- Дата и час: 23 Ное 2024, 05:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
общо помещение под наем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
общо помещение под наем
може ли някой да ми каже дали за да се даде общо помещение под наем на някой от съсобствениците е необходимо съгласието на 100 % от собствениците?Ако има един който иска да се ползва помещението по предназначение-в конкретния случай е за хигиенизиране и за детски колички,може ли да се пренебрегне неговото становище?От закона за ЕС не става ясно.
- vanila
- Младши потребител
Re: общо помещение под наем
vanila написа:може ли някой да ми каже дали за да се даде общо помещение под наем на някой от съсобствениците е необходимо съгласието на 100 % от собствениците?Ако има един който иска да се ползва помещението по предназначение-в конкретния случай е за хигиенизиране и за детски колички,може ли да се пренебрегне неговото становище?От закона за ЕС не става ясно.
viewtopic.php?f=24&t=43592
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
до-vanila незнам къде сте гледали и чели, но по закона ЗУЕС ,100% трябва да са съгласни собствениците
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
С единодушие на присъстващите на ОС на ЕС собственици.
- trando58
- Потребител
) Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост.
от това разбирам че са необходими само 50 % мнозинство??????а не 100 %
от това разбирам че са необходими само 50 % мнозинство??????а не 100 %
- vanila
- Младши потребител
Драга ми Г-жо или Г-це vanila,
Не четете добре евангилието. Точно вашият случай попада в тъй наречената ал.2 т.1 по която правото на ползване(независимо,безвъзмездно или възмездно) се приема с пълно единодушие на ОС на ЕС. Това на простичък език значи,че една част от общите части на ЕС може да се предостави на съсобственик в ЕС с решение на ОС на ЕС,както безвъзмездно така и възмездно(т.е. по наем) за определен срок от време.Това важи и за лица несобственици,с договор за наем.
Не знам Вие от коя страна на бариерата сте,но трябва да Ви кажа,че в случая,според мене,законодателят е извършил една неправда в противовес с демократичните норми и изключително демократичният дух(който би трябвало да има ЗУЕС) Няма логика във Вашият случай,а и във много други касаещи ЗУЕС,да се изисква това 100% съгласие. Това уронва демократичните принципи,които казват,че мнозинството има право пред малцинството.Или както го е казал един бивш английски политик:"Решенията на мнозинството са диктат над малцинството" и няма нещо правилно открито до днес. Което говори,че при такива или подобни спорове,решенията трябва да се приемат с 50+1 гласа и само в дадени случаи с 2/3
Няма логика един човек да спре желанието на 99% от другите правоимащи.
Ако все пак Вие сте от тези които искат да си паркират детските колички,както казвате,че това е "По предназначение" за това помещение,трябва да знаете,че не сте права.Как да се използват общите части в ЕС решава ОС на ЕС.
Няма логика,макар ,че детските колички и децата са хубаво нещо(аз самият имам три и четири внуци),но общо помещение,би трябвало да може да се използва от всеки желаещ собственик.Я си представете,че някой поиска да си сложи там старият гардероб който не му се иска да изхвърли. Трябва да имате точно решение записано в протокол от ОС на ЕС за какво да се използва даденото помещение.
И ако общият интерес клони помещението да се даде под наем за да се добавят средства необходими за ЕС,по добре количките които тъй или иначе не се ползват повече от една или две години,поради естествени причини,да се прибират в собствеността на собствениците. Не забравяйте и това,че всяко ново решение на ОС премахва предходното.Така,че всичко е до време,но винаги да е добро за всички или поне за мнозинството.
Не четете добре евангилието. Точно вашият случай попада в тъй наречената ал.2 т.1 по която правото на ползване(независимо,безвъзмездно или възмездно) се приема с пълно единодушие на ОС на ЕС. Това на простичък език значи,че една част от общите части на ЕС може да се предостави на съсобственик в ЕС с решение на ОС на ЕС,както безвъзмездно така и възмездно(т.е. по наем) за определен срок от време.Това важи и за лица несобственици,с договор за наем.
Не знам Вие от коя страна на бариерата сте,но трябва да Ви кажа,че в случая,според мене,законодателят е извършил една неправда в противовес с демократичните норми и изключително демократичният дух(който би трябвало да има ЗУЕС) Няма логика във Вашият случай,а и във много други касаещи ЗУЕС,да се изисква това 100% съгласие. Това уронва демократичните принципи,които казват,че мнозинството има право пред малцинството.Или както го е казал един бивш английски политик:"Решенията на мнозинството са диктат над малцинството" и няма нещо правилно открито до днес. Което говори,че при такива или подобни спорове,решенията трябва да се приемат с 50+1 гласа и само в дадени случаи с 2/3
Няма логика един човек да спре желанието на 99% от другите правоимащи.
Ако все пак Вие сте от тези които искат да си паркират детските колички,както казвате,че това е "По предназначение" за това помещение,трябва да знаете,че не сте права.Как да се използват общите части в ЕС решава ОС на ЕС.
Няма логика,макар ,че детските колички и децата са хубаво нещо(аз самият имам три и четири внуци),но общо помещение,би трябвало да може да се използва от всеки желаещ собственик.Я си представете,че някой поиска да си сложи там старият гардероб който не му се иска да изхвърли. Трябва да имате точно решение записано в протокол от ОС на ЕС за какво да се използва даденото помещение.
И ако общият интерес клони помещението да се даде под наем за да се добавят средства необходими за ЕС,по добре количките които тъй или иначе не се ползват повече от една или две години,поради естествени причини,да се прибират в собствеността на собствениците. Не забравяйте и това,че всяко ново решение на ОС премахва предходното.Така,че всичко е до време,но винаги да е добро за всички или поне за мнозинството.
- trando58
- Потребител
Много благодаря за отговора.Аз съм от "лошите" и не искам да си качвам всеки ден детската количка за близнаци до 5 етаж в кооперация без асансьор или да я оставям като подарък за крадците и затова ако имам права искам да ги използвам,ако нямам- ще се примиря.
- vanila
- Младши потребител
Имате права:) Моят случай беше същият,близнаци в ЕС без асансьор,но имаме и обща маза.
- trando58
- Потребител
А как стои въпроса , когато решението на мнозинството накърнява имуществените права на малцинството ? Един собственик с по-малко права ли е от няколко собственика ?
- kirile
- Потребител
До kirile
А как си представяте Вие обратният вариант?
Утре ще доразвия отговора,сега за разлика от
user02,лягам да спя през ноща.
А как си представяте Вие обратният вариант?
Утре ще доразвия отговора,сега за разлика от
user02,лягам да спя през ноща.
- trando58
- Потребител
до-trando58 освен спането ,трябва и граматика малко цял ден чакам да развиете отговора, но сори,явно не можете.до-vanila Когато е обща част е нужно 100% съгласие на собствениците
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|