начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Банкови сметки

Банкови сметки

Мнениеот mitko111 » 20 Фев 2003, 16:29

Имам един проблем. Адвокат съм и водя търговско дело по което искам да обезпеча иска си (който е вече предявен) със запор на банкови сметки. Съдията поиска да мъ посоча конкретни сметки, а аз няма от къде да ги науча. Предполагам само в кой клон на банка са открити тези сметки. Съдията отказа да ми издаде удостоверение, с което директорът на данъчната служба да ми даде информация за декларираните от въпросното дружество сметки съгласно ДПК.

Моля да ми помогнете. Каква е процедурата да ми бъдат дадени тези сметки по легален начин?
mitko111

Re: Банкови сметки

Мнениеот miron » 20 Фев 2003, 16:42

И на какво основание съдията отказа да издаде удостоверение? Ако не иска да издаде съдебно удовстоверение, с което сам да си направите справката, тогава да осъществи другата хипотеза по чл. 148, изр. второ - да изиска сам от съответната ТДД тази информация.
Ако съдът продължава да упорства - проверете в БНБ колко банки и клонове на чужди банки има в България и поискайте запор на всички сметки на лицето във всяка една банка. Не виждам причина съдията да ви отказва - тогава искането за обезпечение ще е достатъчно конкретизирано. Ако на това основание откаже да наложи обезпечение - обжалвайте определението с частна жалба.
miron

Мнениеот ЕВР » 20 Фев 2003, 22:50

Съдът трябва да постанови определение, въз основа на което да се издаде обезпечителна заповед с искания способ за обезпечение - най-общо казано, запор върху банковите сметки на длъжника, но за ОПРЕДЕЛЕНА СУМА само /нали трябва обезпечението да е съразмерно/. След това с обезпечителната заповед отивате при съответния съдия изпълнител, който при всички случаи издава исканото от Вас удостоверение, въз основа на което да се снабдите с друго такова от съответната ТДД.
ЕВР

Мнениеот mitko111 » 20 Фев 2003, 23:04

Точно това направих първоначално, но съдията остави молбата ми без движение докато посоча "конкретни банкови сметки" - това е точното съдържание на резолюцията му..
mitko111

Мнениеот mitko111 » 21 Фев 2003, 13:17

Смятаре ли, че посочването само на банката или на даден неин клон ще е достатъчно, за да се счете, че искането ми е достатъчно конкретизирано?
mitko111

Мнениеот TeTa » 23 Фев 2003, 23:54

При това положение нямаш изгледи за успех чрез съда.Най-сигурно е да получиш номерата на сметките от счетоводители, които са извършвали разплащания по банков ред с ответника.
TeTa

Назад към Изпълнително и обезпечително производство