начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Изпълнително дело срещу малолетен

Изпълнително дело срещу малолетен

Мнениеот milestone » 03 Юни 2014, 15:13

Здравейте,

Излагам случая си тук, защото съм поставен пред много сложен проблем. За да няма излишни дискусии, аз съм взискател по делото, не съм юрист, просто човек. Ако някой има и морални обструкции по случая, който ще изложа, моля също да си ги спести, защото нито е в моята ситуация, нито е преживял и преживява това, което аз преживявам. А и в крайна сметка, тук се търсят и предлагат съвети по юридически казуси, а не морални оценки.

Случаят е следният: преди пет години /по стария СК/ се разделих с жената, с която живеех и от която имам малолетен син. Малко след раздялата сключих споразумение С НЕЯ за плащане на определена сума като издръжка за сина ми и за режим на виждане, както и включващо други клаузи, нямащи отношение към детето. Споразумението не е одобрявано от съд. Поради очевидното неизпълнение от нейна страна /неосигуряване на режима на лични отношение/, след като стриктно бях спазвал споразумението от моя страна, няколко месеца по-късно го прекратих с нотариална покана. Отново няколко месеца по-късно тя си извади заповед за незабавно изпълнение на база на това споразумение, поискана обаче и издадена на името на детето, чрез нея като "законен" представител, пропускайки да спомене за развалянето на споразумението. Не виждам какво и е бил законно на представителство, но факт. Събрана ми бе голяма сума пари с изпълнително производство. Незабавно обжалвах, тя заведе дело по общия исков ред, отново от името на детето. През 2011 г. СГС отмени заповедта за незабавно изпълнение, а през 2013 г. приключи и делото по общия ред, водено срещу мен, отново в моя полза. От месец насам се снабдих с обратен изпълнителен лист за събраните на база отменената заповед за изпълнение суми, в т.ч. главница, събрани от нея тогава лихви, законна лихва върху главницата от тогава и разходи за ЧСИ, събрани тогава от мен. Снабдих се и с изп.лист за адвокатските разноски по делото по общия исков ред. Дотук добре. Заведох чрез адвокат изп.дело при ЧСИ и изведнъж се оказа, че на майката /която вече на база на друго съдебно решение/ вече е законен представител на детето не може нито да й се направи запор, нито нищо, поради факта, че ответната страна била не тя, а детето, и изп.производство трябвало да е само срещу него. А то съответно, няма нищо. И сега оставам с една гола покана за доброволно изпълнение. А по дела, които водя, може да има и допълнителни изп.листове. Бесен съм и не мога да повярвам, че е възможен такъв правен абсурд - при все, че майката представлява детето, на практика тя ме съди, тя е взела парите, аз да не мога да си ги взема от нея, само защото действала като "законен" представител на детето, а не от нейно име. Готов съм да пиша до кого ли не, но това просто е невероятно!

Много моля за съвет и правно издържано мнение, за което ще съм искрено благодарен!
milestone
Нов потребител

Re: Изпълнително дело срещу малолетен

Мнениеот kdkrastev1234 » 09 Юни 2014, 21:23

Не е правен абсурд, а по-скоро стандартна ситуация. Сърдете се на тези, които са водили делата и не са ви обяснили, че няма да стигнете до пари. Преди всяко дело се прави проверка на имотното състояние на длъжника, дори и да е дете. Има и обезпечителни процедури /в случая е можело да поискате спиране на изпълнителните дела срещу вас/.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство