начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Втора баня

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Втора баня

Мнениеот crofet » 20 Фев 2014, 03:36

Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж и съседите от долу подадоха жалба. 3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост. Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял. Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?
crofet
Нов потребител

Re: Втора баня

Мнениеот elgeor » 20 Фев 2014, 14:49

Без да ви плаша, това дали сте ЕС ви е последен проблем. Първият ви е, че сте си направили баня без разрешение за строеж!
elgeor
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Фев 2014, 19:19

В режим на етажна собственост сте - по този въпрос нямайте съмнения. Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 20 Фев 2014, 20:24

crofet написа:Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж .........

Трябва да сте сигурни, че новата баня е разположена изцяло над коридора на долния етаж.
crofet написа:......и съседите от долу подадоха жалба.

Запознайте се със съдържанието на жалбата.
crofet написа:3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост.

В режим на етажна собственост сте.
crofet написа: Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял.

Имате предвид, че само сте изграждали преградна стена? А развита ли е ВиК инсталация и как?
crofet написа: Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?

За сега не виждам да е налице необходимост от наличие на издавано РС.
vdggbg написа:Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.

Според мен няма основание да се разглежда въпроса "промяна предназначение"! От значение е може би дали се нарушават строителни правила и норми! Към този момент не виждам такова!
probcho
Активен потребител

Мнениеот crofet » 20 Фев 2014, 22:46

probcho написа:
crofet написа:Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж .........

Трябва да сте сигурни, че новата баня е разположена изцяло над коридора на долния етаж.
crofet написа:Да изцяло над коридора им е.
crofet написа:......и съседите от долу подадоха жалба.

Запознайте се със съдържанието на жалбата.
crofet написа:3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост.

В режим на етажна собственост сте.
crofet написа: Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял.

Имате предвид, че само сте изграждали преградна стена? А развита ли е ВиК инсталация и как?
crofet написа: Да само преградна стена, има развита ВИК през нашия апартамент.
Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?

За сега не виждам да е налице необходимост от наличие на издавано РС.
vdggbg написа:Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.

Според мен няма основание да се разглежда въпроса "промяна предназначение"! От значение е може би дали се нарушават строителни правила и норми! Към този момент не виждам такова!
crofet
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 21 Фев 2014, 00:28

Ако съседа ви се консултира със специалист, спукана ви е работата... Но и без консултация нещата ... не са редни.
Не са редни защото сте увеличили натоварването на плочата на тази част от коридора, която е станала баня. Вероятно вие, или поне майсторите дет са правили ремонта знаят колко кила замазка са сложили, за да можете да сложите сифон, в който водата да се оттича. Предполагам теглото гони тон, ако не и повече . Сигурен съм, че не сте правили двоен под с кухина, а просто сте "насипвали" каквото ви падне. 5 квадрата баня по поне 10 см за да се покрие сифона са ... 0.5 кубика. Към 2 тона минимум. И това е правено без да сте се допитали до строителния инжинер, извършил статическите изчисления на сградата. Дори и не сте виждали статическите изчисления - в това съм сигурен.
A ако не сте насипвали, а сте дълбали плочата, за да влезе сифона - още по-лошо става. Дано само не сте решили да срежете някое "пречещо желязо" дет се е показало... щот и такива неща съм виждал.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Етажна собственост