Здравейте!
Казуса е следния:
Изпълнително дело по ГПК, възложено на ЧСИ. Длъжника има задължения към НАП, държавата е присъединен кредитор.ЧСИ има някаква справка или служебна бележка за задълженията към НАП. Длъжника си изважда удостоверение за липса на задължения и го представяна ЧСИ.
ЧСИ иска да си събере проп. такса по т.26 от тарифата върху разликата между: задължението към НАП по справката, минус вече платеното към НАП от ЧСИ.
Има ли изход?
Освен това ЧСИ издава две фактури за длъжника: една за събраните суми от запорираната му сметка (изпълнение на парично вземане), и втора- за наредените суми на НАП (изпълнение на парично вземане-НАП). Излиза че събира пари два пъти за едно и също нещо. Нещо мога ли да направя?
Благодаря.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 00:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Такси ЧСИ
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Такси ЧСИ
Нещо не ми стана ясно - дължимите суми към НАП са платени от длъжника директно към тях или са събрани и изплатени от ЧСИ?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
windlove написа:Нещо не ми стана ясно - дължимите суми към НАП са платени от длъжника директно към тях или са събрани и изплатени от ЧСИ?
ЧАСТ от дължимите суми към НАП са събрани и изплатени от ЧСИ. За останалото длъжника е предоставил обезпечение, поради което НАП му издава удостоверение за липса на задължения (чисто).
- racer
- Младши потребител
Предполагам ЧСИ е присъединил дължавата въз основа на Удостоверение по чл. 191, ал.4 ДОПК за сумите посочени в него. От това, което написахте, става ясно, че ЧСИ е събрал суми към НАП и си е удържал пропорционална такса за събраното вземане по т.26. Ако си е събрал пропорционална такса само върху конкретната сума преведена към НАП, а не спрямо цялото вземане не виждам кое ви притеснява?
- windlove
- Потребител
windlove написа:Предполагам ЧСИ е присъединил дължавата въз основа на Удостоверение по чл. 191, ал.4 ДОПК за сумите посочени в него. От това, което написахте, става ясно, че ЧСИ е събрал суми към НАП и си е удържал пропорционална такса за събраното вземане по т.26. Ако си е събрал пропорционална такса само върху конкретната сума преведена към НАП, а не спрямо цялото вземане не виждам кое ви притеснява?
ЧСИ твърди, че му дължим проп. такса и върху това, което той не е събрал.
А по втория ми въпрос някаква идея?
- racer
- Младши потребител
По въпроса за двете фактури ли? Предполагам ви е пуснал фактури за събраните пропорционални такси. Изплащал ли е някакви суми и към основния взискател? - Ако е изплащал може да е пуснал 2 фактури за т.26, която си е взел за плащането към него и друга за т.26 за плащането към НАП, но това са само догадки без да се видят няма как да кажа нещо със сигурност.
- windlove
- Потребител
windlove написа:По въпроса за двете фактури ли? Предполагам ви е пуснал фактури за събраните пропорционални такси. Изплащал ли е някакви суми и към основния взискател? - Ако е изплащал може да е пуснал 2 фактури за т.26, която си е взел за плащането към него и друга за т.26 за плащането към НАП, но това са само догадки без да се видят няма как да кажа нещо със сигурност.
НЕ, не е изплащал суми към основния взискател. Има две фактури за изпълнение на парични вземания-една за събраната сума и една, малко по-малка, за преведените пари на НАП. Нормално ли е това?
- racer
- Младши потребител
Звучи ми станно ЧСИ да ви пусне фактура за събрана сума по запор, която не е за него ... по това което казвате.
Той ще ви пусне фактури/сметки за сумите, които постъпват по неговата сметка за такси и разноски, но ми е странно за суми, които примерно отиват за взискател, как ще ви издаде фактура.Ако има как да ги качите тук ще ми е любопитно да ги видя.
Той ще ви пусне фактури/сметки за сумите, които постъпват по неговата сметка за такси и разноски, но ми е странно за суми, които примерно отиват за взискател, как ще ви издаде фактура.Ако има как да ги качите тук ще ми е любопитно да ги видя.
- windlove
- Потребител
windlove написа:Звучи ми станно ЧСИ да ви пусне фактура за събрана сума по запор, която не е за него ... по това което казвате.
Значи на едната сметка пише- изпълнение на парично вземане. мат интерес-сумата която ЧСИ е събрал. Проп. такса-изчислената.Обикновена такса и допълнит. разноски няма. данъчна основа=проп. такса. ДДС и т.н.
На другата сметка е същото, но действието е -изпълнение на парично вземане-НАП. мат. интерес е сумата, която е преведена на НАП-малко по-малко от събраната. Данъчна основа и т.н.
- racer
- Младши потребител
Най - лесно може да проверите какви пари си е удържал ЧСИ от разпределението, което е изготвил - предполагам ви е изпращал съобщение за това след като е имало и присъединен взискател държавата. Така както го обяснявате аз лично не се ориентирам - съжалявам.
Другото което ми идва на ум в момента е да е пуснал 1 вата фактура върху събраната сума, но от тази сума трябва да се приспаднат разноските, които взискателя е платил за изпълнителните действия на ЧСИ и той вече е получил и върху тях няма как да си начислява пропорционална такса и да си е коригирал фактурата само върху изплатените суми към НАП. Но това е предположение!
Другото което ми идва на ум в момента е да е пуснал 1 вата фактура върху събраната сума, но от тази сума трябва да се приспаднат разноските, които взискателя е платил за изпълнителните действия на ЧСИ и той вече е получил и върху тях няма как да си начислява пропорционална такса и да си е коригирал фактурата само върху изплатените суми към НАП. Но това е предположение!
- windlove
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|