начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Годишна такса Етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Годишна такса Етажна собственост

Мнениеот jeorjina » 19 Апр 2016, 13:37

Здравейте,
Имам нужда от съвет. Собственик съм на жилище във ваканционно селище. При покупката на имота се споразумяхме с продавача на преференциални цени да закупя имот със сключена клауза, че пожизнено съм освободен от такса поддръжка на Етажната собственост, което е вписано в приложение, неразделна част от нотариалния акт. "Освобождаването от такса е пожизнено, което не се отнася до правоприемниците и приобретателите."
Продавачът на имота за няколко години отговаряше за поддръжката на сградата, като професионален домоуправител и нямаше проблеми с таксата. От една година обаче управлението на етажната собственост се пое от собствениците на сградата и те държат тази годишна такса да се плаща.
Аз обаче мисля, че след като в нотариалния акт е вписано "Освобождаването от такса е пожизнено", не следва да плащам.
Съвет?!?
jeorjina
Нов потребител

Re: Годишна такса Етажна собственост

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2016, 16:12

Важни са решенията, които се взимат на общите събрания на собствениците на входа на блока.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот possitiv3 » 20 Апр 2016, 16:19

Ми да се бяхте уговорили в н.а., че няма да плащате и ток, вода, данъци и смет за имота :D :D :D :D

Тази уговорка няма никакво действие по отношение на етажната собственост и последната ако реши ще претендира и за предходните години и накрая ще бъдете осъден да платите дължимите вноски за управление и поддръжка на общите части.

Не се ли научихте най-после, че без адвокати няма да си правите магариите не мога да разбера ?!?!!?! :evil:
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот tochotocho » 20 Апр 2016, 19:22

Мелли, къде си !
Сделката по продажба/покупка е пред нотариус. Приложението е също!Къде е бил Нотариуса-одобрил е сделката с НА и сега к,во. С моите разбирания ЕС следва да предяви иск, оспорване на НА и приложението. Пък съдът да се произнесе! Имахме същия случай! Не можахме да оборим приложението към НА.
tochotocho
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 20 Апр 2016, 21:12

Чудна работа, че те могат да впишат в НА и всяка година пътешествие до Луната на собствениците на ЕС на това ваканционно селище и това да се завери от същия Нотариус. Вече се досещам кое е това селище.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот Melly » 21 Апр 2016, 01:21

tochotocho написа:Мелли, къде си !
Сделката по продажба/покупка е пред нотариус. Приложението е също!Къде е бил Нотариуса-одобрил е сделката с НА и сега к,во. С моите разбирания ЕС следва да предяви иск, оспорване на НА и приложението. Пък съдът да се произнесе! Имахме същия случай! Не можахме да оборим приложението към НА.

Кажи, Тоше (tochotocho).
Само не разбрах кой умник ви е насочил към иск да оспорвате НА и Приложението към него във вашия случай? :roll:
Естествено, че и аз бих ви отсФирила ако трябваше да се произнеса със съдебен акт, но подобаващо - мотивирано и с правни аргументи.
П.П. Колкото до нотариуса - симпатяга човек. Че нали това му е работата И да заверява всякакви споразумения между страни, които са си положили пред него подписите върху съдържанието на този документ.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 21 Апр 2016, 07:52

Подобно освобождаване от такси е възможно ако сте бил собственик на земята. Може да отстъпите правото на строеж с такава тежест, получените имоти като обезщетение да са освободени от такси за поддържане, като това се вписва във всички нотариални актове, вкл. и в договора по чл.2 от ЗУЕС. Без това инвеститорът не може сам да определя кой да плаща и кой не.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Апр 2016, 10:02

Melly написа: Че нали това му е работата И да заверява всякакви споразумения между страни, които са си положили пред него подписите върху съдържанието на този документ.

Това е мъжка приказка. Така и не се разбра по тези ширини, че това е единственото вмененото на нотариуса задължение. Приказките, че ще охраняват интереси и т.н.... :!:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот todorst » 05 Май 2016, 18:52

Мели,Мели от ТОШОТОШО.
Човекот представя ИСТИНСКИ документ, Нотариално изповядано, вписано ит.н. Нима ще го оборим с рещение на ОС! Затова беше и тази съдебна процедура. Съдът да се каже думата-районен, градски и селски. Селският е от типа на художествената гимнастика- упражнение с бухалки. !!
todorst
Потребител

Мнениеот lendor » 19 Юли 2016, 16:05

Използвам темата да попитам, могат ли заради неплатени входни такси да ми ограничат достъпа до асансьора? В нашия вход решиха да внедрят електронно заключване с чип за асансьора и могат да ме лишат от него, пък живея на 6-тия етаж.
Не плащам такса, поради конфликт с домоуправителя и сега може да се окаже, че той ще ме принуди да го правя.

Някой знае ли дали могат да се манипулират ето тези системи: http://v-maxprotect.com/kontrol-na-dostyp/asansiori и как?
lendor
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 20 Юли 2016, 02:09

lendor написа:Използвам темата да попитам, могат ли заради неплатени входни такси да ми ограничат достъпа до асансьора? В нашия вход решиха да внедрят електронно заключване с чип за асансьора и могат да ме лишат от него, пък живея на 6-тия етаж.

Могат.
lendor написа:Не плащам такса, поради конфликт с домоуправителя и сега може да се окаже, че той ще ме принуди да го правя.

А трябва
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
10. заплащат разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата;
(2) Ползвателите на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1 ...
(3) Обитателите на сграда в режим на етажна собственост имат задълженията по ал. 1 ...

Личните отношения с домоуправителя си ги решавайте отделно.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 20 Юли 2016, 09:14

Само дето трябва да се доказва, че трябва. Защото питащият лендор не си е направил труда да прочете ЗУЕС
lakavitsa
Потребител

Назад към Етажна собственост