дена писмо в което на един лист е написано че ми предлагат "извънсъдебно споразумение" да си платя задълженията , аз разбира се отреагирах и предложих (помолих) служителят от това писмо по телефона да отложи малко и да ми даде повече време да мога да отреагирам все пак по някакъв начин , той не ми даде никакви гаранции. Моля ви дайте ми съвет в случай че предприемат действие със съдия изпълнител , задължени ли са да ме информират предварително при запор на сметки или посещение у дома за опис на имуществото ми в определен срок в писмен вид или просто идват без да съм уведомен и запорират каквото имаш без да те информират и съответно без право да се защитя или да възразя по един или друг начин на тази заповед ? Последното което също ме интересува е дали това че адресната ми регистрация се води при моята баба значи ,че ще и правят на нея опис на имуществото или тя няма тежест тъй като тя си е собственичка , а аз не живея там ?
Благодаря предварително дами и господа юристи !
С Уважение: Иван Славчев
- Дата и час: 01 Дек 2024, 06:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покана за извънсъдебно споразумение , съвет ?
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покана за извънсъдебно споразумение , съвет ?
Чл. 428. (1) Съдебният изпълнител е длъжен да покани длъжника да изпълни доброволно задължението си в двуседмичен срок. Когато пристъпва към изпълнение въз основа на заповед за изпълнение, съдебният изпълнител кани длъжника с връчването й, а когато заповедта е била връчена на длъжника, нов срок за доброволното й изпълнение не се дава.
(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт.
(2) Поканата съдържа името и адреса на взискателя и предупреждение към длъжника, че ако в дадения му срок не изпълни задължението си, ще се пристъпи към принудително изпълнение. В поканата се съобщават наложените запори и възбрани. Към поканата за доброволно изпълнение се прилага копие от подлежащия на изпълнение акт.
- blumenthal
- Младши потребител
При всички положения щом сте получили писмо, озаглавено "извънсъдебно споразумение", хубаво е да отидете там на място, където ви уточняват, че можете да се споразумеете или да платите и да направите с кредитора някакъв погасителен план за задължението с вноски, които ще договорите (писмено) във въпросното извънсъдебно споразумение.
След това си вземате екземпляр за вас от въпросния документ, който сте подписали при тях и си плащате според това, което сте се договорили. При това условие (за разсрочване/отсрочване на дълга), няма да имат основание да ви гонят за приинудително плащане чрез съдия изпълнител.
При всички положения за вас това би било по-изгодното, защото стигне ли се до съдия-изпълнител, ще ви натоварят и със заплащане на разноски за водене на изпълнително дело (вкл. и адвокатски или юрисконсултски хонорари), което допълнително ще увеличи дълга ви.
Сумата, която сте взели на кредит не е голяма, така че смятам няма да имате проблеми с договарянето на разсрочването й.
Успех!
След това си вземате екземпляр за вас от въпросния документ, който сте подписали при тях и си плащате според това, което сте се договорили. При това условие (за разсрочване/отсрочване на дълга), няма да имат основание да ви гонят за приинудително плащане чрез съдия изпълнител.
При всички положения за вас това би било по-изгодното, защото стигне ли се до съдия-изпълнител, ще ви натоварят и със заплащане на разноски за водене на изпълнително дело (вкл. и адвокатски или юрисконсултски хонорари), което допълнително ще увеличи дълга ви.
Сумата, която сте взели на кредит не е голяма, така че смятам няма да имате проблеми с договарянето на разсрочването й.
Успех!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Много ви благодаря за професионалните отговори !
Само искам да знам , могат ли да създадат проблем на баба ми тъй като по адрес се водя там , но не живея там ? Ако се стигне до крайност възможно ли е да пострада моята баба (собственичка на апартамента) заради моят дълг ?
Само искам да знам , могат ли да създадат проблем на баба ми тъй като по адрес се водя там , но не живея там ? Ако се стигне до крайност възможно ли е да пострада моята баба (собственичка на апартамента) заради моят дълг ?
- muadip
- Нов потребител
muadip написа:Много ви благодаря за професионалните отговори !
НЕ! Единственото, което може да стане е да получава изпратените писма до вас, тъй като ако се водите по адресна регистрация при нея, реално са длъжни да изпратят там писмата.
- bennito
- Младши потребител
Благодаря ви за всичко дами и господа юристи ! Желая ви прекрасна Коледа и Нова Година ! Всичко най добро !
- muadip
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|