Здравейте.
Както предполагам повечето от вас, аз също живея в панелен блок. На неотдавна проведено общо събрание на етажната собственост на входа взехме решение да изключим вертикалните щранг-лири в баните, тъй като, според "Топлофикация-София", на тях технологично не можело да бъдат поставени т.нар. топломери и баните се отчитат като пълен отопляем обем.
Вчера ходих до "Топлофикация-София" и там ме прие някаква госпожа, заемаща длъжността "Енергетик" (по-скоро "клатик..ц" ), която ми обясни, че имаме възможност да изключим или щранг-лирите на целия вход, или отделно само на едностайните, двустайните или тристайните апартаменти. При всички случаи, обаче, госпожата поиска протокол с подписите на абсолютно всички собствениците и/или титуляри на вещно право. Т.е. решението трябва да бъде взето единодушно. Днес минахме да се подпишат всички, но.... един умен фелдфебел отказа с аргумента, че зимата щяла да му замръзне тоалетната чиния При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".
Оказва се, че сме "заложници" на един съсед, който неоснователно го е грижа да не му замръзне дупето.
Мисля, че т.нар. "енергетичка" незаконосъобразно иска единодушното съгласие на всички собственици и титуляри на вещно право от входа. Аргументите ми са следните:
1.Новият Закон за управление на етажната собственост в своя чл. 17, ал. 2 изрично изброява с какво мнозинство какви решения могат да се приемат от Общото събрание на Етажната собственост. Единодушно взимане на решение се изисква само "за предприемане на действия за надстрояване и пристрояване, както и за учредяване право на ползване или право на строеж" - чл. 17, ал. 2, т. 1 от ЗУЕС. Общото правило се съдържа в чл. 17, ал. 3 от ЗУЕС - "Извън случаите по ал. 2 решенията се приемат с мнозинство, повече от 50 на сто от представените идеални части от общите части на етажната собственост". Следователно, решение за отказ от отопление към вертикалните щранг-лири в баните се взима с обикновено мнозинство.
2.Горното съждение би било напълно вярно, ако не съществуваше Закона за енергетиката. Неговият чл. 153, ал. 2 допуска отказ от отопление - на цялата сграда (в случая - вход) в режим на етажна собственост. Решението се взима с квалифицирано мнозинство от 2/3 от представените идеални части. Това, според мене, на още по-голямо основание, по аналогия би следвало да се приложи и към частичен отказ от отопление, какъвто представлява отказа от отопление в баните.
Въпросът ми е следния - можем ли с решение, прието не единодушно, както незаконосъобразно изискват от "Топлофикация-София", а с квалифицирано мнозинство от 2/3, да откажем подаването на отопление към вертикалните щранг-лири в баните?
Благодаря на всички предварително.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заложници сме на един съсед.....
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Заложници сме на един съсед.....
При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".
Оказва се, че сме "заложници" на един съсед, който неоснователно го е грижа да не му замръзне дупето.
Ама и вие... Свалил си е радиаторите, ама лирата не, човекът си живее в банята за икономия.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Днес минахме да се подпишат всички, но.... един умен фелдфебел отказа с аргумента, че зимата щяла да му замръзне тоалетната чиния При все това, човекът е със свалени радиатори, отказал се е от "топлото".
Оххх, благодаря! Благодаря!
По правната страна- поддържам Ви изцяло, макар, че от Топлофикация няма лесно да се лишат от Вас.
п.п. Свежо!
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря Ви, колеги.
Съмнявам се, че на "Топлофикация-София" им пука за клиентите. Никой дори не ме пита какво, защо сме решили да се отказваме от отопление?! Монополите са страшно нещо, особено държавните.
Съмнявам се, че на "Топлофикация-София" им пука за клиентите. Никой дори не ме пита какво, защо сме решили да се отказваме от отопление?! Монополите са страшно нещо, особено държавните.
- mordo
- Нов потребител
Спокойно... скоро ще им запука за клиентите. Все пак фирмата се продава.
Мисля, че няма да има проблем да се откажете с обикновено мнозинство. Дори ви съветвам да го направите без негово участие. Да си завежда дела като иска.
Мисля, че няма да има проблем да се откажете с обикновено мнозинство. Дори ви съветвам да го направите без негово участие. Да си завежда дела като иска.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|