- Дата и час: 01 Дек 2024, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покана за доброволно изпълнение след отказ от наследство?
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Покана за доброволно изпълнение след отказ от наследство?
Здравейте!
"Баща ми" умира пред година и няколко месеца. Тъй като не познавам този човек направих отказ от наследство по надлежния ред. Месеци след този отказ е издаден изпълнителен лист, а сега получавам покана за доброволно изпълнение от ЧСИ да изплатя част от неговите задължения към някаква банка /другата част е на други наследници/. Въпроса ми е, след като съм направила отказ от наследство, защо продължават да ме търсят? Възможно ли е ЧСИ да не си е свършил работата и да не е проверил, че съм се отказала? И как следва да постъпя изобщо?
Благодаря предварително!
"Баща ми" умира пред година и няколко месеца. Тъй като не познавам този човек направих отказ от наследство по надлежния ред. Месеци след този отказ е издаден изпълнителен лист, а сега получавам покана за доброволно изпълнение от ЧСИ да изплатя част от неговите задължения към някаква банка /другата част е на други наследници/. Въпроса ми е, след като съм направила отказ от наследство, защо продължават да ме търсят? Възможно ли е ЧСИ да не си е свършил работата и да не е проверил, че съм се отказала? И как следва да постъпя изобщо?
Благодаря предварително!
- jmulju
- Младши потребител
Re: Покана за доброволно изпълнение след отказ от наследство
В отговор на неговата покана за доброволно изпълнение му изпратете копие от вписания документ, в който се отказвате от наследство със заявление да прекрати изпълнителното дело срещу Вас и да вдигне всички запори и възбрани, ако има наложени такива(в поканата трябва да пише).
- thebeast
- Потребител
thebeast, снощи се разрових и открих, че всъщност според чл. 56 от Закона на наследството кредитоискателя може да иска унищожение на отказа в своя полза и искът можел да се предяви в едногодишен срок от узнаване за отказа. Каква е вероятността да уважат молбата на кредитора и моя отказ да се счита за нищожен? Отказа съм направила в размките на 6 месеца след смъртта на "баща ми". А изпълнителния лист, който му е пуснат е доста след моя отказ. Т.е. аз не съм знаела по никакъв начин за този кредит.
- jmulju
- Младши потребител
Издаването на Заповед за изпълнение и ИЛ срещу починало преди това лице-длъжник е недопустимо
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::shock: Издаването на Заповед за изпълнение и ИЛ срещу починало преди това лице-длъжник е недопустимо
И на мен ми беше доста странно. Още повече, че той е спрял да плаща въпросния кредит още 03.2010 г., а изпълнителния лист и заповед срещу него е от 11.2012 г. А той е починал края на 2011 г. Ще изпратя нот. заверено копие от отказа си, заедно с възражение. Могат ли все пак докато всичко се изясни да запорират заплатата ми?
thebeast,в поканата не пише нищо за запори и възбрани.
- jmulju
- Младши потребител
Относно вероятностите: гаранция - Франция;
щом има и други наследници - ще подгони тях;
а пък ако банката поиска унищожаването на отказа, ще се мисли за доказателства, че причината за отказа е отношенията с "баща" Ви, а не наличието на дългове и желанието Ви да се отървете от тях;
Аз съм само 20 % юрист, с удостоверение от Свободен факултет, така че потърсете и други мнения
щом има и други наследници - ще подгони тях;
а пък ако банката поиска унищожаването на отказа, ще се мисли за доказателства, че причината за отказа е отношенията с "баща" Ви, а не наличието на дългове и желанието Ви да се отървете от тях;
Аз съм само 20 % юрист, с удостоверение от Свободен факултет, така че потърсете и други мнения
- thebeast
- Потребител
Казусът е с изключителна правна сложност. Преди време тук във форума имаше такава тема - "Постановено съдебно решение срещу починал наследодател", разискванията по темата са 10 листа ! Ако представлява интерес за вас - прочетете я.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen, благодаря за нощното четиво Още на втория лист не разбирах абсолютно нищо от написаното, изразяващо се в многобройни термини, съкращения, терминологии и правен хумор И все пак моята цел не е да се докаже, че иска е нищожен или недопустим, а че аз не съм наследник. А и нямам представа кога е започнало делото срещу "баща ми" - приживе или след като е починал. Това как мога да го разбера?
Утре ще изпратя възражението си до РС и до ЧСИ, заедно с копие от Удостоверение за отказ от наследство и...ще чакам. Кой знае още колко писма ме очакват, предвид, че е имал и ЕТ...
Имам и друг въпрос: до колко време след смъртта може да се откажеш от наследство? Не намерих никъде в закона някакъв срок, има само 3 месечен срок когато го приемаш по опис.
the beast, всяко мнение е важно, пък било то и от 20-процентов юрист
Утре ще изпратя възражението си до РС и до ЧСИ, заедно с копие от Удостоверение за отказ от наследство и...ще чакам. Кой знае още колко писма ме очакват, предвид, че е имал и ЕТ...
Имам и друг въпрос: до колко време след смъртта може да се откажеш от наследство? Не намерих никъде в закона някакъв срок, има само 3 месечен срок когато го приемаш по опис.
the beast, всяко мнение е важно, пък било то и от 20-процентов юрист
- jmulju
- Младши потребител
Възнинка следния въпрос - как ще докажа, че съм изпратила документите на ЧСИ? Обратната разписка за мен не е доказателство, защото тя не е обвързана със съдържанието на писмото. Той трябва ли да състави протокол или нещо, в което да отрази какво се случва и аз не е ли редно да имам копие от него?
- jmulju
- Младши потребител
СИ е длъжен да състави протокол и не само това, но едва ли ще го направи, затова, копие/препис от изпратеното възражение до СИ, изпратете директно в съда издал Заповедтта за изпълнение, като посочите Рег.№ на заповедното производство
- neutralen
- Активен потребител
Зависи от разстоянието между кантората на ЧСИ и вашето местоживеене (месторабота). Аз бих отишъл до кантората и да представя два еднообразни екземпляра (единия за мен) да му сложат входящ номер или да се подпише деловодителката, че го получава.
- thebeast
- Потребител
Български пощи са под всякаква критика, не може да им се вярва. Дори в стандартите за универсалната пощенска услуга, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията, няма и думичка за документиране на доставките. Наскоро в нашия вход се получи писмо, предназначено за населено място на разстояние 140 км. но с едноименна улица и номер. Кьормосун табелата (пощенски код с големи цифри и име на населеното място).
- thebeast
- Потребител
neutralen написа:...затова, копие/препис от изпратеното възражение до СИ, изпратете директно в съда издал Заповедтта за изпълнение, като посочите Рег.№ на заповедното производство
Речено-сторено Дори ми дадоха баркодове някакви за проследяване на писмата на сайта на Български пощи /в интерес на истината не знаех, че имат дори сайт /
Кантората е на около 350 км. от мен, иначе с най-голямо удоволствие бих отишла лично да му я връча със самодоволна усмивка Но ако до средата на другата седмица не ми се върне обратната разписка, ще се наложи да попътувам.
thebeast написа:Наскоро в нашия вход се получи писмо, предназначено за населено място на разстояние 140 км. но с едноименна улица и номер. Кьормосун табелата (пощенски код с големи цифри и име на населеното място).
thebeast, щеше да е смешно ако не беше толкова трагично.
- jmulju
- Младши потребител
Ще се върне! А Вие вместо към кантората идете на екскурзия на място, където не сте ходили!
- thebeast
- Потребител
Разписките се върнаха. Сега предполагам трябва да чакам отговор от ЧСИ.
Благодаря за идеята, но по-скоро съм на принципа "първо работата, после удоволствието"
thebeast написа:...А Вие вместо към кантората идете на екскурзия на място, където не сте ходили!
Благодаря за идеята, но по-скоро съм на принципа "първо работата, после удоволствието"
- jmulju
- Младши потребител
Времето работи против теб. Едва ли ЧСИ ще отговори на възражението ти, или ако отговори няма да го уважи. Върви при адвокат, щото нещата са твърде сложни, както ти писах по-горе, а ти не си направи труда дори да прочетеш темата която ти посочих и която има за предмет точно такива случаи като твоя
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:... а ти не си направи труда дори да прочетеш темата която ти посочих и която има за предмет точно такива случаи като твоя
Тук грешиш - четох темата и по-скоро първите страници, докато все още разбирах какво пише. Още повече, че за мен е недопустимо да се издава изпълнителен лист срещу починало лице! Точно това попитах и адвокат, който ми отговори с две думи, че всичко е възможно и в случая въобще не стана дума да се оспори Заповедта за изпълнение. Възразихме, че изобщо съм наследник на починалото лице, тъй като съм направила отказ от наследство.
Не предполагах, че от РС ще са толкова бързи, но днес ми връчиха Определение, в което като мотиви описват точно, че Заповедта за изпълнение е издадена след смъртта на длъжника и не може да възникне съответното процесуално правоотношение. При липсата на валидно правоотношение в него не могат да встъпят и наседниците на длъжника. Прекратяват производството по делото и обезсилват заповедта за незабавно изпълнение и изпълнителния лист! Незнам дали това е краят, дано!
- jmulju
- Младши потребител
Очевидно сте "забравили", че аз ви дадох съвета препис от Възражението до СИ, да изпратите в Съда, издал заповедтта за изпълнение. Въпреки неправилно формулираното от вас възражение, Съдът след като е констатирал, че е издал Заповед за изпълнение срещу починало лице, правилно и законосъобразно е обезсилил Заповедта и ИЛ и е прекратил делото. Ако бяхте прочели темата, щяхте да видите че такова е и моето мнение - не може да се издава Заповед за изпълнение срещу починало лице-длъжник и т.н. а не да твърдите, че аз греша. Всичко хубаво.
- neutralen
- Активен потребител
Къде точно съм казала, че грешите?! И двамата сме съгласни, че е недопустимо да се издаде Заповед за изпълнение срещу починало лице! Още повече, че по-рано в темата сме го коментирали. Не разбирам защо сте толкова докачлив и с какво съм предизвикала това отношение!
Благодаря за помощта на всички!
Благодаря за помощта на всички!
- jmulju
- Младши потребител
Благодаря за комплиментите, това се казва благодарност
- neutralen
- Активен потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|