начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

самоуправство ли е това?

самоуправство ли е това?

Мнениеот mimi_1129 » 07 Дек 2011, 18:41

Преди три дни разбрах че на обекта който стопванисвам и управлявам ми е отнето владение чрез самоуправни действия . Казусът е следният. Във владение на обекта се намирам като трето лице по рещение на съда, влязло в законна сила . Владението на обекта ми е възстановено 2006 год, а въвод във владение осъществен 2010.год. цели четири години по късно , но това в момента не е проблем. Междувременно , лицето което е било в владение преди мен печели дела срещу собственика на имота и се сдобива с изпълнителен лист, а имота в който се намирам се изнася на публична продан, която още не е обявена. Съдия изпълнител назначава с разпореждане управител на обекта до реализиране на публична продан. Проблема е следният . Назначеният за управител ,със съдействие на полицията , в моето отсъствие сменя бравите на обекта, назначава СОТ , и чрез такова самоуправно действие ми отнема владението на обекта. Подадох жалба до прокуратурата. както и до полицията и държавен съдия изпълните за самоуправни действия на назначения от съдия изпълнител управител, но до днес 6-ти ден нямам никакъв отговор. Има ли някакъв законен срок за отговор на подадените жалби от мен, и дали е всичко това е законно от страна на съдия изпълнител , и от полицията. Напомням че се касае само за разпореждане с което се назначава управител-пазач на обекта. Моля Ви помогнете , кажете какво да правя. Блгодаря.
mimi_1129
Нов потребител

Re: самоуправство ли е това?

Мнениеот svp_66 » 11 Дек 2011, 18:01

mimi_1129, има нещо неясно в информацията, която давате. Говорите, че владеете имот и вие отнето владението, в същото време, казвате, че имота се продава на публична продан за дълга на собственика. Най-вероятно не сте собственик. На какво основание владеете имота. Следва да имате предвид, че ако не сте собственик на имот, а този имот се продаде да публична продан, се извършва въвод във владение срещу всяко трето лице, което се намира в имота. Да не би да е проведена публична продан и да става въпрос за въвод на новия собственик.
Понеже говорите за назначаване на управител - управител се назначава при описване на имота, обикновено това е длъжника. Впоследствие пазача на имота може да бъде сменен ако се пречи имота да бъде огледан от кандидат купувачи, или не се стопанисва добре, както казва закона "с грижата на добър стопанин". Не е рядка тази практика, особено в случаите ,когато се пречи на желаещите да огледат имота. Съдебния изпълнител се произнася с акт - протокол, разпореждане, няма нищо незаконно. Обикновено за пазач на имота се назначава взискателя, назначаването на трето лице изисква разноски. Пазача на имота следва да се грижи за имота, да го стопанисва, за което следва да има достъп до него. Един от начините е с охранителна система, когато се касае за скъп имот. Казвате, че сте подали жалби. Ако обжалвате действието на съдебния изпълнител, следва да имота предвид, че има технологично време за администриране на жалбата ви, така че закъснението от 6 дена, не смятам, че е закъснение. Все пак жалбата трябва да се прецени, евентуално да се отстранят нередовности.Държавните съдебни изпълнители работят с призовкари, които не връчват много скоро съобщенията, особено, ако се касае за по-големи градове. Понеже, както ви казах, има нещо неясно в посоченото от вас, просто лаконично изложих становището си.
svp_66
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 11 Дек 2011, 19:32

mimi_1129 написа:Преди три дни разбрах че на обекта който стопванисвам и управлявам ми е отнето владение чрез самоуправни действия . Казусът е следният. Във владение на обекта се намирам като трето лице по рещение на съда, влязло в законна сила . Владението на обекта ми е възстановено 2006 год, а въвод във владение осъществен 2010.год. цели четири години по късно , но това в момента не е проблем. Междувременно , лицето което е било в владение преди мен печели дела срещу собственика на имота и се сдобива с изпълнителен лист, а имота в който се намирам се изнася на публична продан, която още не е обявена. Съдия изпълнител назначава с разпореждане управител на обекта до реализиране на публична продан. Проблема е следният . Назначеният за управител ,със съдействие на полицията , в моето отсъствие сменя бравите на обекта, назначава СОТ , и чрез такова самоуправно действие ми отнема владението на обекта. Подадох жалба до прокуратурата. както и до полицията и държавен съдия изпълните за самоуправни действия на назначения от съдия изпълнител управител, но до днес 6-ти ден нямам никакъв отговор. Има ли някакъв законен срок за отговор на подадените жалби от мен, и дали е всичко това е законно от страна на съдия изпълнител , и от полицията. Напомням че се касае само за разпореждане с което се назначава управител-пазач на обекта. Моля Ви помогнете , кажете какво да правя. Блгодаря.

Добре де, ама Вие твърдите, че имате владение, като Ви е извършен въвод във владение (в качеството на каква?), но собственикът е друг. Предният "владетел" печели някакъв вещен иск (с предмет - този имот) от лицето собственик и така придобива правото на собственост (???).
А ако действията по въвод във владение за извършени със съдействието на СИ и полиция - не търсете
под вола теле и не очаквайте нищо от прокуратурата. Намерете си адвокат в областта на имотните "разправии", а не адвокат по наказателни дела.

Всъщност, svp_66 го е написал(а) горе-долу същото.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ton4e » 11 Дек 2011, 19:46

Бих искала да споделя нещо по темата. От много време не влизам във форума, бях забравила парола и потребител, но понеже се нуждая от дискусия по тема се регистрирах отново. Преглеждайки темите, видях тази "самоуправство ли е", което преди време ми представляваше интерес. Едва ли ще съм много полезна на питащия, но мога да споделя моя подобен случай преди години. Мой клиент имаше да получава пари от фирма. Естествено фирмата не плащаше и образувахме изп. дело. Попаднахме при много свестен съдия изпълнител, тогава май нямаше още частни. Минахме през много трудности, докато накрая възбранихме имот на фирмата - търговски обект, който фирмата непрекъснато отдаваше под наем. Докато делото се движеше, се смениха двама-трима наематели. С триста зора описахме имота. Продажбите отначало все бяха нередовно разгласени, после делото бе спирано за кратко с обезп. з-д, която се отмени, но това няма значение. Тъй като моя клиент бе заинтересован да си получи парите, активно търсеше купувачи, но като се стигаше до оглед на имота, достъп не се осигуряваше, освен това при смяната на всеки наемател, все нещо се разрушаваше. По наше искане съдия изпълнителя непрекъснато напомняше отговорността на длъжника, който бе назначен за пазач, но нямаше никакъв резултат. Накрая по наше искане съдия изпълнителя назначи моя клиент за пазач на имота до провеждане на проданта. Мисля,че беше изготвил протокол, не си спомням. Моя клиент нае фирма, която го охраняваше и така всички пречки за оглед на имота приключиха. Знам, че тогава длъжника обжалва, беше по старото ГПК, но окръжния съд потвърди действието на съдия изпълнителя. Имотът се продаде, стигна се и до въвод. След хиляди прерипети нещата приключиха успешно за нас. Надявам се да съм полезна на mimi_1129. Не мисля, че с нов управител на имота има самоуправство, за самоуправство, следва да има престъпление.
ton4e
Нов потребител

Мнениеот svp_66 » 11 Дек 2011, 22:16

Забравих да спомена, че за да изясните случая следва трябва да правите разлика между собственост, владение, държане и ползване.
svp_66
Нов потребител

Мнениеот mimi_1129 » 12 Дек 2011, 16:47

Мисля че не бях достатъчно ясна. 1991.год сключих договора за нам на спорния обект. В договора е изрично записано 1. Договора се прекратява по изстичане на срока 2. По взаимно съгласие 3. При прекратяване на договора наемодателя заплаща на наемателя за направени подобрения в момента действащи цени. Това трето условие из договора не е изпълнено и договора е преминал в безсрочен. Поради отсъствието ми сключих договора с фирмата хикс за ползване на обекта за срок от 4 години ,със всички права произтичащи от договора от 1991год. С друг договор с фирмата хикс си върнах обратно правата по договора 2004год ,след договорен срок от 4 години. Фирмата хикс отказва да напусне обекта и бях принудена да заведа дело (по тогава действащ чл. 126 ж от ГПК)
което спечелих и получих заповед за възстановяване на владението 2005.год. От тогава 2005-2010 год бяч спирана с обезспечителни заповеди (две) от страната на фирмата хикс, която оспорваше истиниттоста на подписания договор от 2004 ( оспорваше своеръчно положен подпис и печат). На 17 04. 2010 год получих решението с което се потвърждава истинитостта на договора , и съшия влиза в законна сила. От 17.04./10 до 26.09 полицията отказваш да изпълни заповед възстановяване на владението (2005), и след като спечелих и дело срещу полициятя , на Адм. Съд бях въведена във вледение на обекта, на 16.10.2011. Фирмата хикс междувремено завежда дело срещу наемодателя използвайк точка от договора и иска да се заплати вложени средства за подобрения на обекта. печели дело на СОС и се сдобива със изпълнителен лис ,срещу който са извършени наведени действия от страната на назначения пазач на обекта. Аз просто бях изхеърлена. Напомням ,че подобренията на обекта ас направени 1992 год., фирмата хикс ЗАВЕЖА ДЕЛО 2006.год.,а публичната продан още не е назначена. Надявам се че, бях по ясна в обяснението си и много Ви моля за помощт. БЛАГОДАРЯ
mimi_1129
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство