начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Съвет относно съседен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет относно съседен имот

Мнениеот rashi_k » 21 Дек 2024, 21:20

Здравейте , ще опиша накратко ситуацията - съседен на мен имот с площ 830 кв, лице на улица 15 метра и по формата Г -разбираме ,че ще се строи кооперация - 3 етажа плюс един ''дръпнат'', уж ще има и подземни гаражи. Намираме се в зона с ниско застрояване до 10 метра , около нас в съседство е само къщи максимално 2 етажа , като едната граничеща е на 1 етаж.Разбирам , че почти целия имот ще бъде застроен и ще имам засенчване от изток и от юг, като изцяло двора ми ще е в техен обсег . Въпросите ми са : 1 -Имам ли право в общината да изискам документация , преди да има разрешително за строеж. 2 Мога ли да подам заявление , че искам да ме уведомят при издаване на това разрешително( понеже отговора им беше ,ще бъде публикувано в държавен вестник ).Имаме намерение всички съседи да обжалваме това разрешително , защото така построена кооперация , имотите ни става не използваеми т.е дворовете ни - и да излезнеш една скара да си пуснеш , ще сме пред погледа на 14 апартамента , засенчване да не говорим , и щорите трябва да са пуснати винаги , защото ще гледат към нашите спални .Дайте ми съвет - имаме ли шанс с обжалване .... или нали всичко е законно има право да си прави всичко в имота ............ при условие ,че доста голямо каре само къщи ...Ще съм благодарна за съветите ви , Светли празници !
rashi_k
Нов потребител

Re: Съвет относно съседен имот

Мнениеот ivanov_p » 22 Дек 2024, 00:18

В техническия отдел на общината може да проверите за линиите на застрояване, те показват на какво разстояние от имотните граници може да се строи. Като цяло за отстоянията се следи, а и вие може да искате спазването им дори при завършен обект, от при сериозни основания, скарата не е от тях.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 22 Дек 2024, 00:44

rashi_k написа:Разбирам , че почти целия имот ще бъде застроен ...

Както Ви е казано - проверете в общината, но не само за линиите на застрояване. Проверете всички параметри на визата за проектиране.
Защото плътност на застрояване близо до единица има само при маломерни имоти, в централната градска част.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот rashi_k » 22 Дек 2024, 06:31

Благодаря ви , ще проверим . Може ли по някакъв начин ,да пуснем някакво заявление -когато се издаде разрешително за строеж да бъдем уведомени .Къде са длъжни на 100 % да има обявено това .. Нещо се опитват да ни мотаят и се притеснявам ,че няма да успеем да го видим в срок.
rashi_k
Нов потребител

Мнениеот rashi_k » 24 Дек 2024, 08:33

Здравейте , вчера бях в общината и потърсих техническия отдел , една недоброжелателната служителка ми обясни ,,че при нея няма постъпили такива книжа'', пуснах заявление ,че искам да ми предоставят скица виза -да видим . Сещам се и нещо друго - въпросния имот беше разделен на 2 , сега вече е обединен - трябваше ли да ни уведомят по някакъв начин за това или удобно е пропуснато .....Ще бъда благодарна на отговори .
rashi_k
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Дек 2024, 12:38

След като ОУП предвижда жилищно до 10 м. това означава, че съседната сграда може да е висока до 14.5 м., при спазени отстояния. Отстоянията зависят от няколко фактора и няма как да не бъдат спазени, както казах това се контролира от общината и от самите съседи. Спазени ли са градоустройствените показатели и другите изисквания е безсмислено да обжалвате, дори да имате право. Доколкото разбирам новата сграда ще е от към благоприятната страна, там също има изисквания за отстояние, но на теория може да се говори ако пуснете идентификатора на имота, а меродавно като излезе разрешението.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 24 Дек 2024, 13:02

rashi_k написа:Здравейте , вчера бях в общината и потърсих техническия отдел ...

Какъв е този „технически отдел“?
Зависи от Общината, но най-общо казано - вариантите са два:
    Отдел "Архитектура и административен контрол на строителството"
    Главен архитект
.

rashi_k написа:Сещам се и нещо друго - въпросния имот беше разделен на 2 , сега вече е обединен - трябваше ли да ни уведомят по някакъв начин за това или удобно е пропуснато.

За обединяването е правен ПУП, който е трябвало да бъде публикуван.
При нас - всички „Обяви по ЗУТ“ са достъпни на сайта на Общината
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот rashi_k » 24 Дек 2024, 13:48

Никъде в сайта на общината не е обявено и ние 4 комшии не сме уведомени за това сливане , не съм на ясно, трябва ли , не трябвали ..... просто факта, че от общината ни мотаят без конкретни отговори не ми харесва ............ Пуснах заявление да ми бъде предоставена скица -виза , ще видим какво ще отговорят .Светли празници !
rashi_k
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация