- Дата и час: 22 Ное 2024, 06:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Втора баня
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Втора баня
Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж и съседите от долу подадоха жалба. 3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост. Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял. Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?
- crofet
- Нов потребител
Re: Втора баня
Без да ви плаша, това дали сте ЕС ви е последен проблем. Първият ви е, че сте си направили баня без разрешение за строеж!
- elgeor
- Младши потребител
В режим на етажна собственост сте - по този въпрос нямайте съмнения. Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.
-
vdggbg - Активен потребител
crofet написа:Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж .........
Трябва да сте сигурни, че новата баня е разположена изцяло над коридора на долния етаж.
crofet написа:......и съседите от долу подадоха жалба.
Запознайте се със съдържанието на жалбата.
crofet написа:3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост.
В режим на етажна собственост сте.
crofet написа: Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял.
Имате предвид, че само сте изграждали преградна стена? А развита ли е ВиК инсталация и как?
crofet написа: Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?
За сега не виждам да е налице необходимост от наличие на издавано РС.
vdggbg написа:Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.
Според мен няма основание да се разглежда въпроса "промяна предназначение"! От значение е може би дали се нарушават строителни правила и норми! Към този момент не виждам такова!
- probcho
- Активен потребител
probcho написа:crofet написа:Здравейте, направих си нова баня над коридор на долния етаж .........
Трябва да сте сигурни, че новата баня е разположена изцяло над коридора на долния етаж.
crofet написа:Да изцяло над коридора им е.crofet написа:......и съседите от долу подадоха жалба.
Запознайте се със съдържанието на жалбата.crofet написа:3 апартамента сме в къщата, мисля че не сме етажна собственост.
В режим на етажна собственост сте.crofet написа: Моето помещение също беше коридор преди да го направя баня. Нищо друго не съм рушил и променял.
Имате предвид, че само сте изграждали преградна стена? А развита ли е ВиК инсталация и как?crofet написа: Да само преградна стена, има развита ВИК през нашия апартамент.
Изобщо изисква ли се строително разрешение и съгласие на съседите и кой ход е най-правилен от тук нататък?
За сега не виждам да е налице необходимост от наличие на издавано РС.vdggbg написа:Въпросът дали е налице "промяна на предназначението" по смисъла на ЗУТ, а оттам - дали е било необходимо издаване на разрешение за строеж, и, съответно - съгласие на етажните собственици, е спорен - предвид несъвършенствата в законодателната уредба.
Според мен няма основание да се разглежда въпроса "промяна предназначение"! От значение е може би дали се нарушават строителни правила и норми! Към този момент не виждам такова!
- crofet
- Нов потребител
Ако съседа ви се консултира със специалист, спукана ви е работата... Но и без консултация нещата ... не са редни.
Не са редни защото сте увеличили натоварването на плочата на тази част от коридора, която е станала баня. Вероятно вие, или поне майсторите дет са правили ремонта знаят колко кила замазка са сложили, за да можете да сложите сифон, в който водата да се оттича. Предполагам теглото гони тон, ако не и повече . Сигурен съм, че не сте правили двоен под с кухина, а просто сте "насипвали" каквото ви падне. 5 квадрата баня по поне 10 см за да се покрие сифона са ... 0.5 кубика. Към 2 тона минимум. И това е правено без да сте се допитали до строителния инжинер, извършил статическите изчисления на сградата. Дори и не сте виждали статическите изчисления - в това съм сигурен.
A ако не сте насипвали, а сте дълбали плочата, за да влезе сифона - още по-лошо става. Дано само не сте решили да срежете някое "пречещо желязо" дет се е показало... щот и такива неща съм виждал.
Не са редни защото сте увеличили натоварването на плочата на тази част от коридора, която е станала баня. Вероятно вие, или поне майсторите дет са правили ремонта знаят колко кила замазка са сложили, за да можете да сложите сифон, в който водата да се оттича. Предполагам теглото гони тон, ако не и повече . Сигурен съм, че не сте правили двоен под с кухина, а просто сте "насипвали" каквото ви падне. 5 квадрата баня по поне 10 см за да се покрие сифона са ... 0.5 кубика. Към 2 тона минимум. И това е правено без да сте се допитали до строителния инжинер, извършил статическите изчисления на сградата. Дори и не сте виждали статическите изчисления - в това съм сигурен.
A ако не сте насипвали, а сте дълбали плочата, за да влезе сифона - още по-лошо става. Дано само не сте решили да срежете някое "пречещо желязо" дет се е показало... щот и такива неща съм виждал.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|