начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Поръчителство по потребителски кредит

Поръчителство по потребителски кредит

Мнениеот k » 20 Фев 2003, 18:13

Поръчител съм по потребителски кредит и поради невнасяне на вноските от страна на длъжнеика бе наложен запор върху заплатата ми. Не се търси отговорност от другите поръчители, тъй като единият се е пенсионирал, а другият е напуснал предприятието, в което е работил, по времето на отпускане на кредита. Сумата е доста голяма (7000 лв., 45 вноски по 170 лв.). По договор вноските се внасят чрез касиер-платец съгласно договора на предприятието с ДСК. Длъжникът вече е пенсионер и ДСК не може да изиска пенсията му (и той не желае да я предостави за погасяване на кредита).
Въпросът е за мен какви възможности остават:
-да напусна работа, за да не внасям вноски, но в този случай кредитът евентуално ще стане предсрочно изискуем
- да си плащам като поп
- друго (дайте предложение)

Ако се предяви събиране по съдебен ред на кредита, какви ще са последствията за мен (съгласно договора за заем поръчителите са солидарно отговорни). Съдия-изпълнителят първо с длъжника ли се "разправя" или едновременно и с поръчителите. Поставя ли се запор върху пенсия.

Длъжникът има възможности да погасява заема си, но не го прави.

Моля, дайте ми съвет какво да правя.
Предварително благодаря за отговорите.
k

Re: Поръчителство по потребителски кредит

Мнениеот mitko111 » 20 Фев 2003, 23:20

Съдия изпълнителят се занимава с този, с когото ДСК е поискала и за когото е представила изпълнителен лист. Този изп. лист ДСК получава без да води исково производство, тъй като законът й дава това право - само като представи извлечения от сметките, които самата банка е водила.

ДСК може да събира парите си едновременно от всички поръчители и от длъжника, ако неможе напълно да погасява задължението от имуществото на длъжника т.е. в случая, ако неможе на месец да му вземе по 170 лв. от пенсията.

При положение, че другите поръчители (а и длъжникът) са доста трудна мишена за събиране на парите, логично е банката да се насочи към вас.

Вие можете да водите съдебно дело и да осъдите длъжникът да ви заплати всичко, което сте платили за погасяване на неговото задължение към ДСК, заедно с лихвите.

Можете и да напуснете работа, но сам си преценете струва ли си. Но в този случай гледайте работодателя Ви да не отбележи в трудовата ви книжка, че срещу вас има изпълнително дело, понеже следващия ви работодател - когато види това отбелязване - трябва да продължи да ви удържа от заплатата и да прави вноски по сметката на съдия изпълнителя. Имайте предвид, че сегашния ви работодател е задължен да го отрази в трудовата ви книжка и ако не го направи може да бъде санкциониран.
mitko111

Назад към Изпълнително и обезпечително производство