начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нов Председател на Управителния съвет на ЕС

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нов Председател на Управителния съвет на ЕС

Мнениеот ellennass » 27 Окт 2010, 19:03

Здравейте , аз съм домоуправител от два месеца .На свикано от мен неотложно събрание бях избрана за такава , а съответно съпруга ми за касиер ,което според мен не е много редно ,за което направих изказване на самото събрание ,но на никой не му се занимава с делата на входа .От предишния касиер наследихме две книги ,в които в табличен вид са представени задълженията ана всеки апартамент по месеци и срещу всяка платена сума стои подписа на съответния живущ. От празните полета без подписи , установихме , че имаме семейство което не е плащало задълженията си за периода от м.09.2006 год. до 06.2010 г. на стойност около 250 лв. И още 2-3 апартамента с далеч по малки суми. Та това въпросното семейство живее в апартамента на бащата на мъжа .Аз все още ги чакам да се регистрират в книгат на собствениците , въпреки че бях поставила съобщение на таблото в срок до 24.09.2010 г.Платиха си разходите за м.07 .2010г. , но за м.08 и м.09 не са платени . Какви документи освен молбата до районния съд трябва да имам и да представя . Мога ли да подам за старите задължения след като не съм била в този период нито касиер, нито домоуправител.Освен тетрадките нямаме предадени разписки за ток, асансьор и т.н.
Последна промяна ellennass на 28 Окт 2010, 12:38, променена общо 2 пъти
ellennass
Младши потребител

Re: нов домоуправител

Мнениеот lakavitsa » 27 Окт 2010, 23:03

този (домо)управител на етажната собственост има ли управителен съвет. Не съм с юридическо образование, но бих ви посъветвал, най-вероятно да направите (ксероксно) копие от книгата на ЕСобственици, и да го заверите с подписите на други членове на УС или на Контролния съвет, ведно с исковата молба. Един /кратък/ протокол по случая заверен също с подписите на горните лица няма да е излишен. Ако поразровите форумните изяви на различни люде с писания по ЕС, може да понаучите и други неща, които трябва да добавите към молбата. По е лошо, когато се установи, че касиерът е с умопомрачение и не дава книгата и парите на никого..., както е при съседния блок.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 08:37

А защо толкова много бързате да съберете тези суми от неплатилите, съветвам Ви първо да направите ревизия на предишният домоуправител :wink: защото ако има несъбрани суми и си е плащал от джоба може той да подаде искова молба да му бъдат възстановени от Вас като нов домоуправител.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 28 Окт 2010, 12:33

На първото събрание е избран Управителен съвет -като Предсетаел на този съвет съм аз с двама заместници .Избран е и Контролен съвет с председател с двама членове . И за да се почувстат ангажирани даже единия член на контролния съвет е от въпросното семейство което не плаща . Но въпреки , че сме ги избрали,никой не се интересува от нищо.най-важното е асансьора да работи ..хаха.Много ми е трудно , защото никой с нищо не се ангажира , а на събранието всички искат нещо . Входа ни е като разграден двор .първи вход сме до ожиовена учлица , има и павилионче на спирката до входа , стоянка на таксита и не искам да ви разказвам какви неща се вършат в входа .И всеки иска врата да сложим която да се затваря , домофонна система .Днес съм свикала събрание и освен оферта която аз съм успяла да намерия никой друг не се е заинтерисувал. А сега като чуят и за какви пари ще трябва да се събират , така ще продължим само с исканията . Ако може някой да ни направи всичко , ама да не плащаме .Та по този повод бързам да събера старите задължения .Няма документ ,кой е бил предишния домоуправител.А този за когото всички твърдят че е ,той отрича да е бил домоуправител . на кого да правя ревизия .А от предишния касиер сме получили само книгите ,без нито един документ за разходите - нито за ток, асансьор или други плащания .За всичко това ще съставя приемно-предавателен протокол. Пари в касата няма , само задължения. Към днешна дата успяхме с касиера с много благи думи и артистични дарби да съберем една част от старите задължения , но тя е нищожна в сравнение с оставщите задължения .И нещата пак опират до съда за събиране на старите вземания. моля ако някой е правил подобни постъпки към съда да ме посаветва .
ellennass
Младши потребител

Re: нов Председател на Управителния съвет на ЕС

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Окт 2010, 12:43

Подайте "Заявление за издаване на заповед за изпълнение", по утвърден образец. За град София ги продават в книжарницата на съда на Римската стена.

Но Ви съветвам да се обърнете към адвокат, защото при грешка, не Ви възстановяват парите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ellennass » 28 Окт 2010, 13:46

Благодаря !!! Такова заявление мисля , че имаше и на сайта на районния съд в Бургас . А аз там ще трябва да подам заявлението !!!
Какви такси се заплащат ???
ellennass
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 14:28

А Вие разбирате ли с какво се захващате ,и давате ли си сметка колко ще Вие трудно в това начинание.Аз вече бих следил темата и чакам да се похвалите,че сте успяла да оправите нещата в ЕС.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 28 Окт 2010, 16:43

Тони стискай ми палци ,ако аз не мога да се оправя това значи че този вход е обречен и съм мислила варианта да си продам жилището .Не искам детето ми да продължава да расте в тази мизерия .Смятам че съм достатъчно оправна като човек, впрегнала съм в това начинание и съпруга си , както имам подкрепата на няколко мъже във входа , та да видим каква ще я свърша . :D
ellennass
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 28 Окт 2010, 17:12

и аз ще Ви стискам палци, но не трябва да се забравя, че сред непредсказуемите са пенсионерите, които ще следят ходовете Ви скрити зад перденцата на прозорците, понеже си нямат работа по цял ден, а имат време да мислят, за разлика от Вас, която трябва да си гледа преди всичко служебните задължения...Нали е така? Разбирате ли за какво става на въпрос. При всичките тези спорове мое мнение е, че държавата не трябва да остава безучастна.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ellennass » 28 Окт 2010, 18:17

Да съгласна съм .Добре , че умея добре да си организирам работния ден и ми остава време и за тук.А замен е много ценна обмяната на информация .Тъй като има толкова изисквания и бумащина които се изискват да се водят и всички тези разписки ,дано да отпаднат в промените на ЗУЕС .А що се отнася до пенсионерите има нещо вярно, въпреки че нашите все още не създават проблем , но до кога ли..... :roll: И нещо трагико-комично :Снощи се обаждам на мобилния на бившия касиер на входа , за да подчертая колко е важно да присъства на събранието ( от както ме избраха това е 2събрание днес ,но тя не е присъствала ) и това , че трябва да подпишат приемно-предавателен протокол с новия касиер ОТГОВОРА беше :Какви протоколи, какви са тия неща от къде съм си ги измисляла ,тя не била подписвала като е взимала касата тя и все в тоя дух ..... " Много сме , но добре че сме пръснати :lol: :wink:
Е ставам , че ме чака събрание ,пила съм си мента глог и валиериана и надявам се да запазя хладнокръвие до края :!: :!: :!: :lol: :lol: :lol:
ellennass
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 28 Окт 2010, 23:45

До ellennass
Уважаема г-жо. Незнам защо,но ми станахте някак си симпатична,може би ми напомнихте времето от преди 10 г. когато и аз бях избран за Управител и се сблъсках със същите проблеми като Вас - никакви документи,една единствена тетрадка,няма архив на ЕС,няма протоколи от предни събрания,въобще "разграден двор"както казвате Вие. Но, не се отчайвайте,на мен ми трябваха три години да променя мисленето на хората,но и аз като Вас от самото начало започнах да действам както е по закон и по спазването на елементарните етични норми в ЕС и макар в началото да имаше съпротива и извстно неразбиране от някои собственици,повечето от тях на възраст,нещата постепенно се нормализираха и смея да кажа,че понастоящем проблемите са сведени до минимум,а когато възникнат такива,се решават бързо,защото има изградена СИСТЕМА съобразно закона и хората са наясно за какво става въпрос.Така ,че и Вие разяснявайте на хората в блока на събрания и в частни разговори как стоят законово нещата по дадени въпроси и така малко,по малко ще ги образовате. Не се подлъгвайте като някои, да криете знанията си по ЗУЕС когато ги натрупате и да оставите хората да бъдат невежи по въпросите касаещи ЕС,това може да Ви изиграе лоша шега.
След този дълъг преамбюл,за който се извинявам,ще се опитам да Ви дам и някои практически съвети,каквито до този момент не видях. Ще се опитам да карам поред по това което сте писали,но ще има сигурно и смесване.
Да почнем от начло; казвате ,че преди два месеца сте свикали събрание на което сте избрана за Домоуправител.В случая как е свикано събранието?Вие не можете да го свикате.Това се прави или от Управителят в ЕС,или УС или Контролният съвет.Извън тези случаи,ОС може да се свика по инициатива на 20% от собствениците. Пиша Ви това,не за да издребнявам,а защото при едно оспорване на избора Ви за Управа,ако процедурата не е спазена и има някой против този избор,може да бламира всички по нататъшни решения на ЕС.Съдът е сляп и чете само факти. Бедна Ви е фантазията какво може да изкара от ръкава си един добър адвокат. Но да предположим,че всичко е ОК, Вие пишете "На първото събрание",какво по-точно имате в предвид "първо"? След влизането на ЗУЕС ли? До този момент не е ли имало Управа в ЕС?Говорите ,че имало "някакъв" домоуправител в блока,ама той отричал да е бил такъв,Кошмар! Няма ли някакви документи в блока - домова книга,макар и стара,документи за извършени ремонти,протокол от събрание,поне едно?Но както и да е,на домоуправител(както Ви съвъват някои) не се прави ревизия,освен ,ако не е бил и касиер(това при ПУРНЕС не беше забранено) Тука искам да вметна - Не трябва да имате никакви притеснения относно това,че мъжът Ви е избран за касиер,това не е Управленска длъжност,а по скоро спомагателна.По същата логика и дъщеря Ви може да е чистачка в ЕС,а синът Ви портиер,образно казано.Ревизия на касата се прави поне един път годишно,освен ,ако не е прието друго на ОС(при мен например е два пъти,за улеснение),а домоуправителят в края на мандата си,представя само доклад,за извършеното през неговият мандат.Съответно контролният орган докладва за състоянието на финансите в ЕС.Разбира се от това което пишете, при Вас такива отличници не е имало.Друг е въпросът с основното което Ви вълнува.А именно със стара дата да искате възтановяване на средства дължими от? към бюджета на ЕС. За да подадете заявление в районният съд по чл.410 от ГПК ще Ви искат и доказателствен материал,за да се произнесат.Най- малкото протокол от решение на ОС за взето решение за дължими суми от всеки живущ в ЕС за такси по поддръжка на общите части.Бележки за разходната част на бюджета, едва ли ще ги интересуват.Тях ще ги интересува КОЙ и НА КАКВО ОСНОВАНИЕ е задължен към ЕС.Съответно Вие трябва да посочите точното име на длъжника и да удостоверите,че той е живял през този период в ЕС и е задължен по приетото решение от ОС.Казвате ,че апартаментът е собственост на бащата на синът,чието семейство обитава неговата собственост.Това не променя по никакъв начин нещата.Дължимото е изискуемо от обитателите на имота.От друга страна казвате ,че те не се регистрират в домовата книга,а до този момент,от 2006г.те фигурират ли някъде в документ на ЕС като обитатели в блока?И на какво основание? Поискайте проверка от РПУ, имат ли регистрация на Вашият адрес в общината като временен или постоянен? Питам Ви тези неща,защото и съдът ще Ви попита и ако не можете да отговорите,вината ще бъде хвърлена в/у ЕС и съдът ще Ви каже най-образно да.....как беше ..там за супата.
Другото което трябва да свършите непременно е: След като имате легитимно избрана Управа в ЕС,подайте заявление и се регистрирайте в районното кметство по ЗУЕС,ще получите отговор с номер на регистрацията до месец. Без този формуляр,където е вписана и легитимната Управа на ЕС,нищо и никаде не можете да направите.
В края моят съвет е да поговорите с това семейство и да ги убедите ,че са в нарушение и смятате да търсите правата в съда,като намекнете,че ще им се наложи да плащат лихви и съдебни разходи.Надявайте се ,че под този натиск,може да постигнете вътрешно споразумение ,да се издължават на части. По този начин ще имате и относителен мир в "къщата "Ви. Другият вариант вече е да отидете задължително при адвокат за консултация по въпроса,ще Ви струва не повече от 30лв. Аз не мога да поема отговорност и с категоричност да Ви гарантирам едно или друго. Накрая. Много ми е интересно,как тези хора отговарят на претенциите Ви да си платят дълговете.С какво се оправдават? Казвате ,че са избрани и в Контролният съвет?!?!?! На OС не беше ли засегнат този въпрос?
Ще Ви кажа любимата си приказка: "Умната и с акъл". Май-поставих рекорд по дълго писане,но дано малко да съм Ви помогнал.
Успех!!!
trando58
Потребител

Мнениеот ellennass » 29 Окт 2010, 12:19

Здравейте , е събранието снощи мина кротко ,мирно .Хората във входа не са лоши , водят се и повечето са съгласни да си оправим входа .Взехме решение в продължение на няколко месеца да събираме по 10 лв. на апартамент и така ако има пълна събираемост , напролет ще мога да се похваля с нова входна врата и домофонна система :o .Избрахме и човек който да събира средствата . Но въпросното сем Ч . което не само че има стари задължения , но и продължава да не заплаща и текущите си разходи за входа , се покриха като мишки . Никой представител не присъства . В тяхно отсъствие ОС взе решение в 14 дневен срок от дата на решението ?събранието/да се издължат за текущите си сметки и 10 месечен срок за старите им задължения . След това след смятам , че правилното е свикване на ново събрание и приемане на решение за подаване на заявление до Райония съд по чл.410. от ГПК.
ellennass
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Окт 2010, 12:30

