начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Заведение във ЕСобственост ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заведение във ЕСобственост ?

Мнениеот tripio » 22 Яну 2011, 19:42

Живея в 7-етажна сграда ,от която първите 2-а са търговски части. Наскоро ,непосредствено под моят апартамент отвориха заведение /кафе-пицария/+ детски кът. Разположиха столове и маси на терасата /под прозорците ми и е за посетители пушачи и ,,викачи,,/,която /предполагам че е обща част/ се използува за достъп до входа на жилищните части ! Шумът от терасата е невъобразим /гарниран със цигарен дим/ ,а от заведението монотонен ,но постоянен от сутринта до полунощ. Около 90% от сградата :shock: е притежание на 3-ма човека ,които са отдали споменатата търговска част под наем. Сградата е започната през 2004г. ,и е завършена през 2008г. В нея живея от 1-а година ,и все още не зная дали има акт16 /казват че има, но до сега не съм го видял /нито дали има Управителен Съвет или нещо подобно/. Нямам ключ за помещенията със ел. и ВиК измервателни уреди. На улицата находяща се пред сградата е забранено спирането и паркирането ,а и достъпът от там до жилищната част през сградата е отворен ,само докато работят магазините. През останалото време се минава през КООП Пазар ,коИто е частна собственост и т.н. ,и т.н.! С една дума made in BG ! Въпросите коИто отправям към вас Уважаеми съфорумци , са следните - 1. Законово ли е съществуването на заведение ,отворено без моето съгласие като непосредствен съсед /собственик/? 2. Имат ли право да използуват общи части на сградата за разполагане на столове и маси ,климатици ,тенти и т.н. отново без да имат съгласие от моя страна? Ако съм допуснал някакви грешки в краткото описание, Моля за извинение /прост човек съм :oops: / ! Очаквам вашите мнения ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Re: Заведение във ЕСобственост ?

Мнениеот toni_sf » 23 Яну 2011, 12:05

Както споменахте собственоста е на 3 и те държат изцяло процентовото разпределение за да взимат сами решение на ОС .Единствено което е да поиската протокола от ОС и да се запознаете с него.Да видите договора за наем на търговските помещения за да разберете дали тези наематели плащат разходите които са по закона ЗУЕС.Другите по крути мерки са жалби до общината и до ХЕЙ ,но тогава влизате в конфликт със собствениците на имота и те ако се позоват на закона по чл 45
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот wladi » 23 Яну 2011, 15:38

Зависи, щом сграда е със смесено предназначение в т.ч. и жилищна, смяна предназначението на помещение може да стане само със съгласието на всички без значение размера на дяловете, освен ако това помещение по първоначален проект си е било заведение - кафе или каквото се ползва.

Общите части на ЕС се ползват по начин определен от ОС на ЕС, като дори и приетия с изикуемия кворум начин на ползване, не може да пречи на ползването на сам.обекти (жилищата) по основното им предназначение.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот tripio » 24 Яну 2011, 18:47

ЗдравеИте ! Не ми е известно да има ОС или УС в блока ! Днес се консултирах с адвокат ,коИто се обади на нотариуса изповядал няколко сделки на имоти в сградата. Нотариуса даде копия на документация ,в която ясно е посочено ,че по първоначалният проект няма обособена част за заведение ,на етажът находящ се непосредствено под мен ! Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ? Благодаря Ви предварително за отговорите ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 24 Яну 2011, 19:25

tripio написа:Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?

Имат. Така пише в "законът". Това, че се бил извън страната, не е от значение.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Яну 2011, 20:31

Добре ама съгласно чл. 38 ал.1, 2, 3 и 4 от ЗУТ, след като има наднормено шумово замърсяване, е необходимо нотариално съгласие на вс. собственици при промяна на предназначението. Значи, не може да сте бил в чужбина, трябва да сте дал нотар. завереното си съгласие за промяната!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот tripio » 24 Яну 2011, 22:53

magodeoz написа:
tripio написа:Тук отново възниква въпрос- имат ли право да променят статут на магазин в заведение ,без мое съгласие , при положение че от 2008 /акт16/ до 2010 съм бил извън страната ?

Имат. Така пише в "законът". Това, че се бил извън страната, не е от значение.
Бихте ли могъл/а да уточните ,за коИ точно закон става въпрос ? Благодаря !
tripio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 25 Яну 2011, 11:16

ЗУТ, чл. 38 (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Изречението след последната запетая в контекста на закона е оксиморон, ако ме разбирате.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Яну 2011, 11:25

до-nk7702n И пак се влиза в противоречие със ЗУЕС нали, надявам се прочетохме ,че е сграда с магазинна част , и дали е заведение или маг. за хранителни стоки винаги има възражения.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 25 Яну 2011, 20:08

magodeoz написа:ЗУТ, чл. 38 (5) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Изречението след последната запетая в контекста на закона е оксиморон, ако ме разбирате.
По слухове ,наемателят е платил за изготвяне на проект за смяна на статута ,на стоИност 4500лв. Според неговите думи ,са направени измервания на шума ,които са в допустимите граници /единствената изолация която е поставена е окачен таван ,без да има друга над него/ ! За ,,оксиморона,, не ви разбрах :oops: ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот tripio » 25 Яну 2011, 20:11

toni_sf написа:до-nk7702n И пак се влиза в противоречие със ЗУЕС нали, надявам се прочетохме ,че е сграда с магазинна част , и дали е заведение или маг. за хранителни стоки винаги има възражения.
Тони ! Въпросът ми е ,какво може да се направи при възникнали възражения ? Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот naughty » 25 Яну 2011, 20:32

tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:

1) корупцията е всесилна
2) няма държава
3) нищо не можеш да направиш

но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
naughty
Потребител

Мнениеот magodeoz » 26 Яну 2011, 14:41

Оксиморонът е стилистична речева фигура, при която се свързват логически изключващи се противоположности.
Този текст от цитираната правна норма "...могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред...в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване." е точно такава речева фигура.
"По общия ред" - това означава с одобряване на инвестиционен проект и издаване на съответното разрешение. Не може с одобрен проект да се "допуска наднормено замърсяване", защото целта на одобряването на проекта е именно да докаже спазването на всички норми. Също, издаването на разрешение е следствие от доказаното спазване на всички нормативни изисквания, в това число и за защита от шум.
Ако конкретното "шумово замърсяване" от обекта по време на експлоатацията му нарушава някакви норми, това може да бъде санкционирано при доказване, но - няма да промени предназначението на обекта.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Яну 2011, 01:24

дo-tripio Както Ви посочиха предишните двама нищо не можеш да направиш, трябва да доказваш :D а в рамките на работното време на институциите това е невъзможно ,защото и те се съобразяват с наредбите на общината в която живееш.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 27 Яну 2011, 16:57

naughty написа:tripio, бях в идентично положение и си скъсах нервите цели 5 години.
Ще се убедиш, че:

1) корупцията е всесилна
2) няма държава
3) нищо не можеш да направиш

но ще ти отнеме 3-4-5 години да узрееш. После ще си продадеш апартамента, както направих и аз.
Адвокатът с коИто се консултирах заяви ,че ,,силата,, е на наша страна :lol: ! Дали не ме е метнал :? ? Пусни някоИ цитат от твоята практика ! Моля!
tripio
Младши потребител

Мнениеот tripio » 27 Яну 2011, 21:14

Привет ! Преди малко отново се рових из ,,нета,, , и попаднах на някаква разяснителна статия относно ЗУЕС. В нея пишеше ,че когато става въпрос за ЕС ,на 1-во място е ЗУЕС и чак тогава ЗУТ или ЗС ! Вие как мислите ? Поздрави и благодарности , за отделеното Ви за мен време :wink: !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Яну 2011, 04:53

Но все пак не стана ясно при Вас имате ли избран законно Управителен съвет или Управител на ЕС .Нали знаете не се стреля напосоки. :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 28 Яну 2011, 14:27

tripio написа: Сградата е започната през 2004г. ,и е завършена през 2008г. В нея живея от 1-а година ,и все още не зная дали има акт16 /казват че има, но до сега не съм го видял /нито дали има Управителен Съвет или нещо подобно/.
Тони , това го копирах от 1-ят ми пост в темата ! Поздрави !
tripio
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Яну 2011, 12:25

След като вече живеете там ,направете си едно ОС изберете Управител на ЕС или Управителен съвет , и си направете правилник за вътрешният ред и нещата ще се оправят
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот tripio » 30 Яну 2011, 20:02

Благодаря на всички Ви ,за помощта която ми оказахте ! Ще драсна отново при промяна в обстановката .Поздрави !
tripio
Младши потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост