- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заведение във ЕСобственост ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Заведение във ЕСобственост ?
Живея в 7-етажна сграда ,от която първите 2-а са търговски части. Наскоро ,непосредствено под моят апартамент отвориха заведение /кафе-пицария/+ детски кът. Разположиха столове и маси на терасата /под прозорците ми и е за посетители пушачи и ,,викачи,,/,която /предполагам че е обща част/ се използува за достъп до входа на жилищните части ! Шумът от терасата е невъобразим /гарниран със цигарен дим/ ,а от заведението монотонен ,но постоянен от сутринта до полунощ. Около 90% от сградата е притежание на 3-ма човека ,които са отдали споменатата търговска част под наем. Сградата е започната през 2004г. ,и е завършена през 2008г. В нея живея от 1-а година ,и все още не зная дали има акт16 /казват че има, но до сега не съм го видял /нито дали има Управителен Съвет или нещо подобно/. Нямам ключ за помещенията със ел. и ВиК измервателни уреди. На улицата находяща се пред сградата е забранено спирането и паркирането ,а и достъпът от там до жилищната част през сградата е отворен ,само докато работят магазините. През останалото време се минава през КООП Пазар ,коИто е частна собственост и т.н. ,и т.н.! С една дума made in BG ! Въпросите коИто отправям към вас Уважаеми съфорумци , са следните - 1. Законово ли е съществуването на заведение ,отворено без моето съгласие като непосредствен съсед /собственик/? 2. Имат ли право да използуват общи части на сградата за разполагане на столове и маси ,климатици ,тенти и т.н. отново без да имат съгласие от моя страна? Ако съм допуснал някакви грешки в краткото описание, Моля за извинение /прост човек съм / ! Очаквам вашите мнения ! Поздрави !
- tripio
- Младши потребител
Re: Заведение във ЕСобственост ?
Както споменахте собственоста е на 3 и те държат изцяло процентовото разпределение за да взимат сами решение на ОС .Единствено което е да поиската протокола от ОС и да се запознаете с него.Да видите договора за наем на търговските помещения за да разберете дали тези наематели плащат разходите които са по закона ЗУЕС.Другите по крути мерки са жалби до общината и до ХЕЙ ,но тогава влизате в конфликт със собствениците на имота и те ако се позоват на закона по чл 45
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Зависи, щом сграда е със смесено предназначение в т.ч. и жилищна, смяна предназначението на помещение може да стане само със съгласието на всички без значение размера на дяловете, освен ако това помещение по първоначален проект си е било заведение - кафе или каквото се ползва.
Общите части на ЕС се ползват по начин определен от ОС на ЕС, като дори и приетия с изикуемия кворум начин на ползване, не може да пречи на ползването на сам.обекти (жилищата) по основното им предназначение.
Общите части на ЕС се ползват по начин определен от ОС на ЕС, като дори и приетия с изикуемия кворум начин на ползване, не може да пречи на ползването на сам.обекти (жилищата) по основното им предназначение.
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
ЗдравеИте ! Не ми е известно да има ОС или УС в блока ! Днес се консултирах с адвокат ,коИто се обади на нотариуса изповядал няколко сделки на имоти в сградата. Нотариуса даде копия на документация ,в която ясно е посочено ,че по първоначалният проект няма обособена част за заведение ,на етажът находящ се непосредствено под мен ! Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ? Благодаря Ви предварително за отговорите ! Поздрави !
- tripio
- Младши потребител
tripio написа:Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?
Имат. Така пише в "законът". Това, че се бил извън страната, не е от значение.
- magodeoz
- Активен потребител
Добре ама съгласно чл. 38 ал.1, 2, 3 и 4 от ЗУТ, след като има наднормено шумово замърсяване, е необходимо нотариално съгласие на вс. собственици при промяна на предназначението. Значи, не може да сте бил в чужбина, трябва да сте дал нотар. завереното си съгласие за промяната!
- nk7702n
- Старши потребител
Бихте ли могъл/а да уточните ,за коИ точно закон става въпрос ? Благодаря !magodeoz написа:tripio написа:Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?
Имат. Така пише в "законът". Това, че се бил извън страната, не е от значение.
- tripio
- Младши потребител
ЗУТ, чл. 38 (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Изречението след последната запетая в контекста на закона е оксиморон, ако ме разбирате.
Изречението след последната запетая в контекста на закона е оксиморон, ако ме разбирате.
- magodeoz
- Активен потребител
до-nk7702n И пак се влиза в противоречие със ЗУЕС нали, надявам се прочетохме ,че е сграда с магазинна част , и дали е заведение или маг. за хранителни стоки винаги има възражения.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
По слухове ,наемателят е платил за изготвяне на проект за смяна на статута ,на стоИност 4500лв. Според неговите думи ,са направени измервания на шума ,които са в допустимите граници /единствената изолация която е поставена е окачен таван ,без да има друга над него/ ! За ,,оксиморона,, не ви разбрах ! Поздрави !magodeoz написа:ЗУТ, чл. 38 (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
- tripio
- Младши потребител
Тони ! Въпросът ми е ,какво може да се направи при възникнали възражения ? Поздрави !toni_sf написа:до-nk7702n И пак се влиза в противоречие със ЗУЕС нали, надявам се прочетохме ,че е сграда с магазинна част , и дали е заведение или маг. за хранителни стоки винаги има възражения.
- tripio
- Младши потребител
tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:
1) корупцията е всесилна
2) няма държава
3) нищо не можеш да направиш
но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
Ще се убедиш, че:
1) корупцията е всесилна
2) няма държава
но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
- naughty
- Потребител
Оксиморонът е стилистична речева фигура, при която се свързват логически изключващи се противоположности.
Този текст от цитираната правна норма "...могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред...в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване." е точно такава речева фигура.
"По общия ред" - това означава с одобряване на инвестиционен проект и издаване на съответното разрешение. Не може с одобрен проект да се "допуска наднормено замърсяване", защото целта на одобряването на проекта е именно да докаже спазването на всички норми. Също, издаването на разрешение е следствие от доказаното спазване на всички нормативни изисквания, в това число и за защита от шум.
Ако конкретното "шумово замърсяване" от обекта по време на експлоатацията му нарушава някакви норми, това може да бъде санкционирано при доказване, но - няма да промени предназначението на обекта.
Този текст от цитираната правна норма "...могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред...в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване." е точно такава речева фигура.
"По общия ред" - това означава с одобряване на инвестиционен проект и издаване на съответното разрешение. Не може с одобрен проект да се "допуска наднормено замърсяване", защото целта на одобряването на проекта е именно да докаже спазването на всички норми. Също, издаването на разрешение е следствие от доказаното спазване на всички нормативни изисквания, в това число и за защита от шум.
Ако конкретното "шумово замърсяване" от обекта по време на експлоатацията му нарушава някакви норми, това може да бъде санкционирано при доказване, но - няма да промени предназначението на обекта.
- magodeoz
- Активен потребител
дo-tripio Както Ви посочиха предишните двама нищо не можеш да направиш, трябва да доказваш а в рамките на работното време на институциите това е невъзможно ,защото и те се съобразяват с наредбите на общината в която живееш.
- toni_sf
- Активен потребител
Адвокатът с коИто се консултирах заяви ,че ,,силата,, е на наша страна ! Дали не ме е метнал ? Пусни някоИ цитат от твоята практика ! Моля!naughty написа:tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:
1) корупцията е всесилна
2) няма държава
- tripio
- Младши потребител
Привет ! Преди малко отново се рових из ,,нета,, , и попаднах на някаква разяснителна статия относно ЗУЕС. В нея пишеше ,че когато става въпрос за ЕС ,на 1-во място е ЗУЕС и чак тогава ЗУТ или ЗС ! Вие как мислите ? Поздрави и благодарности , за отделеното Ви за мен време !
- tripio
- Младши потребител
Но все пак не стана ясно при Вас имате ли избран законно Управителен съвет или Управител на ЕС .Нали знаете не се стреля напосоки.
- toni_sf
- Активен потребител
Тони , това го копирах от 1-ят ми пост в темата ! Поздрави !tripio написа: Сградата е започната през 2004г. ,и е завършена през 2008г. В нея живея от 1-а година ,и все още не зная дали има акт16 /казват че има, но до сега не съм го видял /нито дали има Управителен Съвет или нещо подобно/.
- tripio
- Младши потребител
След като вече живеете там ,направете си едно ОС изберете Управител на ЕС или Управителен съвет , и си направете правилник за вътрешният ред и нещата ще се оправят
- toni_sf
- Активен потребител
Благодаря на всички Ви ,за помощта която ми оказахте ! Ще драсна отново при промяна в обстановката .Поздрави !
- tripio
- Младши потребител
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|