начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Блокирана заплата, що е то ?

Блокирана заплата, що е то ?

Мнениеот chinchilla » 18 Юли 2014, 17:02

Днес приятелката ми отива да си тегли заплатата. Да, ама в банката и казали, че заплатата била блокирана - не запорирана, а блокирана. Що е то ми се ще да знам.
Причината - тривиална ... поръчител по кредит на леля си, или братовчедка си, не разбрах точно, а и не е моя работа.
Според въпросните личности, кредита е в просрочие , но си се погасявал редовно ( една, или две вноски били просрочени ) . Според мен това си е чиста лъжа. Сега приятелката ми се разхожда по банките, според някакъв инспектор, нямало такова нещо и тяхната банка не била пуснала искане за блокиране на въпросната сметка. Но, видиш ли той нямал пълните права и трябвало шефката му да се върнела, за да направи пълна справка.
Уточнявам, цялата сума е блокирана, въпреки чи по тази сметка се превежда единствено заплатата. От сега ми е ясно, че нещата ще се проточат, но какво и къде трябва да се подаде, защото знам, че нямат право да запорират цялата заплата. Какво да и кажа да изиска от счетоводителите на фирмата и къде да го занесе?
Предварително благодаря
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Блокирана заплата, що е то ?

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2014, 18:45

Най вероятно се касае за "запор" наложен по повод на образувано изп.производство, основание за което е Заповед за незабавно изпълнение, която придружена от ИЛ, приятелката ви следва да получи от съответния ЧСИ заедно с Покана за доброволно изпълнение. Когато получи горните 3 документа Пр. ви има право на Възражение срещу Заповедта за незабавно изпълнение, ако счита че има основание за такова възражение. Най добре е с документите да отиде при адвокат.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 18 Юли 2014, 21:30

Не е запор. Сега подробности. Сметката била блокирана, защото дължащия , дължи на същата банк. Няма дело , няма изп.лист, не е намесен чси. Това била вътрешна политика на райфайзен. Да блокира пари като застраховка.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот neutralen » 18 Юли 2014, 22:01

:D Щом казваш...
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 18 Юли 2014, 22:08

chinchilla написа:Не е запор. Сега подробности. Сметката била блокирана, защото дължащия , дължи на същата банк. Няма дело , няма изп.лист, не е намесен чси. Това била вътрешна политика на райфайзен. Да блокира пари като застраховка.

Не е вътрешна политика, обикновено фигурира като клауза в договора за кредит. Щом сте поръчители, закрийте си сметката там и отивайте в друга банка. Така поне ще вадят изпълнителни листи преди запорите, т.е ще можете да се ползвате от законовата защита. Сега вие трябва да водите дела и да доказвате, че действията на банката са неправомерни.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот doc03 » 18 Юли 2014, 22:52

chinchilla написа:Не е запор. Сега подробности. Сметката била блокирана, защото дължащия , дължи на същата банк. Няма дело , няма изп.лист, не е намесен чси. Това била вътрешна политика на райфайзен. Да блокира пари като застраховка.

Точно така. Длъжникът дължи на Райфайзен, поръчителят (приятелката) има сметка в същата банка. Дори и думата блокирана да не е най-подходяща (а по разбираеми причини, не могат да ползват думата "запорирана"), това е резултатът - не може да тегли. Предполагам, че сумите по сметката си стоят и не са пипнати все още. (А и не само тази банка работи така.)
Съветът на kdkrastev1234 за смяна на банката, в която работодателят превежда заплатата е най-подходящ като вид "бърза помощ" :) , за да може поне другия месец да си вземе парите, след това вече ще се мислят нещата занапред, но пак трябва да стане бързо. Не е ясно дали роднината ще плаща. ... а и тази схема е със смяната е ...отработена :-) Приятелката вероятно няма нито запор, нито изпълнителен лист, нито са завели изпълнително дело. Просто им е дюшеш, че е клиент на тяхната банка.
Трябва обаче да побърза, защото работодателите са малко инертни откъм такива промени, а и има едно число от месеца, което ако се подмине, смяната на банката от страна на работодателя остава за по-следващия месец.

П.П. От Райфайзен могат да се очакват всякакви бисери ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 19 Юли 2014, 13:44

Случаят е точно такъв, какъвто го описа doc03
В Понеделник ще се ходи по мъките.
Да, парите не са иззети, или както се казва, стоят си в сметката, но не могат да бъдат теглени.
Да разбирам ли, че действията на банката са неправомерни ?

Аз от години ползвам единствено цкб.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот doc03 » 19 Юли 2014, 14:05

Отвсякъде е неправомерно, но не знаем какво пише в онзи договор - дали не е клауза, дори и с малки буквички, и тогава ще е по силата на договор. А в случая банката не се интересува какъв е превода - заплата, детски, за безработни ... гледат да си подсигурят парите.
По принцип, при пропуснати три вноски правят такива неща.
Юркай ги онези да ходят да плащат!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 19 Юли 2014, 14:23

Уж, цялата фамилия на приятелката ми са се заели с юркането.
А тези хора специално аз, не желая нито да виждам, нито да имам какъвто и да било вид комуникация с тях, както за тяхно, така и за мое добро, че с тоя член 29....
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот jhoro » 17 Сеп 2014, 11:45

doc03 написа:П.П. От Райфайзен могат да се очакват всякакви бисери ...

Без да искам да ви засегна, но Вие се радвайте че парите са просто блокирани - стоят си там и никой не ги пипа. Райфайзен имат навика да си вземат пари от други сметки (свързани сметки, не какви да е) и да си "оправят счетоводството".
jhoro
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 22 Сеп 2014, 08:30

За щастие, всичко се оправи за момента. Ония са си внесли дължимите вноски, моята приятелка си изтегли заплатата и си закри сметката в райфайзен.
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство