Преди 6 м. спечелих търг от съдия изпълнител. Внесох в срок остатъчната сума и държавната такса. 5 дни след като внесох ДТ длъжникът направи частични плащания за да погаси дълга си. В същия ден СИ написа постановлението за възлагане(може би случайно).
Доколкото ми е известно по чл.348 от 2002 е допустимо плащане до деня предхождащ проданта, което в конкретния случай е далеч след този срок.Освен това , проданта в случая касае ипотекиран недвижим имоти чл.348 от ГПК е неприложим.
Длъжника бе поканен да плати 80 лева за експертиза, за да се установи дали е изплатил изцяло дълга си, което той никога не направи. След това той пусна две жалби в окръжния съд срещу действията на съдия изпълнителя, като и двете му бяха неуважени. В последствие след постановлението за възлагане бяха добавени и други дългове към същото дело. Въпреки това СИ назначи служебно СИЕ експертиза след 6 месеца, за да установил бил ли е изплатен дълга от длъжника, към датата на постановление за възлагане. СИЕ установи, че в деня на пост. за възлагане длъжника е изплатил сумите, но има още за погасяване(тези, които бяха добавени в процеса на делото). СИ реши, че трябва да ми върне парите, не да ми възложи имота, а за остатъка който длъжника дължи трябвало да се образува ново дело.
Позволява ли ГПК и съдебна практика длъжника на ипотекираня имот да внася пари след като е обявен куповач и търга е приключил?
Защо след като СИ има достатъчно голяма сума от мен, която погасява изцяло дълга той решава да ми върне парите и да се образува ново дело?
- Дата и час: 04 Дек 2024, 00:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
СЛЕД като е обявен куповач и търга е приключил
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
СЛЕД като е обявен куповач и търга е приключил
Последна промяна mizzler на 22 Мар 2007, 22:18, променена общо 1 път
- mizzler
- Младши потребител
Здр.,
Първо искам да уточня, че не съм спец в областа на принудителното изпълнение, а и най - добре ще направите, ако се обърнете към юрист с опит в тази сфера, а не чакате отговор само във форума. Важно е да се види цялата документация по случая, вкл. жалбите на длъжника за какво са били.
Но имайте предвид следното - чл. 348 касае спирането на изпълнението, а не означава, че длъжникът не може да плати изцяло, т.е. той може да спре производството, ако плати 30% и ...т.н.(разбира се, ако не става дума за залог, ипотека...) до деня преди проданта. Спряното производство не е равнозначно на прекратено, при неспазване на договорките може да се възобнови. Той може обаче да се издължи напълно и след този ден(независимо от залог, ипотека...). Пълното издължаване вече е основание за окончателно прекратяване. Въпросът е до кога може да го направи. Категоричен отговор за това аз нямам. Попаднах на следното решение на ВС в практиката:
[b]Решение № 1143 от 6.IV.1960 г. по гр. д. № 2195/60 г., I г. о.
До влизане в сила на постановлението на съдебния изпълнител за възлагане на недвижим имот върху взискателя длъжникът може да погаси дълга си чрез плащане независимо от това, че срещу постановлението за възлагане на недвижимия имот не е подадена жалба. В този случай изпълнителното дело следва да се прекрати на основание чл. 330, б. "а" ГПК .[/b]
Та така. Решението е старо. Не зная дали няма нещо по - ново по въпроса. Не можах да намеря. Желая Ви успех и ще ми е полезно да споделите развитието по случая.
Първо искам да уточня, че не съм спец в областа на принудителното изпълнение, а и най - добре ще направите, ако се обърнете към юрист с опит в тази сфера, а не чакате отговор само във форума. Важно е да се види цялата документация по случая, вкл. жалбите на длъжника за какво са били.
Но имайте предвид следното - чл. 348 касае спирането на изпълнението, а не означава, че длъжникът не може да плати изцяло, т.е. той може да спре производството, ако плати 30% и ...т.н.(разбира се, ако не става дума за залог, ипотека...) до деня преди проданта. Спряното производство не е равнозначно на прекратено, при неспазване на договорките може да се възобнови. Той може обаче да се издължи напълно и след този ден(независимо от залог, ипотека...). Пълното издължаване вече е основание за окончателно прекратяване. Въпросът е до кога може да го направи. Категоричен отговор за това аз нямам. Попаднах на следното решение на ВС в практиката:
[b]Решение № 1143 от 6.IV.1960 г. по гр. д. № 2195/60 г., I г. о.
До влизане в сила на постановлението на съдебния изпълнител за възлагане на недвижим имот върху взискателя длъжникът може да погаси дълга си чрез плащане независимо от това, че срещу постановлението за възлагане на недвижимия имот не е подадена жалба. В този случай изпълнителното дело следва да се прекрати на основание чл. 330, б. "а" ГПК .[/b]
Та така. Решението е старо. Не зная дали няма нещо по - ново по въпроса. Не можах да намеря. Желая Ви успех и ще ми е полезно да споделите развитието по случая.
- aleks84
- Потребител
ДСИ
Здравейте, благодаря Ви за отговора. Едната жалба беше против постановление на ДСИ за възлагане на имота, а втората против отказа на ДСИ за прекратяване на изп. производство. Както вече описах и двете бяха оставени без уважение.
Доколкото ми е известно взискателите ще обжалват в окръжен съд, защото искат да им бъде изплатена цялата сума като парите се вземат от мен, а не да възбуждат ново дело за добавените задължения.Аз все още не съм решила дали да обжалвам, тъй като не държа много на този имот, но минаха 6 месеца и както изглежда ще минат поне още 2 докато разберем решението на окр.съд.
Понякога имам подозрения, че ДСИ действа не безпрестрастно в полза на длъжника.
Ще ви държа в течение
- mizzler
- Младши потребител
Здр. пак,
Не знам дали не трябва да държите на имота, цената му за 6 месеца вероятно доста се е вдигнала, поне като гледам какво става с жилищата в Сф, а ако Ви върнат парите - ще Ви ги начислят просто с лихва, няма да Ви платят пазарната му стойност към момента. Така длъжникът ще е на далавера, не мислите ли? СИ може и да не е много неутрален наистина. Хайде, да не хвърлям голи обвинения. Консултирайте се с някого. А на мен, ако ми хрумне нещо пак ще пиша.
Не знам дали не трябва да държите на имота, цената му за 6 месеца вероятно доста се е вдигнала, поне като гледам какво става с жилищата в Сф, а ако Ви върнат парите - ще Ви ги начислят просто с лихва, няма да Ви платят пазарната му стойност към момента. Така длъжникът ще е на далавера, не мислите ли? СИ може и да не е много неутрален наистина. Хайде, да не хвърлям голи обвинения. Консултирайте се с някого. А на мен, ако ми хрумне нещо пак ще пиша.
- aleks84
- Потребител
Здр. вие сте прав за пазарната стойност, но ако обжалвам ще минат мн месеци и не се знае резултата. СИ каза, че след като длъжника е погасил дълга си в деня на пост. за възл. Окр.Съд ще отхвърли жалбата ми. Не, че мн. му вярвам.
Относно лихвата, СИ ми каза, че лихва не се начислявя, защото държат парите на разплащателна сметка, която била почти безлихвена. Общо взето каза, че ще ми върне парите и държавната такса. Преди ми беше казал, че държавната такса не се връща.
Не разбрах каква беше цялата идеята да има търг. Изглежда само, за да се стресне длъжника и да си върне парите.
Това е за сега
Относно лихвата, СИ ми каза, че лихва не се начислявя, защото държат парите на разплащателна сметка, която била почти безлихвена. Общо взето каза, че ще ми върне парите и държавната такса. Преди ми беше казал, че държавната такса не се връща.
Не разбрах каква беше цялата идеята да има търг. Изглежда само, за да се стресне длъжника и да си върне парите.
Това е за сега
- mizzler
- Младши потребител
Здр., посъветвах Ви веднъж да се насочите незабавно към адвокат за консултация по Вашия случай и сега ще се повторя - не губете време. Първо не е вярно, че не Ви се дължи обезщетение, ако има нещо нередно при движението на изпълнителното производство от страна на СИ, има специален Закон за отговорността на държавата за вреди причинени на граждани от незаконни актове и действия на административните и правозащитните органи. А Вашият случай доста "смърди" според мен, освен ако Вие не предавате точно нещата или има други факти, който не сте споделили. Например, ако длъжникът е оспорил постановлението за възлагане и съдът е отхвърлил жалбата, значи то е потвърдено. Как тогава след 6 месеца СИ сам отменя своя акт? Вие за тези шест месеца не сте ли влезли във владение на имота и ако не, на какво основание? Ако пък постановлението за възлагане е отменено още преди половин година защо не са Ви върнали парите незабавно? Изобщо доста неизвестни, на които не е тук мястото да търсите отговор. Имайте предвид, че от бездействие може да загубите повече, отколкото ако потърсите помощ от професионалист. Когато нещата са сериозни няма място за сметки на дребно.
- aleks84
- Потребител
Въпроса за това докога длъжника може да си спаси имота , внасяйки дължимото стои отворен и за мен.
Имам случай, когато е издадено постановление за възлагане на имот, но длъжника иска да си плати . ЧСИ счита че последния момент за плащане е в последния ден на проданта.
Имаме и обжалване на постановлението за възлагане, засега без резултат.
Съществува ли риск, ако длъжника се разплати с кредиторите и те оттеглят своите претенции (разбира се след плащане на таксите на ЧСИ) след това имота да си остане продаден.
Все пак още обаче нямаме вписване на постановлението за възлагне в Агенция по вписванията (на името на длъжника-отписване и на името на купувача-придобиване)
Имам случай, когато е издадено постановление за възлагане на имот, но длъжника иска да си плати . ЧСИ счита че последния момент за плащане е в последния ден на проданта.
Имаме и обжалване на постановлението за възлагане, засега без резултат.
Съществува ли риск, ако длъжника се разплати с кредиторите и те оттеглят своите претенции (разбира се след плащане на таксите на ЧСИ) след това имота да си остане продаден.
Все пак още обаче нямаме вписване на постановлението за възлагне в Агенция по вписванията (на името на длъжника-отписване и на името на купувача-придобиване)
- p_dyan
- Потребител
Мисля си, че ако длъжникът погаси преди влизане на постановлението за възлагане в сила, ако имотът е възложен върху взискател или присъединен по право взискател, няма пречка да се отмени от съдебния изпълнител. Мотивите за това се съдържат в цитираното съдебно решение и са доста подробни. Въпреки това обаче мисля, че то е единствено в този смисъл и освен, че е изолирано е критикувано в теорият.
От друга страна, намирам, че тъй като с постановлението за възлагане купувачът на публична продан става собственик, а едва след въвода - придобива владението, в случаите, в които купувач на имотът не е визскател, съдията няма право да отменя собствените си действия. Ако успея, ще сложа и съдебното решение.
Съгласна съм с колегите, които ви съветват да се обърнете към адвокат.
От друга страна, намирам, че тъй като с постановлението за възлагане купувачът на публична продан става собственик, а едва след въвода - придобива владението, в случаите, в които купувач на имотът не е визскател, съдията няма право да отменя собствените си действия. Ако успея, ще сложа и съдебното решение.
Съгласна съм с колегите, които ви съветват да се обърнете към адвокат.
- ralitsarbg
- Потребител
Re: СЛЕД като е обявен куповач и търга е приключил
Някой правил ли е поправка на яфг в Постановление за възлагане?
- associate
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|