:D Разберете шегата ,наруши ли сте закона пак. В протокола на ОС трябва да се запише ,че сумите се разпределят на собственик и обитател.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот ellennass » 29 Окт 2010, 12:52

До toni_sf
:lol: :lol: :lol:
Все още не съм нпаравила протокола от събранието , така че ще го имам в предвид и това , за което много благодаря . Човек винаги пропуска нещо , но като седна да пиша , винаги си правя по няколко пъти справка с ЗУЕС и гледам да изписвам точно - не апартамент , а собственици,обитатели . Но винаги има едно но .................. :wink: :wink: :!: :!: :idea:
ellennass
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 16:58

До ellennass
Не се подлъгвайте от съветите на нашият всезнайко Тони.Постоянно търча подир него,да му оправям бакиите.
Решението което сте взели,да събирате средствата от всеки собственик е правилното.Обитателите дължат само вноски по чл.51 за консумативни разходи и поддръжка на общите части.В случая,колкото броя собственици сте в ЕС,толкова и броя вноски трябва да съберете. Имам предвид,че трябва да съберете не по 10лв. по равно,а от всеки съобразно %-то притежание на общи части в ЕС. Но ако имате пълно съгласие в ЕС по въпроса,може и по 10лв. от всеки.Само сем.Ч да не разберат:) Това е когато се извършва ремонт. Това,че Тони не прави разлика м/у разходи за ремонт и разходи за поддръжка,си е негов проблем.
Последна промяна trando58 на 30 Окт 2010, 23:55, променена общо 1 път
trando58
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 29 Окт 2010, 20:37

Снощи се обаждам на мобилния на бившия касиер на входа , за да подчертая колко е важно да присъства на събранието ( от както ме избраха това е 2събрание днес ,но тя не е присъствала ) и това , че трябва да подпишат приемно-предавателен протокол с новия касиер ОТГОВОРА беше :Какви протоколи, какви са тия неща от къде съм си ги измисляла ,тя не била подписвала като е взимала касата тя и все в тоя дух ..... " Много сме , но добре че сме пръснати"

Нормално е да отговори по 2 приини или че е превъртял или защото не е чел още и няма желание за това, ЗУЕС. Това са мотивите в такива случаи.

При мен заявяват, да не бъде по закон. Закон в Бг няма...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 21:01

До какаlaka

"Нормално е да отговори по 2 приини или че е превъртял или защото не е чел още и няма желание за това, ЗУЕС. Това са мотивите в такива случаи.

При мен заявяват, да не бъде по закон. Закон в Бг няма..."

Поредният бисер :lol: В такива случаи georgiev_sfbg казва:"Да се обеси" :mrgreen:
trando58
Потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 23:01

До ellennass
Активирайте си моля ЛС имате да получавате писмо.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Окт 2010, 10:09

до-trando58 Така го пише в закона и е ясно. Но да Ви питам ,в една кооперация в която живеете Вие и сте сам собственик а имате 5 души обитатели ,Вие плащате сам таксата като собственик а обитателите Ви заедно с вас консумативните разходи, а в съседният апартамент се води на двама собственика и нямат обитатели, те също плащат таксата и консумативните разходи, кой плаща по скъпо.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Окт 2010, 10:15

ellennass написа:Здравейте , е събранието снощи мина кротко ,мирно .Хората във входа не са лоши , водят се и повечето са съгласни да си оправим входа .Взехме решение в продължение на няколко месеца да събираме по 10 лв. на апартамент и така ако има пълна събираемост , напролет ще мога да се похваля с нова входна врата и домофонна система :o .Избрахме и човек който да събира средствата . Но въпросното сем Ч . което не само че има стари задължения , но и продължава да не заплаща и текущите си разходи за входа , се покриха като мишки . Никой представител не присъства . В тяхно отсъствие ОС взе решение в 14 дневен срок от дата на решението ?събранието/да се издължат за текущите си сметки и 10 месечен срок за старите им задължения . След това след смятам , че правилното е свикване на ново събрание и приемане на решение за подаване на заявление до Райония съд по чл.410. от ГПК.

Много дълъг срок сте им дали за издължаване ,ако прехвърлите задълженията им с тригодишна давност , едва ли ще ги съберете.
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост