Здравейте!
Моят казус е следният: Кредитор е завел изпълнително дело срещу длъжник. Наложил е възбрана върху имот, който е обявен за публична продан. Длъжникът успява да прехвърли имота на двете си деца, преди кредиторът да има постановление за възлагане. По-късно лицата, на които е прехвърлен въпросният имот го продават.В последствие кредиторът завежда Павлов иск срещу прехвърлянето на имота от длъжника на неговите деца. Интересува ме, какви са последствията за лицата,(деца на длъжника) които са придобили въпросният имот от длъжника чрез дарение?
Благодаря Ви за отделеното време!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 06:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Павлов иск-какви са последствията за длъжника
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Павлов иск-какви са последствията за длъжника
Кредитора си губи времето, налагането на възбрана върху въпросния имот преди продажбата, прави същата относително недействителна спрямо него и той може да насочи изпълнението директно към имота без да води иска по чл. 135 ЗЗД, а новите купувачи или децата му ще претърпят евикция или съдебно отстранение от веща.
- Hellthorn
- Младши потребител
Благодаря за бързия отговор! Не съм обаче много сигурна кога е наложена възбраната...ако е след публичната продан, децата на длъжника носят ли отговорност за това, че имотът им е дарен?
- danaq_v
- Нов потребител
Вижте възбраната се налага преди описа, който пък предхожда публичната продан, няма как да се продава имот без да е описан, а пък не може да се опише без да е възбранен, съберете повече данни и направете консултация със адвокат може да има доста обстоятелства, които имат значение към казуса. Принципно ако дарението е преди възбрана, Павловия иск е единствената възможност на кредитора, проблема за Вас (предполагам, че Вие сте надарени), е че сделката е безвъзмездна и е от роднина, което прави иска относително лесно доказуем и ще Ви отнеме имота. Във всеки случай отидете при колега адвокат.
- Hellthorn
- Младши потребител
Там е проблемът, че въпросният имот е вече продаден на други лица. Възможно ли е кредиторът да ми направи запор на заплата или нещо такова?
- danaq_v
- Нов потребител
Ако Вие сте длъжника може да Ви налга запори ако не сте не може
- Hellthorn
- Младши потребител
Аз съм едно то двете надарени лица, значи не може да има претенции към мен?
Много Ви благодаря още веднъж!
Много Ви благодаря още веднъж!
- danaq_v
- Нов потребител
Взискателят... няма никакъв проблем с тези сделки.
Вие, надарените, не бива да се радвате, така щото сте продали на трето лице( думата евикция не ви говори сега нищо, но след време ще установите съдържанието и), което един ден ще си търси парите по покупко-продажбата, ведно с лихви и според зависи останалото като екстри.
Е, точно тогава идва момента на запори, възбрани и прочее в най-добрия случай, защото може да четете сценарий за по-ужасен филм.
Тези неща си ги знаете- все пак ненапразно бързо сте се отървали от имота.
Вие, надарените, не бива да се радвате, така щото сте продали на трето лице( думата евикция не ви говори сега нищо, но след време ще установите съдържанието и), което един ден ще си търси парите по покупко-продажбата, ведно с лихви и според зависи останалото като екстри.
Е, точно тогава идва момента на запори, възбрани и прочее в най-добрия случай, защото може да четете сценарий за по-ужасен филм.
Тези неща си ги знаете- все пак ненапразно бързо сте се отървали от имота.
Последно издигане danaq_v от 13 Авг 2012, 14:23
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|