начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Преустройство на дневна в кухня.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преустройство на дневна в кухня.

Мнениеот t_iooo » 20 Юни 2012, 16:34

Здравейте,
Планирам извършването на преустройство на преходна дневна в преходна кухня.
Дневната не граничи директно с кухня, но тръбите за вода и канал могат да преминат през коридор и по делителна вътрешна стена на апаратамента (несъм сигурен дали стената е носеща, тъй като домоуправителя каза че липсват плановете). Ще е необходимо да направя минимален отвор в стената за тръбите. Вкопаването на отходния канал ще е минимално, а в крайна сметка може дори да го избегна.

Искам да попитам какъв е редът и трябват ли ми някакви допълнителни разрешения за ремонта.
Това е което прочетох в закона за устройство на територията
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
3. вътрешни преустройства, при които не се:
а) засяга конструкцията на сградата;
б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;
в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;

Незнам обаче как да го тълкувам.

Засягам ли конструкциите на сградата с този ремонт?
Направата на отвори може да се разгледа и като отвор за врати или нещо от тзои сорт, а дали може да се пробива?
Какво се има в предвид под "Предназначението на помещението" ? Магазин, жилищно помещение, офис или кухня, хол.
t_iooo
Нов потребител

Re: Преустройство на дневна в кухня.

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2012, 20:53

Тълкувания ... колкото си щеш.
Да кажа - попитай в общината , и там не е ясно дали знаят.
Промяната на предназначението означава промяна в идентификатора по една таблица в една наредба към ЗКИР. Което Вас не Ви касае, в случая няма промяна в предназначението.
Освен това на доста места текстът "променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях" се възприема кумулативно.
В някои случаи е редно да има прокти, поне по Арх, ел, ВиК, и конструктивно становище. Такива проекти може дори да бъдат одобрени, без по тях да се издава Разрешение за строеж, тоест по реда на чл.151. Тези одобрени проекти се описват в паспорта на сградата (какъвто нямате) ... и т.н.
Какъвто и отговор да получите тук, при евентуална жалба и последваща проверка може лесно да се достигне до забрана ползването --- която сигурно ще падне , но ... в съда. А до тогава - без ток и вода. И много разправии.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 21 Юни 2012, 12:06

Благодаря за отговора.
Тази сутрин ходих в общината и говорих с главния архитект.
Той ми каза, че дори да ми направят проект, няма да ми одобри разрешението за строеж, тъй като искам да вкарам ВИК инсталация в помещение под което живеят хора.
Каза също, че това го имало в закона за ВИК, въпреки че аз засега ненамирам подобно нещо.
t_iooo
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Юни 2012, 16:03

t_iooo написа:... няма да ми одобри разрешението за строеж, тъй като искам да вкарам ВИК инсталация в помещение под което живеят хора.
Каза също, че това го имало в закона за ВИК, въпреки че аз засега ненамирам подобно нещо.

Глупости на търкалета :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 21 Юни 2012, 17:07

И на мен ми се видя много странно, но нямаше как да споря като ми липсва компетентност по въпроса. Ще проверя и на друго място да видя какво ще ми кажат.
Благодаря за инфото.
t_iooo
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Юни 2012, 15:30

Тъй като ме питате с лично съобщение, пък опцията Ви за получаване на такива не е активирана, ще Ви отговоря тук:
" Ако е подадана жалба, възможно ли е да не допусна хората които правят проверка в дома си, и какво ще се случи тогава?"

Възможно е, но не е препоръчително.
Според мен правилното действие от Ваша страна би било, да ги допуснете, в присъствието на адвокат, да си напишат констативния акт и да възразите, че извършените преустройства и ремонти са в обхвата на чл.151 - ЗУТ (последното - по преценка на адвоката). И т.н., до приключване на производството.
Имайте предвид, че всички разходи по правна защита, включително последващи експертизи и т.н., са доста по-малко от разходите по проектиране и разрешаване на строителство.

Освен горното, не е излишно да се консултирате с конструктор и ВиК инженер конкретно от къде да преминат тръбите през носещи елементи, дали да не "вървят" след това по стените, като удебелите съответната стена с 5-6 см (с итонг или гипс картон примерно) ... Такава консултация би Ви струвала 50-100 лв.общо. А и ангажирането на такива специалисти в началото биха Ви били от полза , ако нещо се закучи с жалби и проверки.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот t_iooo » 26 Юни 2012, 11:12

emilgrigorov написа:Според мен правилното действие от Ваша страна би било, да ги допуснете, в присъствието на адвокат, да си напишат констативния акт и да възразите, че извършените преустройства и ремонти са в обхвата на чл.151 - ЗУТ (последното - по преценка на адвоката). И т.н., до приключване на производството.

Направих кратка консултация с адвокат и той ми подтвърди казаното от emilgrigorov. Даже за написването на възражение не е необходимо адвокатско присъствие.
Много благодаря.
t_iooo
Нов потребител

Назад към Етажна собственост