начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

87.3 ЗЗД

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

87.3 ЗЗД

Мнениеот kovachev » 02 Яну 2002, 08:56

Уважаеми колеги, Искам да се допитам до Вашето мнение, редно ли е в производство за разваляне на алеаторен диговор за прехвтрляне на недвижим имот срещу поето задължение за издръжка и гледане, чрез свидетелски показания да се установява, че приобретателя не е полагал грижи за прехвърлителя. Например, явява се свидетеля Х, съсед на прехвърлителя, и казва, ''не съм виждал ответника да посещава прехвърлителя''. Ха сеге доказвайте, че не е предвидено в самия договор или в закон, че е възложено на съседа Х да упражнява надзор за изпълнението на този договор. Не мисля, че след като е поел определено задължение по договора, приобретателя е длъжен да демонстриря същото пред околните.
kovachev
Потребител

RE: 87.3 ЗЗД

Мнениеот Калин » 02 Яну 2002, 23:26

В чл.133 от ГПК е посочено в кои случаи не са допустими свидетелски показания и този казус определено не попада в тях. Термин като "редно ли е" в гражданския процес няма, а се говори за относимост и допустимост на доказателствата и доказателствените средства. Та в случая, смятам, че такива свидетелски показания са относими към предмета на спора, а също така са допустими, както и необходими за разкриване на обективната истина. Съдът ще ги цени и кредитира или не с оглед другите доказателства по делото. Така мисля аз!:)))
Калин

RE: RE: 87.3 ЗЗД

Мнениеот kovachev » 03 Яну 2002, 11:34

Благодаря за мнението. Неправилно си зададох въпроса, а той беше по същество. Не става дума вообще дали свидетелските показания са отнодими или допустими в гражданския процес като доказателствено средство, а дали в конкретният случай, за доказване на точно тези факти, биха представлявали някава стойност за съда. Все пак на доказване подлежи з н а н и е а формите на доказателства са навсякаде еднакви. Ако се замислим по-задълбочено, в случая не се доказва знание, а се цели чрез незнанието на един свидетел за съществуването на определен факт да се отрече съществуването на същия. Свидетелят Х казва, ''аз не съм го виждал да се грижи за майка си''...
kovachev
Потребител

RE: 87.3 ЗЗД

Мнениеот Mb}|{bT » 05 Яну 2002, 04:16

И аз съм малко заядлив, но... 1. Пише се "въобще" а не "вообще". 2. Доказват се ФАКТИ а не знание. А сега - по същество: Първо. Повече от ясно е, че съседът може и да не е видял грижещият се. Тъй като естественото състояние на хората не е зад вратата с око забито в шпионката. Още по малко на терасата в пек и студ. Та затова ще трябва да изясните въпроса кога точно съседът е стоял и е гледал дали идват и се грижат за болните в блока, по колко часа на ден го е правел и може ли да представи някакви записки по въпроса. Защото склерозата не прощава. Освен това побеседвайте и доколко близки са били с болната, със сина й, познавали ли са се въобще и т.н. Второ бъдете сигурен, че съдиите на са някакъв особен вид високопоставени идиоти и ще приемат това доказателство като чиста монета...и те са наясно за какво става въпрос. Трето. Толкова ли пък няма начин да призовете колеги на сина, които да твърдят, че е отсъствал от работа за да се грижи за болната си майка, съпругата, която да се оплаче от дългите самотни нощи през които мъжът й е бил при майка си, децата, лишени от родителски грижи заради болната баба, приятели на сина които да кажат че многократно са го канели на разпивки и почивки на Витоша, но той е отказвал, защото трябва да се грижи за болния си родител, аптекарката, която да потвърди, че синът е купувал лекарства за майка си, личният лекар, който да потвърди, че синът редовно е говорел с него за здравето на майка си и я е водел на профилактични прегледи и най накрая някоя бабичка от блока, която помни сина от "еееееееей такъв мъничък" и се чуди "кога стана такъв мъж" да каже колко често синът на път за майка си се е отбивал угрижен да хапне една купичка сладко от череши. Ама азвокат сте все пак - размърдайте се!
Mb}|{bT

Назад към Договор за издръжка и гледане